KRITISK: Ernæringsforsker Kaare Norum er kritisk til at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er rådgiver for Pepsi. Foto: SCANPIX/HELGE MIKALSEN

Gro er sukkerrådgiver for Pepsi

Får krass kritikk fra ernæringsekspert

(VG Nett) Som verdens helsesjef gikk Gro Harlem Brundtland til kamp mot sukkerindustrien. Nå er hun betalt rådgiver for brusgiganten Pepsi.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
WHOs sukker-rapport

På nettsiden til Pepsikonsernet, står Gro Harlem Brundtland oppført som et av medlemmene av selskapets «Health & Wellness Advisory Board».

Les hva Pepsi skriver om Gro Harlem Brundtland her.(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider)

Det reagerer ernæringsprofessor Kåre Norum kraftig på. Han er skuffet over at Brundtland nå er betalt rådgiver for Pepsi-konsernet.

- Hun engasjerte meg og vi jobbet sammen i Verdens helseorganisasjon, for å kjempe mot at folk skulle bli overvektige av å drikke mye brus. Derfor synes jeg det er rart at hun er ansatt som rådgiver for et av selskapene som i alle fall ikke bidrar til god helse i verden, sier Norum til NRK.

Som leder for Verdens helseorganisasjon (WHO) la Brundtland i 2003 frem en rapport som tok til orde for en sterk reduksjon i bruk av sukker. Rapporten ble kraftig motarbeidet blant annet av sukkerindustrien i USA og av Coca Cola og Pepsi.

Gro slår tilbake

Brundtland mener selv det er uproblematisk at hun nå er betalt rådgiver for Pepsi.

- Jeg har kunnet være med, sammen med andre toppfolk i USA og fra andre land, å gi faglige råd om reduksjon om sukkerinnhold, om forbedring av produktene og om å få til forpliktelse når det gjelder å forandre bruken av sukkerholdige drikker, for eksempel i barneskolen i USA, sier Brundtland til NRK på telefonen fra Frankrike.

På spørsmål fra NRK om hun kunne samarbeidet med brusindustrien uten å være betalt rådgiver, svarer Brundtland at hun synes temaet er helt merkelig.

- Jeg fatter ikke egentlig hva som er problemet. Jeg er pensjonist. I veldig mye av det jeg gjør og påtar meg så får jeg absolutt ingen betaling, og det synes jeg er helt ålreit. Om jeg får betalt for enkelte av de tingene jeg gjør, hva er det som er galt med det, sier Brundtland.

Brundtland påpeker også det bare er snakk om noen få møter i året.

- Jeg er ikke ansatt på noen måte, jeg er bare med i en rådgivningsgruppe, sier hun til NRK.

- Bør være utenfor

Norum er av en annen oppfatning. Han mener det er problematisk at Brundtland er betalt rådgiver for brusgiganten.

- Jeg synes man skal ha en samtale og en dialog med næringsmiddelindustrien og de som lager både brus og snacks, men jeg synes ikke man skal være engasjert av dem for dermed blir man bundet av selskapet både med lønninger og med andre ting, sier Norum.

- Som fremtredende politisk person og ekspert, bør man kunne gi råd utenifra og ikke innenifra. Jeg er skuffet over at hun er der, fastholder Norum.

Pepsi-konsernet bekrefter at rådgiverne får betalt, men vil ikke gå ut med noen summer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder