EN DAGSRASJON: Å spise en mengde som dette i løpet av en dag, er ikke uvanlig for en person som lider av sykelig overspising. - Overspising og selvskading har mange likhetstrekk. Men skammen er større ved overspising, sier «Liljen», som lider av sykelig overspising og blogger om sine erfaringer. Foto: Hanne Eide Andersen

Overspisere skjuler store matinntak

Svært mange sykelig overvektige lider av emosjonell overspising

En person med overspisingslidelse kan i skjul sette til livs enorme mengder mat.

Hanne Eide Andersen
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Skamfølelsen etter overspising er større enn etter selvskading, sier bloggeren «Liljen», som har hatt spiseforstyrrelsen i flere år.

«Så her sitter jeg. Overvektig. Mens maten enda har kontroll over meg. Perioder med overspising. Fire maiskolber med smør og havsalt. Seks rundstykker med smør, før jeg koker en halv pakke med pastaskruer. Tilberede, spise. Tilberede, spise. Helt til det ikke går mer, fordi magen står stram og smertefull som et trommeskinn.»

LES RÅD TIL DEG SOM OVERSPISER NEDERST I SAKEN

Slik beskriver «Liljen», en jente i 20-årene, en av mange overspisingsepisoder de siste årene.

Har du spørsmål om fråtsing eller overspising? Lege og ekspert i Vektklubb.no, Jøran Hjelmesæth, svarer tett på nett mangdag. Send inn spørsmål

- Til hverdags blir det ofte altfor mye middag, og så småspising av restene utover kvelden. Andre ganger går jeg på konstant jakt i kjøkkenskapene og småspiser hele dagen. Kjeks, kokosboller, potetgull. Et par pakker kokosboller går lett ned på høykant, etterfulgt av et par pakker med tykklefse, sier hun til VG.

Utbredt

«Liljen» har spiseforstyrrelsen som er mer utbredt enn både bulimi og anoreksi til sammen. En oversikt over flere studier, publisert i Tidsskrift for Den Norske legeforening, tyder på at så mye som 28.000 norske kvinner lider av overspisingslidelse, også kalt tvangsspising, patologisk overspising og Binge Eating Disorder.

LES OGSÅ: Fedmeoperasjon er ingen lettvint løsning

Mer enn 85 prosent av alle med spiseforstyrrelser lider av tvangsspising eller bulimi. Tvangsspisere er på kontinuerlig slankekur og spiser all mat med dårlig samvittighet. Noen spiser mye mat, andre spiser lite, men opplevelsen av å ha spist for mye er den samme for alle, sier Lene Fosshaug medieansvarlig i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS).)

Medisinsk ansvarlig ved Senter for sykelig overvekt ved Universitetssykehuset i Tromsø,Samira Lekhal. Foto: Rune Stolz Bertinussen

I motsetning til en bulimiker, kaster ikke overspiseren opp maten etterpå. Dette kan forklare sammenhengen med overvekt. Langt flere overvektige har overspisingslidelse, sammenlignet med normalvektige.

- Studier har vist at tretti til femti prosent av pasienter med sykelig overvekt har en emosjonell overspisingslidelse, sier Samira Lekhal, medisinsk ansvarlig ved Senter ved sykelig Overvekt (SSO) ved Universitetssykehuset i Tromsø.

Les også: Slik blir du kvitt søtsuget

Overspising opptrer også i økende grad parallelt med økende overvekt.

- Det varierer hvilke matsorter som inngår i et overspisingsmåltid. Men ofte er det mat som er lett å svelge, gjerne med saus. To til tre middagsporsjoner, avsluttet med en isboks, er en ganske vanlig mengde å overspise, sier seksjonsoverlege Stein Frostad, ved Seksjon for spiseforstyrrelser ved Klinikk for psykosomatisk medisin, ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Selvforakt

I vår startet avdelingen Helse Bergen et behandlingstilbud til denne pasientgruppen.

- Ofte er overspisingen knyttet til håndtering av vanskelige følelser og forbundet med stor skam og selvforakt, utdyper seksjonsoverlegen.

Les også: Barndommens mathistorie forfølger deg

Bloggeren «Liljen» mener at selvskading og overspising har flere likhetstrekk. Hun har selv erfaring med begge deler.

Overlege ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen, Stein Frostad. Foto: Halgeir Vågenes

- Det handler om tvangshandlinger som jeg vet er skadelige for meg, men som jeg ikke klarer å holde opp med fordi de gjør meg nummen og demper vonde følelser. Men jeg skammer meg faktisk mer over overspisingen enn over selvskadingen, sier hun, og tror mange føler som henne.

«Liljen» vil selv ikke stå frem i VG av hensyn til barna sine.

Overlege Stein Frostad forteller også om mye skam og taushet rundt lidelsen blant sine pasienter.

- Lite kunnskap om hva overspisingslidelse er, og utseendeidealer som favoriserer tynnhet, bidrar til at mange opplever mye skam rundt denne spiseforstyrrelsen, sier han.

LES: Symptomfri fra diabetes med riktig mat og trening

En dagsrasjon

Å spise en mengde som dette i løpet av en dag, er ikke uvanlig for en person som lider av sykelig overspising.

- Overspising og selvskading har mange likhetstrekk. Men skammen er større ved overspising, sier «Liljen», som lider av sykelig overspising og blogger om sine erfaringer.

Les også: Slik blir du kvitt treningsskrekken

Råd til deg som overspiser

Prøv å kartlegge hva som skjer like før en overspisingsepisode. Er detfor å dempe vanskelige følelser? Prøv å finne alternative mestringsmetoder som gir deg positive opplevelser.

Husk at om du klarer å motstå behovet for å overspise en stund, vil vanligvis trangen avta. Snakk med noen om spiseproblemet ditt. Ønsker du råd av fagperson? Fastlege, privatpraktiserende psykolog, psykiater eller andre deler av spesialisthelsetjenesten kan henvise deg til behandling.

(Kilde: Stein Frostad/Seksjon for spiseforstyrrelser, Haukeland Universitetssykehus).

FØLG VEKTKLUBB.NO PÅ FACEBOOK!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder