Kreftforeningen: – Et viktig bidrag

LOVENDE FORSKNING: Forskere ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen har funnet et protein som gjør at kreftceller sprer seg i kroppen. På bildet ser vi kreftceller. Foto: Nils Halberg ,

Nytt norsk kreft-funn: Har funnet et protein som sprer kreft

Forskere i Bergen har gjort et viktig funn i kreftforskningen ved å identifisere et protein som gjør at kreftceller sprer seg i kroppen.

 • Anne Bergseng

Artikkelen er over fire år gammel

Forskningen har pågått i fem år, og har vært ledet av dansk-fødte Nils Halberg (37) ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen. Første del av forskningen ble gjennomført ved The Rockefeller University i New York.

Målet var å finne ut hva som gjør at noen former for kreft sprer seg, og andre ikke.

Les også: Her er norsk kreftforskning i verdensklasse!

– Fantastisk funn

Ved å finne frem til dette, kan man i større grad forhindre spredning. Forskningen er nylig publisert i det amerikanske tidsskriftet Cancer Cell, som presenterer det nyeste innen internasjonal kreftforskning.

– Det har vært en lang og komplisert vei, men det er fantastisk at vi nå har funnet dette proteinet, sier Nils Halberg til VG.

Celler i kreftsvulster er svært forskjellige. Mens noen forblir «snille» og holder seg i ro i svulsten, blir andre aggressive og sprer seg. Hvilke celler som blir aggressive og hvilke som ikke blir det, er svært vanskelig å forutse.
Ved å isolere aggressive kreftceller ved hjelp av dyreforsøk, har forskerne funnet et protein (PITPNC1) som kjennetegner de aggressive kreftcellene.
– Vi så at de aggressive kreftcellene som sprer seg ved endetarms-, bryst- og hudkreft hadde et mye høyere innhold av dette proteinet. Dette gjør at vi tidligere kan forutse hvilke kreftceller som kommer til å spre seg, og hvilke som ikke utgjør noen fare, sier forsker Nils Halberg.

Les også: Tone (60) betaler 300.000 for egen medisin - må gi 60.000 i moms til staten

Trenger gjennom vev

I tillegg til å finne et kjennetegn på aggressive kreftceller, fant forskerne ut at dette proteinet har en helt spesiell funksjon i kreftspredning.

KREFT-FORSKER: Nils Halberg er forsker ved Institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen. Han har nå identifisert et protein som forårsaker spredning av kreftceller. Foto: Kim Andreassen/UIB ,


Aggressive kreftceller sprer seg fra et sted i kroppen til et annet via blodårene. Men for å komme inn i blodbanen og feste seg til et nytt organ, må cellene klippe seg gjennom annet vev.
– Proteinet PITPNC1 regulerer en spesiell prosess hvor kreftceller skiller ut molekyler som klipper seg gjennom et nettverk av proteiner som finnes utenfor cellene. På denne måten kan kreftcellen trenge seg gjennom kroppsvev, og dermed feste seg på andre organer, som for eksempel lungene, sier Halberg.

Les også: Blogger fikk føflekkreft: – Det ødela livsgleden

Kreftsvulster som ikke sprer seg, kan som oftest fjernes uten videre helsefare for pasientene. Det er først når kreften sprer seg at det kan bli vanskelig å kurere sykdommen. Med de nye oppdagelsene håper Halberg å kunne bidra til utviklingen av bedre behandling.
– Dersom man blir i stand til å skreddersy medisin som angriper dette proteinets funksjon, kan man forhåpentlig hindre spredning, sier Nils Halberg.

Halberg har erfaring med ledende forskning fra institusjoner som Rockefeller University i New York og University of Texas Southwestern Medical Center i Dallas.

Han har publisert flere artikler i anerkjente tidsskrifter, som Nature. Forskningen har hovedsakelig dreiet seg om cellemekanismene som fører til spredning av kreft.

Les også: Demper kreft med lys

– Viktig bidrag

Generalsekretær Anne Lise Ryel er positiv til dette nye funnet innen kreftforskning:

SVÆRT POSITIVT: Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen mener den nye forskningen fra Universitetet i Bergen er svært lovende. Foto: Mattis Sandblad , VG

– Dette er spennende forskningsresultater, og et viktig bidrag for å utvikle persontilpasset kreftbehandling, slik at pasienten får den behandlingen som fungerer best.

– Det er svært positivt dersom de nye resultatene kan brukes til å hindre spredning av kreftcellene. En slik ny behandling vil kunne øke både livskvalitet og overlevelse hos kreftpasienter, sier Ryel.

Hun legger til at Kreftforeningen støtter en rekke lignende forskningsprosjekter, der målet er å kartlegge forskjellene mellom friske celler og kreftceller.

Les også: Utvikler kreftmedisiner for milliarder

Les også

 1. Vil forske på MS-pasienter og stamcelletransplantasjon

  Beslutningsforum mener at alle MS-pasienter som er aktuelle for stamcelletransplantasjon kan innlemmes i en…
 2. Peanøtter forebygger allergi hos babyer

  Spedbarn som spiser mat som inneholder peanøtter kan unngå å få alvorlig nøtteallergi senere i livet, viser ny forskning.
 3. Ny forskning: Sjokolade senker risikoen for hjerteinfarkt

  En svensk studie viser at sjokolade-spisere rammes sjeldnere av hjerteinfarkt enn de som ikke spiser sjokolade.
 4. Den norske kreftindustrien: Dreper kreft med lys

  Photocure startet den norske kreftindustrien for 20 år siden. I dag er de gode for nærmere 800 millioner.

Mer om

 1. Helse
 2. Kreft
 3. Forskning og vitenskap

Flere artikler

 1. Pluss content

  NTNU-forskning: Slik spiser kreften musklene dine

 2. Studie: Norske forskere har funnet ny og effektiv behandling av prostatakreft

 3. Nytt funn begeistrer: Slik mener britiske forskere å kunne kurere kreft i fremtiden

 4. Ny, norsk forskning: Genfeil peker mot Alzheimers-løsning

 5. Norske forskere med nytt gjennombrudd: Kan gi bedre behandling av brystkreft

Fra andre aviser

 1. Selvlysende mus designet i Bergen brukes til å løse kreftgåten

  Bergens Tidende
 2. Overvektige har større risiko for kreft

  Bergens Tidende
 3. Ett steg nærmere tryggere genredigering for pasienter?

  Aftenposten
 4. Forskere tester ut skreddersydd kreftbehandling som skåner pasienten

  Aftenposten
 5. Forskere vil lage lys i hjernen for å drepe aggressiv kreft

  Aftenposten
 6. Slik fant forskerne frem til banebrytende kreftmedisin

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no