KILDE TIL SUNNHET? Forskere mener nå at kaffe er langt sunnere enn tidligere antatt. Foto: Tore Kristiansen

Kaffe hylles som super-sunt!

- Motvirker Parkinson, diabetes og kreft

Kaffe er sunnere enn vi tror, mener verdens fremste koffeinforskere.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

I går presenterte forskere fra blant annet USA, Portugal, Japan og Canada nye funn under en konferanse om koffeinets effekt på helsen. Konferansen foregikk på Karolinska Institutet i Stockholm.

- Konklusjonen er at jo mer vi lærer oss, og jo bedre undersøkelser som gjøres, jo mindre farlig synes det å være å drikke kaffe og te, sier den svenske professoren Bertil Fredholm, ansvarlig for det vitenskapelige programmet, til VG.

Les også:- Kaffe kan gi deg hallusinasjoner

- Vi vet nå hvilken del av hjernen som påvirkes av koffein - det er den motivasjonsstyrte delen. Dette er en stor vitenskapelig nyhet, sier professoren.

På verdenstoppen

Minst 70 prosent av den voksne befolkningen i verden konsumerer hver dag koffein i form av kaffe, te, energidrikk eller annet.

Nordmenn er på verdenstoppen, sammen med svenskene, når det gjelder kaffedrikking. Men det bekymrer ikke professor Fredholm:

Forskerne har sterke belegg for å hevde at Parkinsons sykdom minsker med mengden koffein ved at det går an å bremse sykdommen.

En sak er veldig klar: Kaffedrikking minsker sjansene for å få diabetes type to. Men forskerne er usikre på om det skyldes koffein eller om det er noe annet.

Les også:Kaffe kan beskytte mot brystkreft

Forskerne har observert i dyreforsøk at koffein kan beskytte mot skader på hjernen. Har man en traumatisk hjerneskade, vil tap av hjerneceller bli mindre ved inntak av koffein.

Koffein kan hjelpe mot kreft. Kreften forsøker å beskytte seg mot angrepet fra hvite blodlegemer gjennom å bygge opp adenosin, som hemmer de hvite blodlegemene. Adenosinet kan blokkeres av koffein, forteller han.

Det undersøkes nå om koffein kan ha en effekt mot tidlig Alzheimer, men dette vet ikke forskerne ennå.

- Man er nå klar over at koffein har to ulike typer effekter. Det er positive effekter ved inntak av lave doser koffein, forteller Fredholm.

Listefeber:Du vet du har drukket for mye kaffe når...

- Studier vi har gjort ved Parkinson-samarbeidet på Vestlandet (ParkVest) viser at både koffein, litt vin og nikotin kan redusere faren for å utvikle Parkinsons sykdom, sier professor i nevrologi Ole-Bjørn Tysnes ved Haukeland universitetssykehus til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder