– ETT ÅR IGJEN: Tone Helgesen fikk vite at hun bare hadde rundt 12 måneder igjen å leve i januar i fjor. Etter at hun fikk medisinen Opdivo mener hun at livet har endret seg drastisk, og hun føler seg mye bedre. Her får hun sin sjette behandling av onkolog Marius Normann. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Tone (60) betaler 300.000 for egen medisin - må gi 60.000 i moms til staten

I januar i fjor fikk Tone Helgesen dødsdommen. Nå føler hun
seg friskere enn hun har gjort på flere år.

For bare 12 måneder siden fikk hun beskjeden om at hun neppe ville leve lengre enn til januar 2016. Nå føler hun at livet hennes er helt forandret.

Annenhver uke reiser den lungekreftsyke 60-åringen fra Sande i Vestfold inn til Oslo. Der får hun én desiliter av kreftmedisinen Opdivo intravenøst på et privat sykehus på Frogner i Oslo.

VG møter henne da hun skal ha sin sjette behandling med den omstridte medisinen. Som de fem tidligere behandlingene, betaler hun for denne selv.

Kommentar: Oppskriften på et delt helsevesen

– Jeg ser det som helt meningsløst at vi pasienter skal dekke denne rådyre medisinen selv. Konsekvensen er et klasseskille i samfunnet, sier Helgesen, som har gått til behandling siden oktober.

Betaler 50.000 kroner per gang

For medisinen som har gjort henne friskere, er foreløpig ikke godkjent i Norge. Den regnes som for dyr av staten. Derfor har 60-åringen til nå betalt 300.000 kroner, 50.000 per behandling, av egen lomme.

Av dette betaler hun 25 prosent moms, eller 60.000 kroner, til staten.

– At det i tillegg gir staten en inntekt i form av moms er helt ubegripelig – selv med 25 prosent lavere kostnader vil det gi mange flere en mulighet til å betale denne behandlingen, sier Helgesen.

– Og så er det jo sånn da, at jo dyrere medisinen er, jo mer inntekter til staten.

Les også: Bygda hjalp Monika (37) med å betale for medisinen

Sa nei til medisinen

Helgesen fikk diagnosen lungekreft i januar for et år siden. Da mente legene hun hadde rundt 12 måneder igjen, og satte henne på cellegift. Hun forteller at hun ble svært dårlig av behandlingen, i tillegg til at svulstene ikke ble mindre. Da hun fikk høre om den nye medisinen Opdivo, eller Nivolumab, bestemte hun seg for å prøve den privat i stedet på høsten i fjor.

Nå er hun en av totalt 25 personer som får den omstridte medisinen på Aleris’ kreftsenter i Oslo.

– Nå er jeg så frisk at jeg glemmer at jeg er syk. Jeg er litt sliten innimellom, men fungerer normalt i hverdagen. Jeg hadde ikke turt å tenke at jeg ville bli så bra igjen, sier Helgesen.

Hun legger til at staten også sparer på at de ikke får medisin og behandling på offentlige sykehus, og i stedet betaler for å få den privat.

Godkjent for føflekkreft

Opdivo, som regnes som banebrytende immunterapi, ble før jul godkjent til bruk for pasienter med føflekkreft. Nylig sa Beslutningsforum nei til at pasienter med såkalt ikke-småcellet lungekreft skulle få medisinen gratis i helsevesenet.

Helgesen har en annen undergruppe av denne kreftformen, som heller ikke får medisinen gratis i Norge.

- HALVPARTEN HAR EFFEKT: Onkolog Marius Normann mener rundt femti prosent av pasientene som har fått Opdivo har merket en effekt hos dem. Foto: Jan Petter Lynau , VG

Raskt bedre

Rundt 50 prosent av pasientene som betaler for medisinen på Aleris, ser ut til å respondere på behandlingen, Tone er en av dem.

– Hun kjente bedring allerede etter første kur i form av bedret allmenntilstand. Hun ble feberfri mellom første og andre kur og de videre blodprøvene viste en jevn bedring helt fra oppstart, sier Marius Normann, onkolog og Tones lege på Aleris i Oslo.

Han sier at etter fire kurer viste CT bildene tatt ved Drammen sykehus en betydelig tilbakegang av svulstene. Tone fikk en uvanlig rask og positiv respons på behandlingen. Hun har så langt ikke hatt bivirkninger knyttet opp til behandlingen.

Han sier de foreløpig ikke har statistikk på hvor godt medisinen har fungert for alle deres pasienter, fordi de helst vil vente med å evaluere behandlingen til pasientene har vært i behandling i tre måneder. Dette skyldes at immunterapi ofte bruker lenger tid før den virker, enn tradisjonell cellegift. Heldigvis er behandlingen forbudet med relativt lite bivirkninger.

Les også: Kreftlege ut mot legemiddelindustrien: – Grenser til uetisk

– Vi har ikke hatt så mange til endelig evaluering ennå, men vi ser at rundt halvparten har bedret allmenntilstand og tegn på at det går riktig vei. Men også det at utviklingen av kreften står stille kan være et tegn på at medisinen virker.

– Har døden pustende i nakken

Arne Stenrud Berg, styremedlem i Norsk Onkologisk forening og overlege ved kreftavdelingen på Drammen sykehus, reagerer også sterkt på at pasientene må betale moms på en allerede dyr medisin.

– Det betyr at staten tjener penger på at vi ikke tilbyr behandlingen i det offentlige. Hadde medisinen vært billigere så hadde vi gjort det, det er bare prisen som gjør at vi ikke tilbyr medisinen her.

Les også: Tone får ikke livsforlengende medisin fordi den er for dyr

Han mener man ved å fjerne momsen, kan hjelpe pasientene.

– Da går det an å ta bort noe av det økonomiske presset som disse pasientene blir utsatt for, ved for eksempel å ta bort momsen. Jeg har pasienter som bruker sine oppsparte midler på livsforlengende behandling, og hvor man da ser at en ganske stor andel av summen bare går rett i statskassa. Det virker urimelig, sier han.

– Det dreier seg om desperate mennesker som bokstavelig talt har døden pustende i nakken. De vil selvfølgelig strekke seg langt for å få den behandlingen som med størst sannsynlighet gir livsforlengelse og opprettholdelse av god livskvalitet. Hvis fellesskapet ikke har råd til å betale fullt ut for den beste behandlingen, må vi i det minste hjelpe dem et stykke på veien, sier Stenrud Berg.

Kreftforeningen er på langt vei enig.

– Vi ser at det virker urimelig for kreftpasienter at de må betale noe av medikamentene selv, samtidig som en del av kostnadene går tilbake til staten, sier Ole Alexander Opdalshei, assiterende generalsekretær i Kreftforeningen.

Vil ikke ha momsfritak

Anne Grethe Erlandsen, statssekretær i Helse-og omsorgsdepartementet skriver til VG at det er synd at forhandingene så langt ikke har ført frem til at pasienter kan få tilbud om Opdivo også for behandling av lungekreft.

– Jeg håper industrien vil sette ned prisen slik at det også kan tas i bruk for pasienter med lungekreft. I Norge har vi moms på alle legemidler. Det er ikke aktuelt å endre på dette. Vi må bruke ressursene i helsetjenesten på de anbefalte behandlingsmetodene. Dersom vi skulle sette momsfritak ved disse legemidlene, ville det vær en indirekte subsidiering av legemidler som sykehusene har besluttet å ikke bruke. Det blir feil, sier Erlandsen.

Les: Vi bruker mindre på kreftlegemidler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder