NYTTIG BAKTERIEMIKS: Museforsøk viser at støv fra firbeinte, som denne Border Collien, beskytter mot virusinfeksjoner som senere kan gi astma. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX

Hund kan beskytte mot astma

(VG Nett) Støvet fra kjæledyret ditt er ikke bare et onde, viser ny forskning.

Målfrid Bordvik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Tidligere undersøkelser har antydet at det å ha et kjæledyr i hjemmet, enten katt eller hund, kan redusere risikoen for utviklingen av astma.

Blant annet har studier vist at folk som bord på gårder har mindre sannsynlighet for å utvikle astma og allergi enn dem som bor i byene. Nå mener amerikanske forskere å ha funnet ut hvorfor.

Kei Fujimura og kollegene hennes ved University of California har vist at bakteriene i husstøvet fra hjem med katt eller hund skilte seg markant fra bakteriesammensetningen i støvet fra dyreløse hus.

Mus spiste hundestøv

Dette fikk forskerne til å spekulere på hvorvidt støvet fra hjem med kjæledyr kan beskytte beboerne mot infeksjoner av det såkalte RS-viruset (respiratorisk syncytialvirus). Dette viruset kan gi alvorlige luftveisinfeksjoner hos spedbarn og små barn, og kan påvirke immunsystemet slik at risikoen for å utvikle astma senere i livet øker.

Tre ulike grupper mus ble brukt i studien. Den ene gruppen ble matet med husstøv fra hus med hunder, før de ble smittet med RS-viruset. Den andre gruppen ble smittet uten å ha spist støvet, mens den tredje gruppen ikke ble infisert med viruset i det hele tatt.

Resultatene viser at hundestøv faktisk kan beskytte mot luftveisinfeksjonen. Dermed kan du ergre deg mindre neste gang du støvsuger opp lodotter fra din firbente venn.

- Musene som ble matet med støv viste ikke symptomer som er assosiert med RS-mediert luftveisinfeksjoner, som for eksempel betennelse og slimproduksjon. De hadde også en særegen bakteriesammensetning i mage og tarm, sammenlignet med dyr som ikke ble foret med støv, sier Fujimura i en pressemelding fra American Society og Microbiology.

Forskerne mener dette er første skritt på veien for å få en bedre forståelse av sammenhengene mellom bakterieflora og allergiske sykdommer, som igjen kan lede frem til nye måter å bekjempe luftveisinfeksjoner i barndommen som senere kan føre til astma.

Vil ha mer forskning

Norges Astma - og allergiforbund (NAAF) kjenner til flere forskningsrapporter om at dyrehold tidlig i livet kan beskytte mot utviklingen av astma og allergi.

- Men resultatene er ikke entydige og vi mener fortsatt at det er behov for mer forskning på området før vi eventuelt endrer våre anbefalinger, sier seniorrådgiver Grethe Amdal i Astma- og allergiforbundet til VG Nett.

Hun understreker at forbundet ikke mistror forskningen, men at de ønsker mer data før de kan anbefale noen å skaffe seg kjæledyr for å forebygge astma og allergi.

- En motstridende teori er at forekomsten av allergi og astma øker fordi vi lever så tett opptil kjæledyrene våre ved at vi har dem i senga og overalt.

USA-studien har vist at støv fra hund kan beskytte mot infeksjoner av RS-viruset, men Amdal peker på at dette bare er én av mange andre årsaker til utviklingen av astma.

- Er det mye allergi i familien, skal man helst ikke ha hund eller katt hjemme. Og har man allerede utviklet allergi er det klart at man skal holde seg unna, råder Amdal.

Les mer om dyreallergi hos NAAF

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder