Gammel far gir sunn baby

Menn i alderen 50 pluss får sunnere babyer enn tenåringsfedre.

  • Lene Christensen

Artikkelen er over 12 år gammel

DANKER UT UNGDOMMEN: Skuespiller Frode Rasmussen (64), gift med Jasmin (21), fikk nylig barn. Og dét er slett ingen helsemessig ulempe for barnet, viser forskning. Foto: Thomas Andreassen

Litt sein på avtrekkeren? Fortvil ikke.

Menn i sin beste alder, og vel så det, produserer babyer med bedre helse enn fedre som ikke har fylt 20 år.

Og eldre herrer får omtrent like friske barn som menn i tyveårene. Alt dette ifølge en ny studie foretatt av kanadiske forskere, som gransket fedrene til 2,6 millioner amerikanske babyer født mellom 1995 og 2000.

Men for deg som er godt opp i årene og blir verpesyk av å lese dette, så er det ett aber ved studien: Din bedre halvdel bør ha lenge igjen før hun når midtlivskrisealder.

Alle mødrene i studien var nemlig mellom 20 og 29 år - uavhengig av hvor gamle eller unge fedrene var.

- Det er gode utsikter for meg, humrer skuespiller Frode Rasmussen (64).

30. november i fjor fikk han datteren Michelle med sin 21-årige kone Jasmin.

- Michelle er frisk og fin, og så skjønn at hun er til å spise opp, sier Rasmussen fornøyd.

Ingen helsefare

I rapporten fra universitetet i Ottawa, som er publisert i tidsskriftet Human Reproduction, konkluderer forskerne med at tenåringsfedrene hadde større risiko for å få barn med helseproblemer, enn alle de eldre pappaene i undersøkelsen.

I tillegg risikerer 15 prosent flere å bli født for tidlig.

Forskerne hadde regnet med at dette også ville være tilfelle med babyene som hadde eldre fedre, og ble overrasket da dette viste seg å ikke stemme. Å ha en far fra 50 år og oppover, utgjorde ingen helsefare for smårollingene.

- Dette er nytt for meg. Tidligere undersøkelser har vist at barn av eldre fedre har en viss økt risiko for enkelte sykdommer og abort, sier Trine B. Haugen, som forsker på mannlig reproduksjon.

- Klokere barn

Forskerne har ingen forklaring på hvorfor tenåringsfedre har større risiko for å få barn med dårligere helse, men antar at det kan være en kombinasjon av dårlig sædkvalitet og livsstil.

- Jeg tror det har med gener å gjøre, sier skuespiller Jon Eikemo (68).

Han ble far for første gang som 47-åring, med sin daværende kone på 18. Tre år senere kom datter nummer to til verden.

- Jeg har hørt at eldre fedre får klokere barn.

Og døtrene mine er veldig oppegående begge to, ler Eikemo.

Både han og Rasmussen understreker at når man blir far på sine eldre dager, har man ofte muligheten til å være mer sammen med barnet.

Voldsomt stas

- Man får mer tid og det er voldsomt stas, sier Eikemo. Skuespillerkollega Rasmussen var 27 år da han ble far for første gang.

- Da hadde jeg enormt mye å gjøre og var fast ansatt. Nå er jeg frilans, og kan disponere dagene mer som jeg vil, sier Rasmussen, som har fem barn til sammen.

- Du kunne ikke tenke deg en til?

- Nei, nå får det være nok!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder