SMITTET FUGL: Medarbeidere ved Istituto Zooprofilattico Sperimentale Della Sicilia undersøker en av de døde svanene som ble oppdaget på Sicilia i helgen. Foto: AFP

-Økt risiko for fugleinfluensa i Norge

Risikoen for fugleinfluensa-smitte til norsk villfugl øker med utbruddet i Italia, mener Veterinærinstiuttet.

  • Jon Inge Hansen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Veterinærinstituttet kommer i dag til å oppdatere sin risikovurdering, etter at det har blitt bekreftet at svaner i Italia har dødd av den farlige varianten av fugleinfluensa.

- Vi står på at risikoen for smitte med vårtrekket er liten, men den er økende, sier forsker Bjørnar Ytrehus ved Veterinærinstituttet.

LES OGSÅ:Krisetiltak mot fugleinfluensa

Dess lenger smitten brer seg vestover og nordover, i Europa og Afrika, øker risikoen for at trekkfugler skal bringe smitten til Norge.

Norske trekkfugler følger en trekkrute som går langs Atlanterhaveskysten, vest i Afrika og vest i Europa.

Veterinærenes skrekkscenario er utbrudd i Storbritannia og det såkalte vadehavet, området mellom benelux-landene og de britiske øyer. Trekkfugler fra Norge overvintrer i stort antall her.

Veterinærene er mest reddfor smitte til områder der måker, vadefugler og andefugler - ender, gjess og svaner - overvintrer.

I Europa er det hittil påvist fugleinfluensa i Tyrkia, Hellas, Bulgaria og Italia, og et mistenkt tilfelle i Slovenia ved grensen til Østerrike

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder