ØNSKER GRENSER: En ny undersøkelse viser at et stort flertall blant norske ungdommer mener foreldre bør være restriktive når det kommer til barnas alkoholbruk. Foto: Scanpix

Ungdom vil ha alkoholgrenser hjemme

Ungdom ønsker at foreldre setter grenser for alkoholdrikking. Dette kommer fram i en ny undersøkelse gjort for Helsedirektoratet.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Undersøkelsen er en del av kampanjen «Sette grenser». Målet er å gjøre foreldre bevisste på den betydningen de har som rollemodeller og grensesettere for ungdoms alkoholbruk.

I undersøkelsen svarer 66 prosent av deltakerne, som er mellom 15 og 17 år, at de mener foreldre ikke bør sende med unge alkohol på fest før de blir 18 år.

85 prosent er dessuten helt eller delvis enig i påstanden: «Jeg synes det er bra at foreldrene mine setter grenser».

Helsedirektoratet relanserer i disse dager kampanjen som har vært kjørt siden 2004, og nå sendes det ut materiell til 1.500 ungdomsskoler for å gjøre det lettere å gjennomføre foreldremøter.

- Foreldremøter om alkohol er viktige arenaer hvor de foresatte kan utveksle erfaringer og diskutere felles grensesetting, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet til ANB.

I undersøkelsen svarer 57 prosent av deltakerne at de har drukket mer enn et par slurker alkohol det siste året. I 2006 sa hele 80 prosent det samme.

Ifølge den nye undersøkelsen svarer 65 prosent av de unge at de drikker seg fulle, mot hele 76 prosent i 2006.

Klepp mener tallene kan tyde på at foreldre kan påvirke ungdommers alkoholbruk ved å sette tydelige grenser.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder