Fant hormonforstyrrende stoffer **Forbrukerrådet: - Skuffende

47 KREMER: Forbrukerrådet har testet 47 av årets solkremer for hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer og stoffer på nanoform. Foto: Forbrukerrådet Foto:,

Bestselgere dårligst ut i solkremtest

Kun 13 kremer får tommelen opp i Forbrukerrådets test av 47 solkremer.

Artikkelen er over fem år gammel

Forbrukerrådet har testet 47 av årets solkremer for hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer og stoffer på nanoform.

Bestselgere som Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play er blant testens tapere.

Disse kremene inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider.

Les også: Flere solkremer gir dårligere beskyttelse enn oppgitt

Vinnerne er Cliniderm Sun Lotion, Vita Harmoni, Cosmica Extra Light Sun lotion og Dermica Kids Solspray.

Disse kommer ut på «grønt» på alle kriteriene.

Alle produktene i testen er kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i perioden 15. mai- 15. juni 2014.

Forbrukerrådet har kontrollert ingredienslisten på produktene, og deretter kategorisert dem.

I følge Forbrukerrådet er produkter som inneholder stoffer på EUs kandidatliste liste, tildelt surt fjes. Det gjelder også produkter som inneholder stoffer med de mest allergene parfymestoffene som tillates i kosmetikk. I tillegg produkter som inneholder kjemiske stoffer på nanoform.

Les også: Dette må du vite om solkrem

Forbrukerrådets direktør uttaler at hun er skuffet over resultatene.

– Resultatene er skuffende. Det er fullt mulig å lage solkrem uten disse problematiske stoffene, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Les mer om testen og solkremene du bør styre unna på www.forbrukerradet.no

DETTE SVARER NIVEA:

Når det gjelder hormonforstyrrende stoffer i Nivea Sun Kids Swim & Play og Nivea Sun Lotion svarer Jannicke Stubberud i Brynildgruppen, som er distributør av Niveas produkter i Norge på vegne av produsenten Beiersdorf:

–Solkremene i testen inneholder methyl- og etylparaben, som begge er friskmeldt med tanke på hormonforstyrrende effekt. Nivea foretar omfattende sikkerhetsvurderinger for å fremskaffe de beste produktene ut fra helse- og miljøhensyn, og som oppfyller de strenge kravene til solkremer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder