IKKE PRIVATISERE: Harald Nesvik i Frp sier at til tross for kritikk mot en stor offentlig sektor ikke er aktuelt at pasientene skal betale for syjkehusopphold. Foto: Scanpix

Frp lover fortsatt offentlig helsevesen

(VG Nett) Fremskrittspartiet lover fortsatt offentlig helsevesen hvis de kommer til makten, til tross for sterk kritikk mot veksten i offentlig sektor i helgen.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

På partiets landsstyremøte på lørdag sa Siv Jensen at en stor offentlig sektor er en fare for velferdsstaten.

Men partiets helsepolitiske talsmann, Harald Nesvik, avviser at nordmenn vil måtte betale for helsetjenester på sykehus dersom Frp skulle komme til makten.

- For pasienten blir det offentlig betalt, men det vi ønsker å ta i bruk er at de private sykehusene og fastlegene må være en del av det, sier Nesvik til VG Nett.

- Ikke privatisering

Han mener at private sykehus og institusjoner i større grad bør få unna helsekøene, men avviser at det vil bli amerikanske tilstander på helsefronten.

- Vi snakker ikke om privatisering, men om konkurranseutsetting og det er noe helt annet, sier Nesvik.

Han mener at vegringen for å benytte seg av private tilbud er et stort problem og er skyld i mye av helsekøene.

- Vi vil ha flere avtaler med private institusjoner. Det som skjer i dag er at man har lange køer slik at utgiftene til sykepenger går opp for det tar for lang tid, og så blir sykdommene kronisk, sier Nesvik.

Helseministeren jobber med ny helsereform

Samtidig er regjeringen og helseminister Bjarne Håkon Hanssen i full gang med å utarbeide en ny helsereform, som har blitt kalt samhandlingsreformen, der han skal ha innspill.

Hanssen blogger på VG Nett og ønsker ditt innspill til reformen her

Nesvik sier at de dersom de kommer til makten vil avvikle de regionale helseforetakene og innføre et sykehusdirektorat, noe Hanssen har avvist som et dårlig forslag.

Målet for den nye reformen til Hanssen er å få helsevesenet til å fungere i overgangen mellom forskjellige institusjoner.

- Det er mange helsetjenester som hver for seg fungerer godt, men så er det noen pasienter som blir kasteballer i et litt uverdig system, sa Hanssen til VG Nett da han lanserte bloggen i forrige uke.

Hanssen har også satt ned en ekspertgruppe som også vil ha dine innspill til hvordan helsevesenet skal bli bedre.

Les bloggen og blogg med ekspertene her

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder