VASKER SEG: Lene Julsen dusjer ikke daglig, og vasker håret maks en gang i uken - og føler seg likevel ren og fresh. Nå ber hun folk ta seg sammen og tenke mer på naturen og miljøet. Foto: EIVIND ANDREASSEN

Hvor ofte bør vi egentlig dusje?

Lene (32): Jeg vasker meg med klut

Tørr hud, fuktskader på badet, miljøforurensning og 5500 kroner i året. Lene Julsen (32) dropper dusjen til fordel for en kjapt kattevask med ansikts- og rumpeklut.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var i forbindelse med en jentetur til København at 32 år gamle Lene Julsen forbauset venninnene sine. For etter at jentene i tur og orden hadde dusjet av seg den 50 minutter lange flyturen, sminket og pyntet seg til en kveld på byen, takket Julsen nei til en dusj – hun dro frem kluten.

– Det er ikke vits å dusje etter en kjapp flytur, men hvis man lukter svette og ikke føler seg ren er det lov å ta seg en dusj. Selv bruker jeg ofte klut, og jeg skal innrømme at jeg kan lakke neglene for å skjule møkka. Folk aner jo ikke hva som kan skjule seg bak fasaden – man trenger ikke å være ren fra innerst til ytterst for å se bra ut og føle seg fin, mener Julsen.

NB! Kryss av på hvor ofte du dusjer nederst i saken!

I en humoristisk kommentar på nettmagasinet Harvest Julsen fortalte hun om sitt forhold til vaskekluten mange forbinder med barndommen:

«Ja, jeg pleier å vaske meg med klut. Jeg har ansiktsklut og rumpeklut», skriver hun.

Kommentar: Dusjing til besvær

Dusjer aldri før jobb

Julsen forteller også at hun aldri dusjer om morgenen før jobb, at hun ikke dusjer hver dag i det hele tatt, vasker håret en gang i uken – maks, og at hun vasker seg med klut.

I kommentaren tar Julsen et oppgjør med folks forbruksvaner. Nå vil hun at folk generelt skal ta seg sammen og tenke mer på natur og miljø.

– Jeg synes man kan ta en runde med seg selv når det gjelder forbruksvaner: Hva kan jeg bidra med for å kutte ned på forbruket, hva kan jeg i mitt hverdagsliv gjøre for å minke overforbruket? Alle har noe å bidra med, mener Julsen.

Les også: Jenter frykter tørr dusj

Hun understreker at hun sjelden føler seg møkkete selv om hun ikke dusjer hver dag.

– Jeg føler meg som regel sunn og fresh, og synes den beste følelsen er å legge seg en sommerkveld etter et kveldsbad.

VGTV: Aune Sand: – Jeg dusjer en gang i måneden

– Dusjer mer av sosiale grunner

Kari Sollien, leder i Allmennlegeforeningen, påpeker at nordmenn ofte dusjer av andre grunner enn møkk.

– Hvor ofte man bør dusje avhenger så klart av aktivitet, men det er av helsemessige årsaker ikke nødvendig å dusje ofte. Det handler for mange mer om sosiale årsaker – og for å unngå lukt, sier Sollien.

I sine 20 år som allmennlege har hun imidlertid aldri har opplevd at noen er blitt syke av å dusje for mye.

– Man kan få tørr hud av for hyppig dusjing, men for å unngå sykdom er det viktigst å vaske hendene etter toalettbesøk og før matlaging. Ellers er det helt ok for helsen å gå uten å dusje noen dager, sier hun.

Les også: Bare 1 av 2 vasker hendene før maten

Professor mener mange dusjer for mye

CAMPINGDUSJER: Martin Assauer (t.v.) fra Dortmund i Tyskland dusjer hver dag, også på campingferie. Her med Norberth Wolgemuth. Foto: NANNA JOHANNESSEN/VG

Professor og avdelingssjef Thomas Ternowitz ved hudavdelingen på Stavanger universitetssjukehus sier det avhenger av livsstilen hvor ofte du bør dusje hele kroppen, men at det for de fleste er tilstrekkelig med en daglig kroppsvask.

Han anbefaler også alle å vaske underlivet før de legger seg.

– Den skandinaviske vanen er å dusje seg om morgenen, men når du i løpet av dagen har mange toalettbesøk på forskjellige steder, gir det større risiko for irritasjon, kløe og andre former for ubehag, dersom du senere går uvasket i seng under en varm dyne, sier han.

GAMLE SKOLEN: Anne Mari Kristiansen fra Søgne sier hun godt kunne ha feriert uten dusjanlegg. Foto: NANNA JOHANNESSEN/VG

– Når det gjelder nordmenn, og særlig unge mennesker, er problemet at mange dusjer for mye og bruker for lang tid i dusjen. Mange timer under dusjen, uten å bruke fuktighetskrem etterpå, kan gi tørr hud, som kan føre til eksem, sier han.

Amerikansk forskning: Du kan bli syk av å dusje

Kan skade badet

Eli Heyerdahl Eide, fagsjef for energi og miljø i bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene Norge, har et annet perspektiv på saken: Fuktskader.

– Mange eldre hus har ikke bad som tåler de dusjvanene mange nordmenn har i dag. Tidligere dusjet man kanskje bare en til to dager i uken, mens nå dusjes det så mye at badene ikke rekker å tørke, sier hun.

AKTIV FERIE: Daglig dusjing er viktig for den aktive faren Per Erling Myhre, mens sønnen Jørgen (12) nøyer seg med omtrent annenhver dag. Foto: NANNA JOHANNESSEN/VG

Heyerdahl Eide mener nordmenn bruker altfor mye vann:

– Jeg tror ikke folk flest er klar over hva det faktisk koster å varme opp dusjvann. Det kan høres billig ut om man sier at en 10 minutters lang dusj koster cirka 15 kroner. Men det tilsvarer altså ca. 5500 kroner per person i dusj- og vannkostnader dersom man tar en dusj daglig i ett år, sier hun.

Ifølge fagsjefen bidrar hyppig hårvask også til mange tette sluk.

Les også: Slik åpner du tette avløp

Dusjer på campingferie

VG loddet dusje-stemningen på Ekeberg Camping i Oslo tidligere denne sommeren. Endrer vaskevanene seg på ferie?

LIKE VIKTIG SOM HJEMME: Jörg Plufgrad fra Sveits mener dusjen er like viktig på campingtur som hjemme. Foto: NANNA JOHANNESSEN/VG

– Jeg er ikke veldig sånn at jeg må dusje to ganger om dagen, men hvis jeg kan få dusje annenhver dag, er det greit, så kan jeg heller vaske meg litt ellers. Jeg er av den gamle skolen, sier Anne Mari Kristiansen fra Søgne, som akkurat har – ja, nettopp – dusjet.

Per Erling Myhre fra Trondheim sier han dusjer hver dag. Uansett hvor han er.

– Jeg bruker å trene, og da er jeg i alle fall nødt til å dusje. Det er en vanesak, sier Myhre, og fortsetter:

– Jeg tror nok vi nordmenn er blant de som dusjer mest, men jeg møter også mange som ikke dusjer. Det lukter jo litt, sier han.

–Sier du fra om det?

– Nei, jeg kan ikke det. Men jeg skal i hvert fall ikke være sånn, sier Myhre.

Martin Assauer fra Tyskland forteller at det ikke er aktuelt å hoppe over dusjingen på campingtur.

– For meg er det normalt å dusje, føle meg fresh og ikke lukte, sier han.

Les også: Brøt seg inn naken – tok en dusj

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder