Kan føre til økt fedme og alvorlig sykdom

STORE UTFORDRINGER: Solen er den viktigste kilden til D-vitamin i kroppen. I vinterhalvåret bør spesielt overvektige ta tran eller omega-3 som er tilsatt vitamin-D. Foto: Martesia Bezuidenhout/Fotolia

Fete menn mangler D-vitaminer

Fete menn er mer utsatt enn kvinner for D-vitaminmangel ved fedme, viser en ny, norsk studie.

  • Hanne Eide Andersen

Artikkelen er over åtte år gammel

D-vitaminmangel kan gi økt fedme, og føre til alvorlige sykdommer som kreft og hjerte - og karsykdom.

- Våre funn viser at overvektige menn har hele førti prosent større sannsynlighet for å ha mangel på vitamin D i blodet enn overvektige kvinner, sier Line Kristin Johnson, klinisk ernæringsfysiolog og forsker ved Senter for sykelig overvekt (SSO) ved Sykehuset Vestfold, Helse Sør-Øst i Tønsberg.

Les også: Velg riktig yoghurt

Johnson ledet studien som ble publisert i fagtidsskriftet European Journal of Clinical Nutrition i sommer. I den ble vitamin-D målt hos over to tusen pasienter som søkte behandling for sykelig overvekt ved SSO mellom 2005 og 2010.

Lave verdier

Klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne M. Blomkvist. Foto: Scanpix

- Totalt hadde 47 prosent av kvinnene og 56 prosent av mennene mindre vitamin-D i blodet enn det som anbefales internasjonalt, forteller Johnson.

At vitamin-D-mangel er vanligere blant sykelig overvektige enn normalvektige, er godt dokumentert fra før.

- Men den store forskjellen mellom kjønnene er oppsiktsvekkende og var overraskende for oss, sier Johnson.

Forskerne har ikke funnet ut årsaken til at menn er mer utsatte.

- Én årsak kan være at fettet behandler vitamin-D ulikt alt ettersom hvor på kroppen det sitter. Menn har jo mer fett rundt magen, mens kvinner har større fettlagre rundt rumpe og lår. Forskjeller i menn og kvinners kostholdsvaner kan også spille inn, sier Johnson, som håper at nye studier kan fremskaffe mer kunnskap om dette.

Les også: Timeplan for et sunnere liv

Kvinner får mer sol

Fedon Lindberg Foto: Scanpix

- En annen mulig årsak kan være at kvinner er mer opptatte av å sole seg, foreslår indremedisiner og kostholdsekspert Fedon Lindberg, og viser til at vitamin-D dannes naturlig i kroppen når huden utsettes for sollys.

Ved Lindbergs klinikker har man målt vitamin-D hos alle pasienter siden 1999. Det har resultert i fire store studier som er publisert internasjonalt i samarbeid med Universitetet i Tromsø og med Radiumhospitalet.

- SSO-studien bekrefter både våre og andre funn som er gjort internasjonalt, sier han.

Fedon Lindbergs studier har også dokumentert at mangel på vitamin-D øker i takt med økende fedme. Men man vet heller ikke hvorfor overvektige generelt har så høy risiko for vitamin-D-mangel.

Les også: Ned i vekt med diabetesmedisin

- Fordi D-vitamin er fettløselig, tror noen forskere at det fanges i fettvevet når man har mye fett, slik at det hindres i å komme ut i blodet, forteller Line Kristin Johnson.

Gir større overvekt

I følge Fedon Lindberg, viser flere studier at vitamin-D-mangel kan forverre problemer med insulinfølsomheten, mens tilskudd av vitamin-D hos dem som mangler det, gir bedring av insulinresistens som diabetes 2-pasienter har.

- Og dårlig insulinfølsomhet og insulinresistens forverrer overvekt. Slik kan vitamin-D-mangel bidra til å øke eksisterende overvekt, forklarer han.

Trenger du hjelp til å gå ned i vekt? Prøv Vektklubb.no!

- Har du D-vitamin-mangel her nord, er det ikke mulig å få i seg tilstrekkelig med D-vitamin bare via kostholdet i vinterhalvåret. Selv om fet fisk og noen melkeprodukter inneholder D-vitamin, er mengdene altfor små. Tran er heller ikke nok for svært mange og i hvert fall for overvektige. Da må du ta større doser i form av kosttilskudd, sier Lindberg.

For lite vitamin-D er knyttet til flere andre farlige helsetilstander som f eks hjerte - og karsykdom, kreft og diabetes. Det er få spesifikke symptomer på vitamin D-mangel, men trøtthet og muskelslapphet forekommer.

- I verste fall kan det føre til beinskjørhet, fordi vitamin-D er avgjørende for kroppens opptak av kalsium, sier Line Kristin Johnson.

Helsedirektoratet anbefaler et daglig inntak på minimum 7,5 mikrogram D-vitamin for friske, normalvektige personer.

- Vår undersøkelse tyder på at overvektige bør innta mer, sier Johnson, og viser til at amerikanske helsemyndigheter generelt anbefaler et daglig inntak av 15 mikrogram vitamin D.

- Denne anbefalingen kan etter min oppfatning overføres til overvektige menn og kvinner i Norge, mener Johnson.

Hun understreker at vitamin-D-mangel ikke anses som en årsak til overvekt.

- Du kan altså ikke gå ned i vekt ved å ta ekstra av det, understreker hun.

Fet fisk som sild, makrell, laks og ørret, samt fiskelever og tran er gode kilder for vitamin-D. Det er også tilsatt i noen typer margarin, smør, ekstra lettmelk og enkelte typer barnemat.

VELG FISK: - Julebordssesongen byr på flere gode muligheter til deilige fiskemåltider, påpeker forsker Line Kristin Johnson, men anbefaler også tran og Omega-3 kapsler med D-vitamin i for overvektige og andre som mangler dette viktige vitaminet. Foto: Kristian Helgesen


- Men det er solen som er den viktigste kilden til vitamin-D-produksjon i kroppen. Derfor anbefaler vi alle som får påvist for lite, å ta et egnet kosttilskudd i samråd med sin lege. Generelt er det et godt råd til alle overvektige å ta et vitamin-D tilskudd i form av tran eller omega-3 som er tilsatt vitamin-D i vinterhalvåret, sier Line Kristin Johnson.

- Knyttes til diabetes

Vitamin-D kan muligens forebygge diabetes. Ved Universitetssykehuset i Tromsø pågår det en større studie på om tilskudd av vitamin-D kan forebygge utvikling av type2-diabetes hos pasienter som har forstadier til sykdommen.

- 517 pasienter er delt i to grupper, der den ene får vitamin-D-tilskudd, og den andre narremedisin. De skal følges i fem år, og så ser vi hvor mange som utvikler type2-diabetes i hver gruppe, forteller Rolf Jorde, professor i medisin og leder for studien ved Universitetssykehuset i Tromsø.

I følge Jorde er det mulig, men hittil ikke vitenskapelig bevist at D-vitamin er av betydning for evnen til å produsere nok insulin. Type2-diabetes er ofte arvelig, men utløses lett ved fedme.

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder