ANTIOKSIDANTER MOT RYNKER: Ny forskning viser at en ny identifisert antioksidant, Tiron, kan beskytte mot rynker og aldring. Foto: NTB scanpix

Ny forskning: Dette kan stoppe rynkene

En ny identifisert antioksidant kan beskytte huden mot solskader og hindre tidlig aldring.

  • Marie Kingsrød

Artikkelen er over seks år gammel

Det viser ny forskning utført av Newcastle University.
Nylig har forskergruppen ved universitet identifisert en antioksidant, Tiron. Den skal kunne beskytte huden mot solskader, rynker og aldring som følge av UVA-stråling.

Dette er solstråler som trenger dypt ned i huden, og kan forårsake hudkreft og tidlig aldring.

Slik fant de det ut

Forskningsteamet ved Newcastle University, utførte et laboratorieforsøk for å finne ut at Tiron beskytter mot UVA-stråling:

Forskerne så på effekten av kjente antioksidanter som finnes i blant annet rødvin og karri, og sammenlignet det med Tiron.

Så behandlet de hudceller med antioksidanter, og utsatte dem for UVA-stråling. Deretter kopierte de hudens celle-DNA, for å se på nivåene av endringen i det genetiske materialet.

Ved hjelp av dette fant forskerne ut at Tiron ga 100 prosent beskyttelse mot mitokondrielle DNA-skader. De andre antioksidantene ga bare 22 prosent beskyttelse.

- Spennende og lovende

Professor ved Newcastle University, Mark Birch-Marchin, sier dette om forskningen:

- Å oppdage at Tiron gir full beskyttelse mot UVA-skader er spennende og lovende. Men Tiron er ikke et naturlig stoff, og det har ennå ikke blitt testet om det er giftig for mennesker. Det har bare vært noen studier på rotter, sier Birch-Marchin.

På grunn av at Tiron må testes for blant annet giftighet, vil det være en stund til det for eksempel kan brukes i matvarer.

Håper på mer forskning

Professor i geriatri ved Universitet i Oslo, Torgeir Bruun Wyller, sier til VG at han tror forskerne i denne studien kan være inne på noe viktig.

- Det er langt igjen, men forskerne her er kanskje inne på noe som er viktig. Det er verdt å forske mer på sammenhengen mellom antioksidanter og aldring, sier Bruun Wyller.

Han forklarer at de fleste forskere tror at oksidasjonsprosesser spiller en rolle for aldring, og at antioksidanter kanskje kan forebygge aldersrelaterte sykdommer og rynker.

- Likevel er det mange usikre forhold før Tiron for eksempel kan brukes i mat. Men dette kan være et skritt på veien, sier Bruun Wyller.

LES OGSÅ: Blåbær kan bidra mot diabetes 2

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder