- Stort problem at ingen har tilsyn med behandlerne

Forbrukerombudet ber helsemyndighetene om å skjerpe lovverket

(VG Nett) Per i dag kan alternativ behandlere operere fritt på markedet med de behandlingsformene de vil. Forbrukerombudet tror ikke det er realistisk med en retur av kvakksalverloven, men krever et tydeligere lovverk.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Slik som situasjonen er i dag kan man ta et kurs i mistelteinterapi og si at man kan behandle kreft uten at noen griper inn. Leger og helsepersonell som behandler med alternative metoder overvåkes av Helsetilsynet, mens alle de andre der ute kan drive på fritt. Det er et stort problem, sier Gry Nergård i Forbrukerombudet.

Kjenner du til kontroversielle helsetilbud til døende?Kontakt VG Netts journalister

VG Netts journalist har utgitt seg for å ha en uhelbredelig kreftsykdom, og har tatt kontakt med et utvalg alternative behandlere. De aller fleste sa direkte eller indirekte at de kan hjelpe ham å stagge eller kurere sykdommen.

Journalisten ble blant annet tilbudt injeksjon med misteltein, behandling med tungmetall av platina og det omstridte legemiddelen B17 som Statens Legemiddel advarer sterkt mot.

LES OGSÅ:Dette møter døende kreftpasienter på alternativmarkedet

VGTV:Hør de skjulte lydopptakene fra samtalene her

Vil ha politisk diskusjon

Forbrukerombudet har de siste årene ført tilsyn med markedsføringen på alternativbehandlere. Nergård mener det har liten hensikt så lenge ingen tar ansvaret for behandlerne.

- Det er lite hensiktsmessig at vi stopper markedsføringen, når roten til det hele er selve behandlingen, sier hun.

Les den gamle kvakksalverloven på regjeringen.no

Nergård sier at de ønsker en ny politisk diskusjon rundt loven, men at det så langt har fått liten gehør blant politikerne.

- DÅRLIG ORGANISERT: Avdelingsdirektør Gry Nergård i ForbrukerombudetNSB kunne organisert refusjonsordningen bedre. Foto: Aftenposten

- Vi har kontaktet Helsedepartementet og sendte dem et brev. Vi fikk aldri noe skriftlig svar, men fikk derimot en muntlig beskjed om at det ikke var noen interesse på det tidspunktet.

Hun sier at har tatt opp flere enkeltsaker, som alle har vist at lovverket ikke er godt nok.

LES OGSÅ:Dette mener behandlerne om sine metoder

DEBATT: Hva mener du om praksisen på alternativmarkedet?Si din mening her

Svært få domfellelser

Et søk i dommene etter lov om alternativ behandling viser at det er svært få som er blitt domfelt.

Helsetilsynet sier at de kun kjenner til kun én dom som omhandler en homeopat som blant annet ble dømt for å ha behandlet en allmennfarlig sykdom uten å være helsepersonell, men denne dommen ble opphevet i Høyesterett på grunn av en saksbehandlingsfeil i politiet.

Les den gjeldende loven på Lovdata

VG Nett kjenner til en ytterligere dom av den samme loven. En 56-åring, som drev med import av helsekostprodukter, ble i 2008 dømt til seks måneders fengsel blant annet å ha foreskrevet forskjellige preparater til en kvinne som behandling mot magesmerter og høyt blodtrykk. Dette førte til akutt nyresvikt og behov for nyretransplantasjon.

- Generelt er det slik at det skal mye til å få noen domfelt etter Lov om alternativ behandling. De fleste vil hevde at de ikke behandler kreft, men kun gir støttebehandling. Slik behandling er tillatt, sier fagsjef Jostein Vist i Statens Helsetilsyn til VG Nett.

LES OGSÅ:Vi trenger tips og hjelp fra deg!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder