ANGRER PÅ GÅRSDAGEN? Negative følelser etter et one night stand er ifølge forskning ikke uvanlig. Foto: Shutterstock, NTB Scanpix

Undersøkelse: Derfor kan du få negative følelser etter sex

Har du hatt sex og deretter angret eller følt deg avvist? Det er ifølge en ny undersøkelse helt vanlig.

  • Felicia Alvsing
  • Kari Mette Hole
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Sex er nok for folk flest en hyggelig opplevelse som er både befriende og deilig. Likevel hender det vonde følelser kan komme snikende når det hele er ferdig.

Ifølge en undersøkelse som onsdag publiseres på Gemini, som skriver forskningsnytt fra NTNU, er årsaken en konflikt mellom det vi ønsker oss av et seksuelt møte og det vi kjenner at vi får igjen av det.

Les også: Studie: Menn og kvinner med ulik sex-anger

Tre hovedtyper

Forskere fra Brasil, Nord-Amerika og Norge har i undersøkelsen tatt for seg 1773 kvinner og menn fra hvert landområde. 533 av dem var nordmenn, de fleste av dem kvinner.

– Generelt får man negative følelser dersom sexen kan føre til at man ikke vil ha mer kontakt enn den andre etterpå, vil ha mindre kontakt enn den andre, eller opplever at det som har skjedd kan skade en sosialt, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Psykologisk institutt ved NTNU til VG.

Han er en av forskerne bak studien.

Både menn og kvinner er interessert i sex for sexens skyld, men de ser også etter ulike ting i seksuelle forhold, og det er helt naturlig, understreker forskerne.

De fleste som meldte om negative følelser hadde fått det etter one night stands.

– Kvinner angrer seg oftere enn menn etter sex, sier mastergradsstudent Heitor Barcellos Ferreira Fernandes fra Universidade Federal do Rio Grande do Sul i Brasil til Gemini.

Han kom på ideen til den nye undersøkelsen.

VG+: Sex på første date - er det lurt? (krever innlogging)

Menn ønsker avstand

Forskerne ventet å finne flere menn enn kvinner som ønsket større avstand etter en flyktig, seksuell opplevelse. Og det fant de.

– Menn i alle områdene ønsker i snitt i større grad å komme seg vekk fremfor å knytte seg etter sex, sier Kennair.

HAR HAN LØSNINGEN? NTNU-professor Leif Edward Ottesen Kennair mener de kan ha funnet svaret på hvorfor noen har negative følelser etter sex. Foto: Øyvind Nordahl Næss VG

Kvinner føler seg i større grad også avvist etter en one night stand som ikke ble til noe mer, ifølge undersøkelsen.

Sexolog Bianca Schmidt påpeker at dette ikke gjelder alle.

– Generelt sett har menn og kvinner ulike tenningsmønstre som gjør at følelsene rundt sex ofte blir annerledes, sier hun.

Kvinner har en tendens til å tenne når de føler en kontakt, en romantisk feel. Selv om det bare skal være en one night stand er det likevel noe i følelsesapparatet som gjør at hun føler tilknytning. Menn på sin side har ofte et mer visuelt tenningsmønster, forklarer sexologen.

– Når en mann har valgt noen å ha sex med som de ikke skal ha en følelsesmessig tilknytning til, blir det veldig ubehagelig for ham hvis det blir for emosjonelt etterpå. Han vil bare være ferdig. Men for at kvinnen i det hele tatt skal være tent må hun allerede ha følt den kontakten.

Proffessor Kennair mener evolusjonen har gjort oss sånn at kvinner biologisk sett ønsker en større grad av trygghet.

– Kvinner tjener på kvalitet fremfor kvantitet. De ønsker i større grad at mannen skal bli. Det gjelder på gruppenivå, og selvsagt ikke for alle, sier han.

Les også: Ny studie om unge nordmenns sexvaner: Kvinner tester sex med kvinner

VG+: Dette lurer unge på om sex (krever innlogging)

Norske kvinner mer frigjort

Et unntak er imidlertid norske kvinner. Her til lands får kvinner ifølge undersøkelsen færre og svakere følelser om å knytte seg til partner etter one night stands.

Kennair tror det er en kulturell tilpasning.

– Det kan skyldes mer seksuell frigjøring i Norge. Men kvinnene hadde likevel klart mer negative følelser forbundet med det å ønske å knytte seg enn norske menn, så det kjønnstypiske mønsteret holdt seg i Norge også, sier han til VG.

VG+: Overraskende funn: Så mange er det vanlig å ha sex med (krever innlogging)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder