ØKT PÅGANG: Veterinærinstituttet får stadig tilsendt døde fugler som blir sendt til analyse for H5N1. Foto: Scanpix

Samler inn fugle-ekskrementer

(VG Nett) Norske myndigheter har fått inn 180 fugler til sjekking og samler nå inn ekskrementer fra fugl for å sjekke når fugleinfluensaviruset kommer til Norge. Foreløpig er det ikke påvist smitte i Norge.

  • Roar Dalmo Moltubak
  • Geir Terje Ruud
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Tidligere tirsdag ble det offentliggjort at døde fugler med det farlige fugleinfluensaviruset er funnet i Sør-Sverige.

-Vi fikk beskjed for halvannen time siden om at to fugler i Sverige har det aggressive fugleinfluensaviruset, fortalte Joakim Lystad, administrerende direktør i Mattilsynet, på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Gi beskjed om døde fugler

-Dersom publikum finner unormalt mye død fugl, gi beskjed til Mattilsynet lokalt på 06040. De skal ikke selv røre fuglene, sier Joakim Lystad som likevel understreker at smittefaren til mennesker ikke regnes som stor.

LES OGSÅ:Dette er dødsvirusetLES OGSÅ:Dette bør du viteLES OGSÅ:Norge har vaksinegaranti

-Man har ikke gått opp til øverste risikoklasse ennå i Veterinærinstituttets risikovurdering overfor Mattilsynet. Vurderingen er som den var, sier Lystad.

Risikovurderingen er fortsatt på nest øverste grad.

180 fugler til testing

-Veterinærinstituttet får inn bra med fugl i Norge. Vi har en god oversikt over det som skjer her. Vi har fått inn 180 fugl, derav er 122 testet negative. Regner med 20 nye svar i dag, sier Lystad bare noen timer etter at viruset H5N1 ble påvist i to ville fugler i området rundt Oskarshamn på den svenske sørøstkysten, ifølge det svenske Jordbruksverket.

Norske myndigheter samler nå inn ekskrementer fra fugler i flere områder for å sjekk om det kan være tegn til fugleinfluensaviruset.

- Med tanke på risikoen for å få smitten inn i tamfugl-bestanden er det alvorlig at en aggressiv form for fugleinfluensa nå er påvist i Sverige, sier sjefveterinær Leif Denneberg i svenske Jordbruksverket til Aftonbladet.

- Hva har dette å si for Norge?

- Risikoen er noe økt, men ikke vesentlig her i landet. Det har med trekkfuglenes rute å gjøre, det er ingen typisk trekkrute fra Oskarshamn-området til Norge, sa avdelingsdirektør Hilde Kruse på Veterinærinstituttet til VG Nett tidligere tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder