FARLIG TREND: En for stor gruppe personer spiser paracetamol uten å ha behov for det ifølge Legemiddelverket. Flere andre eksperter advarer mot overdreven bruk av det smertestillende stoffet. Foto:Fotolia. Foto:

Advarer mot økende paracetamol-bruk

Professor: «Aldri blitt godkjent som legemiddel i dag»

Legemiddelverket: Mindre bivirkninger enn alternativene

Bare de siste fire årene har bruken av paracetamol økt med mer enn 15 prosent i Norge. Skulle legemiddelet vært godkjent i dag, hadde det aldri blitt tillatt, mener en fremstående britisk forsker.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Mens det ble tatt 30 doser per dag med paracetamol per 1000 innbygger i 2008 har dette tallet økt jevnt i hele perioden til 35,2 i fjor.

Dette går frem av Folkehelseinstituttets rapport over legemiddelbruk fra mars i år.

ALTERNATIVET ER VÅT KLUT: Vi må ha andre ting å tilby de som har vondt enn en våt klut. Da er paracetamol førstevalget sier fagdirektør i Statens Legemiddelverk, Steinar Madsen. Foto: Jørgen Braastad

Dette går frem av Folkehelseinstituttets rapport over legemiddelbruk fra mars i år. Svenska Dagbladet.

Ifølge han er det avstanden mellom de anbefalte dosene og doser som i verste fall gir livsfarlige skader som gjør paracetamol spesiell.

- Normalt er det en stor sikkerhetsmargin mellom disse. Når det gjelder paracetamol er dette spennet veldig lite, sier Sharpe til Svenska Dagbladet.

Også flere andre fremtrendende eksperter advarer mot for høy paracetamolbruk i artikkelen.

Legemiddelverket advarer mot smertepillemiks.

FORSKJELLIGE NAVN: I Norge markedsføres paracetamol under forskjellige navn, med en rekke forskjellige fremstillingsformer av legemiddelet. Foto:Scanpix

- Det beste vi har

Mens de anbefalte dagsdosene i Sverige er fire gram anbefaler vi, ifølge fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, bare tre gram daglig i Norge.

- Ja det finnes flere bivirkninger av paracetamol. Problemet er at det også er en rekke til dels alvorlige bivirkninger med alternativene. Ibuprofen kan for eksempel gi magesår og mageblødninger. Derfor er paracetamol det vi anbefaler først. Men selvsagt advarer vi mot den tendensen at enkelte nærmest spiser dette som livsstil. Det er absolutt ikke bra, sier Madsen til VG.

Er du bekymret over at det blir tatt stadig mer paracetamol i Norge?

- Nei dette er på sett og vis en ønsket utvikling. Vi ønsker at folk skal bruke paracetamol fremfor de andre smertestillende produktene. Disse har enda flere bivirkninger og dette salget har gått tilsvarende ned, sier fagdirektøren i Legemiddelverket.

Madsen mener den svenske artikkelen overdriver de negative effektene av paracetamol og glemmer at folk har behov for et smertestillende produkt som virker.

- Vi må ha mer enn en våt klut å tilby pasienten når de har det vondt. Noen bruker nok for mye smertestillende, men de aller fleste har et fornuftig forhold til dette, sier Madsen til VG.

MULIG FARE: Forskerene bak rapporten om paracetamolbruk understreker at de ikke er helt sikre på at det er en årsakssammenheng Foto:Janne Møller-Hansen

Kan skade fosteret

Paracetamol er også det mest brukte legemiddelet for kvinner under svangerskapet. Men bruker den ventende moren paracetamol i lengre perioder kan også dette være farlig for fosteret. Det tyder i alle fall fersk norsk forskning på.

Ifølge studiet fra Universitetet i Oslo og Nasjonalt Folkehelseinstitutt går det frem at om fosteret ble eksponert for paracetamol i mer enn 28 dager av svangerskapet, hadde det dårligere grovmotorikk, dårligere evne til kommunikasjon og mer adferdsproblemer sammenlignet med ueksponerte søsken.

Studiet ble gjort på nær 3000 søskenpar.

-Styrket mistanke

- Resultatene styrker mistanken om at langtidsbruk av paracetamol under svangerskapet kan ha en uheldig effekt på barnets utvikling, men at sporadisk bruk i korte perioder trolig ikke er skadelige for fosteret, sier artikkelens sisteforfatter, Hedvig Nordeng.

Nordeng er professor ved Farmasøytisk institutt, Universitetet i Oslo, og er også tilknyttet som forsker ved Divisjon for Psykisk helse, Nasjonalt folkehelseinstitutt.

- Funnene støtter rådene fra legemiddelmyndighetene: Førstevalg er paracetamol ved smerte, men man skal være restriktiv med all legemiddelbruk i svangerskapet, sier Nordeng.

Tar det alvorlig
- Dette tar vi veldig alvorlig. Vi har allerede sendt en forespørsel til forskerne bak studiet for å se om dette kan påvirke de rådene vi gir til de gravide om medisiner i dag, sier Madsen.

Paracetamol er i dag på ja-listen til Statens Legemiddelverks oversikt over hvilke smertestillende medisiner gravide kan bruke.

Les også

 1. Advarer mot sterke smertestillende til barn

  LONDON (VG) Britiske leger og apotekansatte advares nå mot å gi barn under 12 år legemidler som inneholder virkestoffet…
 2. Norske forskere med migrene-gjennombrudd

  Disse norske forskerne har bidratt til å lokalisere hvor i genene man kan finne årsaken til migrene.
 3. Ny rapport: Smertepiller kan være livsfarlige

  Høyt forbruk av vanlige, smertestillende tabletter øker faren for infarkt, slag og død.
 4. Søvn renser hjernen for gift

  Når du sover, renses hjernen for giftstoffer som har bygd seg opp i løpet av en dag med tenkning, viser amerikansk…
 5. Trekker tilbake 2500 allergipenner

  ALK-Abellò AS trekker tilbake 2500 adrenalinpenner som kan være defekte.
 6. Ny gjennomgang: P-piller farligere enn først antatt

  Nyere studier har vist at p-piller gir høyere blodpropp-risiko enn tidligere antatt.
 7. Puss tenna, bevar hjertet

  Forskere har nå påvist lavere sannsynlighet for hjerteinfarkt dersom du er nøye med munnhygienen.
 8. Krever svar om skandalemedisin

  400 nordmenn kan ha mistet livet etter å ha brukt skandalemedisinen Vioxx på begynnelsen av 2000-tallet.
 9. Ny studie: Kreftmedisin kan forlenge livet med ti år

  Regjeringen ga 110 millioner til norsk studie av omstridt kreftmedisin tidligere i år.
 10. For mye eller for lite søvn kan gjøre deg syk

  Sover du mer enn ti timer om natten, har du økt risiko for hjertesykdom, diabetes og fedme, viser en ny undersøkelse.
 11. Alle barn skal få vaksine mot omgangssyke

  En vaksine mot rotavirus, som kan forhindre at norske barn får alvorlig omgangssyke, skal nå inn i det norske…
 12. Mener kolesterolmedisiner kan forebygge demens

  En halv million nordmenn får medisiner mot høyt kolesterol. Nå mener amerikanske forskere å ha funnet en klar sammenheng…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder