SLIPPER Å BETALE: Pasient Kristin Moe (62) har vurdert å betale for behandling med Kadcyla privat, men prisen er høy. Nå kan hun kanskje få medisinen på statens regning – etter flere års venting. Foto: Cicilie S. Andersen VG

Brystkreftmedisinen Kadcyla godkjent i Norge: – En seier for pasientene

Dødssyke Kristin Moe (62) har lenge blitt nektet brystkreftmedisinen Kadcyla – fordi Norge mener den er for dyr. Nå snur myndighetene.

Artikkelen er over to år gammel

– Dette er en lykkens og gledens dag. At medisinen er godkjent, føles helt uvirkelig, sier Kristin Moe.

Tirsdag godtok Beslutningsforum, som bestemmer hvilke medisiner norske sykehus kan tilby, et nytt tilbud fra legemiddelgiganten Roche på brystkreftmedisinen Kadcyla. Etter åtte forhandlingsrunder med staten kom de endelig til enighet.

Norske myndigheter har kranglet med legemiddelprodusenten om medisinen i tre år. 23. juni i år avslo Beslutningsforum det syvende pristilbudet og Norge har lenge vært blandt få land i Europa som ikke tilbyr den livsforlengende medisinen.

– Denne gangen sa vi ja, sier leder i Beslutningsforum, Lars Vorland, til VG.

Beslutningen ble tatt etter et telefonmøte tirsdag morgen, og Vorland opplyser om at Roche har gitt dem et pristilbud de endelig kan godta.

– Dette er jo en gledelig nyhet for mange brystkreftpasienter i Norge?

– Ja, det synes vi også, sier Vorland.

Han opplyser om at brystkreftpasienter i praksis kan få medisinen Kadcyla med en gang, og at Beslutningsforum vil bruke tiden fremover på å informere pasienter om det nye tilbudet.

Bakgrunn: Norske kreftleger raser over medisin-nekt

– Eneste håp

– Kadcyla er vel snart den eneste medisinen jeg ikke har prøvd. Jeg føler det er mitt eneste håp, sa Kristin Moe (62) til VG i juli.

Hun fikk brystkreft-typen HER2+ i 2013. Siden har kreften spredt seg til lever og lymfer. I dag holder behandling sykdommen i sjakk, men kreften er uhelbredelig. Hun blir aldri frisk.

Da VG snakker med henne denne uken, har hun akkurat fått den gode nyheten:

– Ventetiden har vært vanskelig og frustrerende. Jeg føler at jeg har bidratt til samfunnet og betalt skatt gjennom hele mitt voksne liv, så å bli nektet denne medisinen har vært tøft, sier Moe.

– Men nå ser jeg lysere på fremtiden igjen.

Behandlingen av brystkreft med spredning endret seg drastisk etter innføringen av medisinen Perjeta i 2015. Kadcyla blir vurdert til de pasientene som ikke responderer på Perjeta – slike som Kristin Moe.

Bakgrunn: Hemmelig priskrig om superdyre kreftmedisiner - slik foregår spillet i kulissene

– En seier for pasientene

Det er anslått at 100 pasienter er aktuelle for behandlingen med Kadcyla årlig. Internasjonal forskning viser at medisinen har livsforlengende effekt og den anerkjente amerikanske kreftorganisasjonen ASCO støtter medikamentet.

– Dette er en seier for pasientene, sier fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Legemiddelgiganten er også fornøyd med utfallet av den åttende forhandlingsrunden med Beslutningsforum.

– Vi er glade for at også norske brystkreftpasienter nå får tilgang til Kadcyla, en kreftmedisin som har vært godkjent for salg i Norge siden 2013. Dagens beslutning gir de aktuelle brystkreftpasientene et bedre behandlingstilbud som har vist seg å kunne øke overlevelsen og gi en gunstigere bivirkningsprofil, sier fungerende administrerende direktør Ellen M. Eidal i Roche Norge til VG.

Hardt ut mot produsenten: – Ren grådighet

Roche har nettopp inngått en avtale med engelske myndigheter om Kadcyla. Den ble signert 22. juni. Landet betaler normalt mindre for medisiner enn Norge. For eksempel beregner engelske myndigheter et godt leveår for å være verdt 300.000, mens norske myndigheter sjeldent betaler mer enn 800.000. Også i andre land har Roche vært tidlig ute med å gi store rabatter. Hvorfor ikke i Norge? spør Madsen.

– Man kan jo lure på hvorfor Roche ikke ville gi en pris i Norge som gjorde at norske kvinner kunne få denne medisinen samtidig som kvinner i andre land? Dette har rammet norske pasienter og virker på meg som ren grådighet.

LEDER: Nei til hemmelige priser

Roche mener forhandlingstiden har vært nødvendig.

– Fra første tilbud har vi presentert løsninger som har vært mulig å godkjenne og som har vært innenfor ramme for kostnadseffektivitet satt i Prioriteringsmeldingen, skriver direktør for markedstilgang og pris i Roche Norge, Audun Ohna, i en e-post til VG.

Han mener prisdiskusjonen har vært uklar med hensyn til hvordan myndighetene har vektlagt de medisinske dataene, samt påvirket av hvilken pris de ville akseptere.

– Vi har savnet muligheten til reelle forhandlinger, skriver Ohna.

– Sterkt beklagelig

Ohna understreker at selskapet håper norske myndigheter tidligere åpner for dialog i fremtiden.

– Det er sterkt beklagelig at norske pasienter har måttet vente så lenge med å få tilgang til Kadcyla gjennom det offentlige helsevesenet. Beslutningsforum har hatt mulighet til å takke ja til Kadcyla mye tidligere.

– Legemiddelverket har bedømt dokumentasjonsunderlaget strengere og gjort endringer i analysen, noen som har ført til et mer ugunstig resultat i Norge enn andre europeiske land, sier han.

Les også: Norske forskere med nytt brystkreftgjennombrudd

Madsen mener likevel den lange ventetiden har vært kritikkverdig.

– Roche har opptrådt underlig i denne saken. De har kommet med syv ulike pristilbud, antagelig fordi de vil prøve å komme frem til den prisen som er helsevesenets absolutte smertegrense. Samtidig prøver de å kjøre pasientene foran seg, og ramme dem. Skal Roche behandles på en annen måte enn andre legemiddelfirmaer? Det er selvsagt umulig å gå med på, sier Madsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder