Høyres helsepolitiker gikk ned 22 kilo på tre måneder: – Folk må bare skjerpe seg!

Hyller Erna som forbilde

Høyres Sveinung Stensland (102 kg) mener de overvektige bare mangler vilje til å gå ned, og at de må ta ansvar for sin egen fedme.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg har slanket meg 22 kilo på tre måneder. Jeg har aldri brydd meg om hvor feit jeg var. Men da vi holdt på med Folkehelsemeldingen var det mye snakk om overvektutfordringen vi har. Jeg er 42 år og begynte å kjenne i beina at det verket på grunn av vekten, forteller Sveinung Stensland til VG.

Han er medlem av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, som denne uken har behandlet Folkehelsemeldingen fra regjeringen.

– Det gikk en liten faen i meg da jeg fulgte debatten. De rødgrønne mener staten skal ha ansvaret for folks fedmeproblemer. Det ville jeg motbevise. Det er kun min egen skyld at jeg har blitt feit. Det er mitt ansvar hva jeg putter i kjeften, sier helsepolitikeren.

Sjekk selv: Slik påvirkes kroppen din av sukkerbrus

Stensland mener de rødgrønne partiene i arbeidet med Folkehelsemeldingen har lagt seg på en linje hvor folk ikke er ansvarlige for egen helse.

– Politikerne må ikke ta over oppgavene folk har selv. Det er du som er herre over ditt eget liv. Jeg tror ikke viljen eller evnen til å gå ned i vekt blir styrket av nye avgifter eller pålegg. Folk må bare skjerpe seg, sier han.

Erna er et forbilde

Stensland sier at hans egen partileder, statsminister Erna Solberg, har vært et forbilde for ham i slankeprosessen.

– Erna er et godt forbilde for meg og mange andre. Hun har tatt ansvar for seg selv. Hun har sluttet å røyke og samtidig tatt litt av. Hun ser godt ut. Det viser at folk kan gjøre valg selv.

STATSMINISTER-FORBILDE: Høyre-leder Erna Solberg, her i hagen til regjeringens representasjonsbolig onsdag. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

15. mars i år veide Stensland 124 kilo. Da bestemte han seg for å ta grep han beskriver som «små» for å gå ned i vekt.

– Det er egentlig bare noen små grep som skal til, så begynner du å gå ned i vekt. Så forsøker da store deler av det politiske miljøet å fremstille det som om det er nesten umulig å redusere vekten. Det er ikke riktig, sier Stensland.

Vektklubb.no: Slik ble vi varig slanke

Høyre-politikeren forteller at han gikk systematisk til verks:

– Jeg undersøkte hva jeg spiste og drakk for å finne ut hvor kaloriene kom fra. Jeg er glad i og drakk en del vin, øl, melk og appelsinjuice. I sum så blir det ganske mange kalorier per dag. Det kuttet jeg ut. Jeg har ikke drukket en dråpe alkohol siden 15. mars, sier han.

Kalorisjokket

Rogalendingen, som opprinnelig er farmasøyt, sier han ble sjokkert da han innså hvor mange kalorier han fikk i seg.

STØRRE FØR: Sveinung Stensland før slankekuren. Her sammen med sin kone Sol. Foto:Privat,Privat

– Når jeg nå bestemte meg for dette, så gjorde jeg det skikkelig. Mitt viktigste tips er å få oversikt over hva du spiser. Jeg har for eksempel vært utrolig glad i nøtter, og spiste masse peanøtter. Jeg satte meg ned og regnet på hvor mye kalorier det er i peanøtter. Det er jo helt vilt! Spiser du en neve peanøtter, så må du gå i over en time. En stor sjokoladeplate er også voldsom. Da må du gå i flere timer for å utjevne kaloriene.

Stor oversikt: Så mange kalorier er det i maten du spiser

Endringen i matvaner har påvirket hele dagsrytmen hans.

– Jeg så på kostholdet mitt og hvordan jeg spiste. Før spiste jeg nesten alltid til jeg var stappmett. Nå spiser jeg middag til jeg er mett. Jeg har også fått nye frokostrutiner, og spiser for det meste havregrøt. I påsken gikk jeg en halv mil før frokost hver dag, og da spiste jeg mindre enn hvis jeg bare satte meg rett til frokostbordet. Hvis jeg blir sulten, så spiser jeg kålrot, gulrot, rugbrød eller noe sånt istedenfor å gå og kjøpe noe tull. Det er enkle tiltak, som alle kan gjøre.

Lars gikk ned 70 kilo og vant «Biggest Loser»: Dette er mine beste tips

Han avviser at kostholdet hans er uvanlig på noen måte.

– Kostholdet jeg har i dag var ganske vanlig i Norge på 50-tallet. Havregrøt til frokost, en enkel middag, mye rotgrønnsaker, rugprodukter og knekkebrød. Jeg har ikke gjort noe verre enn det.

Har ikke trent

Stensland sier det er for mange overvektige som setter listen for høyt for hvordan de kan komme i form ved at de retter oppmerksomheten utelukkende mot trening.

STORTINGSMANN: Sveinung Stensland sier selv han var «feit» før han slanket seg. Foto:Tomas Moss,Tomas Moss, icu.no

– Jeg har ikke trent ett minutt! Jeg hater å trene. Men jeg går turer. Jeg har gått over 100 turer så langt i år.

– Hva slags turer?

– I dag var jeg for eksempel i debatt hos NRK, og da gikk jeg hjemmefra og opp til Marienlyst istedenfor å ta drosje. Det tok meg 20 minutter ekstra, men det gir meg også mer energi til resten av dagen. Om kveldene går jeg en fast rute opp til Maridalsvannet og ned igjen til stortingsleiligheten i sentrum istedenfor å se på TV en kveld. Hva slags offer er det ikke å se TV en kveld? Det er jo mer en berikelse. Det er små valg i hverdagen, som ikke koster deg fem øre! sier han.

Han er veldig kritisk til dem som måtte hevde at informasjon om slanking er vanskelig tilgjengelig.

– Det er ikke vanskelig å få hjelp til å slanke seg. Det står jo artikler om dette overalt i mediene om ulike slankekurer. Men folk driter i det, virker det som.

Oppgitt over prestisjekrav: Helse-Høie angrep Støre for at han gikk Birken

Nei til sukkeravgift

Han fnyser av forslag som å innføre en egen sukkeravgift på brus.

– Næringsmiddelindustrien har selvsagt et stort ansvar. Ingen tvil om det. Og staten bør hjelpe folk til å ta gode valg. Men hvorfor skal vi alltid bruke avgifter og slike ting? Folk driter jo i om en Cola koster en krone mer. For en vanlig familie med middels inntekt spiller det ingen rolle, sier helsepolitikeren.

Norsk barnelege: – Sukker tar liv

Forslaget om et gratis, sunt måltid og ekstra gymtimer i skolen vekker heller ikke appetitten hos Høyres nye slankeguru.

– For en generasjon siden var skolen sted du gikk for å lære, og oppdragelsen fikk du hjemme. Gradvis har det blitt slik at skolen har ansvar for oppdragelsen. Nå er det i ferd med å bli sånn at fysisk aktivitet og kosthold også er skolens ansvar. Er det en statlig oppgave? Nei, mener jeg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder