ANGRER: - Jeg hørte at dette middelet kunne gjøre deg brun og tynn veldig fort. Det fristet meg veldig, sier blogger og modell Linn Connie Danielsen (21). Foto: Petter Emil Wikøren

ANGRER: - Jeg hørte at dette middelet kunne gjøre deg brun og tynn veldig fort. Det fristet meg veldig, sier blogger og modell Linn Connie Danielsen (21). Foto: Petter Emil Wikøren

Apoteket selger årlig 10.000 sprøyter til barbie-dopet

Helsemyndighetene advarer: Ulovlig stoff kan være livsfarlig

De kjøper sprøyter på apoteket, skaffer «barbiedopet» på nett, og stikker stoffet rett inn i rumpe og lår - alt for å bli brun, slank og kåt.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Økt brunfarge, økt sexlyst og nedsatt appetitt er nemlig blant virkningene av det ulovlige stoffet Melanotan, som også går under navnet «barbiedop» eller «bli-brun-sprøyte».

Nå slår Apotekforeningen og Statens legemiddelverk full alarm om kraftig økning i bruken av stoffet.

Så mye som 10.000 sprøyter blir årlig kjøpt på norske apotek for å sprøyte inn stoffet. Og brukerne er stort sett unge jenter og gutter.

Det avdekkes i en undersøkelse Apotekforeningen har gjennomført, og som gjengis i neste utgave av Apotekforeningens tidsskrift.

Tøff markedsføring

- Det har vært en «Melanotan-bølge» de siste årene. Selv om stoffet er ulovlig, blir det jo intenst markedsført. Bruken av stoffet har økt kraftig, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

Les historien til Linn (21):- Jeg ville bli brun og slank

SPRØYTEN: Apoteker Kari Svane Mellbye fra Hamar viser insulinsprøyten som brukes til å injisere det såkalte «barbiedopet». Foto: Roger Neumann

Apoteker Kari Svane Mellbye ved Bootsapoteket på Hamar ser fenomenet ofte: Ungdommer kommer innom for å kjøpe «gammeldagse» insulinsprøyter, som brukes til å sette injeksjoner rett under huden.

- Noen kommer og viser oss bilde på mobilen sin av sprøyten de skal ha. Andre spør etter sprøyter de har fått beskrevet på nettet til bruk av Melanotan, sier Svane Mellbye.

- Hva sier du til disse ungdommene?

- Vi forsøker å advare dem mot å injisere et stoff med ukjent virkning. Som mor og apoteker er jeg jo bekymret over at unge mennesker vil utsette seg for å injisere et stoff som de ikke kjenner virkningene av. Men det er ikke alltid like lett å få dem til å lytte, legger hun til.

Ofte i stoffmiljø

Ifølge avdelingsoverlege Steinar Madsen er brukerne stort sett mellom 20 og 35 år, men også yngre enn dette. Og en del av dem tilhører gjerne miljøer som ikke er helt ukjent med å ta ulovlige stoffer:

- En del av brukerne tilhører nok litt avanserte festemiljø, der det også brukes ecstasy og kokain. En del tilhører fitness- og kroppsbyggermiljø. Men det er også brukere som ikke tilhører disse miljøene.

En 29 år gammel norsk kvinne ble i romjulen 2008 dødssyk etter at hun sprøytet inn stoffet for å bli brun. Væsken i sprøyten var forurenset med illsinte bakterier, og kvinnen ble livsfarlig infeksjonssyk.

- Hun fikk en blodforgiftning, ble svært alvorlig syk og måtte få intensivbehandling. Det sier litt om farene knyttet til bruken av dette stoffet. Man vet rett og slett ikke hva man får i seg, sier Madsen.

VG Nett-leserne diskuterer Melanotan:Delta i debatten.

Han er krystallklar på hva man risikerer når man tar «barbiedopet»:

- Det er som å spille russisk rulett - det kan i verste fall være livsfarlig, sier Madsen, som gir to hovedgrunner for faren:

- For det første vet man ikke hvem som har laget stoffet, hva det egentlig inneholder og om det kan være forurenset. Det er mye penger å tjene i dette markedet, og da kaster også mange røvere seg på. Det kan være bakterier og virus i stoffet, og da kan det være livsfarlig, sier han.

- For det andre vet vi lite om langtidseffekten, fordi det aldri har vært prøvet ut vitenskapelig. Flere har etter hvert erfart at stoffet kan gi misfargede flekker på huden, og at leppene kan bli blågrå. Vi frykter dessuten at kraftig bruk av stoffet kan føre til kreftceller og føflekkreft, sier Madsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder