Kan øke risikoen for hjerteinfarkt, tidlig død og slag

Statens Legemiddelverk: Paracetamol er fortsatt førstevalget

40 TABLETTER: I 2014 ble det solgt i gjennomsnitt to pakker med paracetamol per person i Norge. Foto:Fred Tanneau,Afp

Studie: Bivirkningene ved paracetamol alvorligere enn antatt

En fersk studie antyder at bivirkningene av paracetamol er undervurderte. Statens Legemiddelverk advarer mot tendensen mange har til nærmest å tygge smertestillende som livsstil.

 • Camilla Tryggestad Visjø

Artikkelen er over fem år gammel

En studie nylig publisert i Annals of the Rheumatic Diseases, antyder at bivirkningene av paracetamol er undervurderte, skriver Dagens Medisin.

Forskerne fant at pasienter som brukte store doser av det smertestillende stoffet over lengre tid, hadde 63 prosent større risiko for å dø uventet.

Risikoen for hjerteinfarkt og slag viste seg å være 68 prosent høyere og det var 50 prosent større sjanse for å få magesår eller mageblødning.

Les også: Jeg fikk snåle og rare bivirkninger

I 2013 omtalte VG forskning publisert i det prestisjetunge tidsskriftet The Lancet, som viste at såkalte NSAID-er – som ibuprofen, naproxen og diklofenak – kan være livsfarlig i høye doser.

Ber om kritisk gjennomgang

Forskerne tok for seg åtte studier som til sammen inkluderte 660.000 pasienter. De mener nå at bivirkningene av virkestoffet paracetamol er undervurderte, og ber derfor om at effekten av virkestoffet og dets sikkerhet undersøkes ytterligere.

Både pasienter som tok paracetamol daglig i opp til 14 år, og pasienter som tok det sjelden eller aldri, var inkludert i studien.

En eventuell årsak som trekkes frem er at paracetamol kan forårsake sykdom ved å hindre aktiviteten til et enzym i kroppen kalt COX-2.

Les også: Paracetamol har liten effekt mot korsryggsmerter

Philip Conaghan, som ledet studien, poengterer at for de fleste pasienter er risikoen veldig liten, og de som har tatt paracetamol over lang tid, vil ha sykdommer som trolig gjør at de dør tidligere. Nettopp derfor var det vanskelig å være sikker på om det var paracetamol som var årsaken til problemene.

Men professoren er likevel bekymret.

– Jeg frykter at paracetamol i høye doser over tid kan henge sammen med bivirkninger vi tidligere ikke har tatt høyde for, sier Conaghan i studien.

Han mener pasienter som bruker medisinen over tid for ting som leddgikt og smerter i muskler og ledd, burde snakke med legen sin om alternativ behandling, som for eksempel trening.

Les også:Alvorlige bivirkninger av alternativ kreftmedisin

– Mye usikkerhet knyttet til studien

Ifølge Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, rokker ikke studien ved myndighetenes råd om paracetamol som førstevalg ved smerte.

– Det er mye usikkerhet knyttet til denne studien, og man skal være forsiktig med å legge for mye vekt på slike enkeltstudier, sier Madsen til Dagens Medisin.

Men at det finnes flere bivirkninger av paracetamol, er det ingen tvil om, ifølge Madsen.

ADVARER: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk mener mange bør rette et kritisk blikk på eget bruk av paracetamol, selv om det har vist seg å være den tryggeste typen smertestillende. Foto:Jørgen Braastad,VG

– Problemet er at det også er en rekke til dels alvorlige bivirkninger med alternativene. Ibuprofen kan for eksempel gi magesår og mageblødninger. Derfor er paracetamol det vi anbefaler først.

– Men selvsagt advarer vi mot den tendensen at enkelte nærmest spiser dette som livsstil. Det er absolutt ikke bra, sier Madsen til VG.

Alternativet til paracetamol er ofte NSAIDs, for eksempel Ibux, som har flere kjente bivirkninger som nyresvikt og høyere risiko for hjerte- og karsykdom, ifølge Madsen.

Les også: Advarer mot pillemiks

Han understreker likevel at de langt fra ignorerer studien.

– Vi følger opp alle nye studier og signaler om bivirkninger og problemer med legemidler, og vi tar det alvorlig, sier Madsen.

Allmennlegeforeningen: Mange kan redusere bruken

Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin kjenner til studien. Hun mener i likhet med Madsen at det ikke er grunn til å endre råd om bruk av paracetamol på bakgrunn av denne studien, men poengterer at dette er et vanskelig område.

– På ett vis skal man ha respekt for medisiner og bare ta det når det er nødvendig. Så er det slik at alle medisiner har bivirkninger og interaksjoner, altså at de påvirker andre medisiner, slik at man skal vite hva man gjør, sier Hermansen til VG.

– Hva vet vi om bivirkninger ved et høyt forbruk av paracetamol?

– Vi vet at det påvirker organsystemet, og at det ikke er en ufarlig medisin. Den har likevel en profil som gjør at den skal være førstevalget, fordi det er den minst problematiske av smertestillende medisiner.

Les også:Farlige bivirkninger meldes ikke inn

Hun trekker frem at paracetamol er en godt studert medisin, men at man aldri kan få vite nok.

– Vi blir flere eldre, og vi får hele tiden nye medisiner som gjør at vi må se på samvirkning opp mot paracetamol. Det vil alltid være viktig å studere dette i den medisinske hverdagen.

Selv om de fleste holder seg innenfor anbefalte grenser av paracetamol, kan mange med fordel redusere bruken, mener Hermansen.

– Man skal alltid tenke seg om, og det er viktig at man ikke tar det unødvendig. Kanskje det i noen tilfeller er et bedre alternativ å senke tempoet litt, forvente en litt tyngre dag, eller godta at man har litt vondt i hodet.

Bekymret over økt bruk blant unge

Det er spesielt viktig å diskutere unges bruk av paracetamol, ifølge Hermansen.

GODTA HODEPINE: Ifølge Marit Hermansen, leder i Norsk forening for almenmedisin, bør man ikke nødvendigvis ta paracetamol bare fordi man kjenner litt på hodepine. Foto:Annemor Larsen,VG

– Man lurer nå på om bruken hos de unge er økende og at det er litt for lettvint å bruke det. Jeg hører rundt omkring at paracetamol befinner seg i mange skolesekker. Vi som voksne må ta en kritisk samtale med barna om å være forsiktige, og om hvordan man kan takle for eksempel hodepine eller treningsverk på andre måter.

Steinar Madsen mener Hermansen er inne på noe viktig.

– Barn overtar ofte foreldres legemiddelvaner. Det er viktig å lære dem å ha et fornuftig forhold til legemidler, og det er en oppgave foreldre må ta alvorlig.

Hermansen poengterer dog at ikke alle bør ha som mål å kutte ut paracetamol.

– Det er viktig å trygge de som har god nytte av det, som ledd i en avtalt behandling, for dette er en god og trygg smertestillende medisin.

– Men hvor går grensen?

– Har man ingen spesifikke sykdommer, er det ingen grunn til å bruke det flere ganger i uken. Gjør man det, så bør man tenke litt over sitt eget forbruk og prøve å finne et mønster.

Mange kan havne i en ond sirkel ved å bruke mye paracetamol, men det er godt mulig å finne andre ikke-medisinske alternativer, ifølge Hermansen.

– Man får for eksempel hodepine ved å bruke det mye, og da kan man få noen enkle råd av legen sin. Man kan blant annet få hjelp til å få oversikt over hodepinen, og få hjelp til å ta en gjennomgang av ting som søvn, måltider og fysisk aktivitet. Setter man seg et bevisst mål, er det fullt mulig å bli kvitt bruke av paracetamol.

Selger mindre smertestillende legemidler

Salget av reseptfrie smertestillende legemidler fra dagligvarehandelen og apotek falt i fjor, viser tall fra Folkehelseinstituttet.

Totalsalget av paracetamol i reseptfrie pakninger gikk ned med 3 prosent i 2014 sammenlignet med 2013.

– Legemiddelverket har hatt en kampanje for å få folk til å gå til legen hvis man skal bruke smertestillende over tid. Nå ser det ut til at den kraftige økningen vi har sett i bruken av paracetamol og ibuprofen har flatet ut, og vi er spesielt glad for at bruk av sistnevnte er redusert. Det kan tyde på at folk har blitt mer kritiske til sin egen bruk av smertestillende.

– Vi ser også at flere får paracetamol på resept, som betyr at man faktisk har vært hos legen for en vurdering, sier Madsen.

Les også

 1. Ny forskning: Paracetamol har liten effekt mot korsryggsmerter

  Pasienter som fikk placebomedisin ble like fort friske som pasienter som fikk paracetamol.
 2. Barnehageansatte til VG: Reagerer på smertestillende i barnas bleier

  Ikke alle føler det er akseptert å være hjemme med sykt barn. Noen gir barna smertestillende for å få dem i…
 3. Juksemedisin virker bedre hvis vi tror den er dyr

  Om vi tror at vi får dyre medisiner, har de bedre effekt. Selv om det bare er narremedisin.
 4. Vil ikke fjerne Paracetamol fra butikkhyllene

  Selv om antallet paracetamolforgiftninger har økt etter at tablettene ble tilgjengelig i butikk, ønsker ikke Statens…
 5. Paracetamol-bruk i svangerskapet knyttes til ADHD

  En stor dansk undersøkelse viser at mors bruk av paracetamol i svangerskapet kan øke risikoen for at barnet utvikler…

Mer om

 1. Helse
 2. Forskning og vitenskap

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik bruker du legemidlene riktig

 2. Pluss content

  Ny forskning: Så farlig er smertestillende

 3. Ny studie: Mye feil bruk av smertestillende

 4. Undersøkelse: 1 av 3 unge kvinner tar paracetamol jevnlig

 5. Forskere: Advarer mot bivirkninger av ibuprofen

Fra andre aviser

 1. Farlig eller ikke farlig å bruke paracetamol?

  Aftenposten
 2. Tar du en pille mot alt som er ille? Du er ikke alene.

  Aftenposten
 3. Fjerner paracetamol fra svenske butikkhyller

  Fædrelandsvennen
 4. Kan gi alvorligere bivirkninger enn først antatt

  Fædrelandsvennen
 5. Lavere salg av reseptfrie smertestillende legemidler

  Fædrelandsvennen
 6. Bekymring for ungdoms bruk av smertestillende

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no