STOR FORSKJELL: Bildet fra Lipidklinikken på Rikshospitalet viser blod før og etter inntak av en Big Mac hamburger. Serumet bør være klart og gjennomsiktig, som en hvitvin, slik du ser i røret til venstre. I prøven til høyre, som ble tatt tre timer etter burgerspisingen, er serumet hvitt og fettete. Foto: Marie Sjøvold

Slik unngår du høyt kolesterol

For høyt kolesterol kan dempes ved å legge om kosten. Stumper du røyken og mosjonerer, får du enda større uttelling. Her får du alle tipsene.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Høyt blodkolesterol er ingen sykdom. Men jo høyere kolesterol, jo større risiko har du for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

I verste fall kan det føre til hjerteinfarkt og hjerneslag. Derfor er kostomlegging avgjørende, uansett alder, kjønn og arvelig belastning.

Klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien i Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke, har bistått VG med råd og tips for hva du bør spise for å unngå for høyt kolesterol.

HJERTERÅD: Marte Gjeitung Byfuglien er klinisk ernæringsfysiolog hos Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke. Foto: LHL


-Totalpakka kan bli enda bedre om du også kutter røyken og setter i gang å mosjonere, råder hun.

Mosjon er også med på å øke det gode kolesterolet HDL.

Fett ses gjerne på som den store hjerteskurken. Ifølge Byfuglien bør fokus rettes mot hva slags fett vi får i oss. Alle trenger en viss mengde fett i kostholdet. Det er det mettede fettet vi bør unngå.

Les også:- Egg er ikke farlig for helsen

- Legger du om kosten, kan det være med på å senke høyt kolesterol. Et hjertevennlig kosthold kan redusere kolesterolet med 5-30 prosent. Det gjelder bare å velge ut de beste råvarene i hver matvarekategori, sier hun.

I Vektklubb.no kan du få hjelp til sunt kosthold.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at omtrent tre av fire menn og kvinner i alderen 30-75 år har for høyt kolesterol. Det vil si verdier over eller er lik 5 mmol/l, over det ideelle.

Mange av oss er ikke klar over at kolesterolnivået trenger å sjekkes jevnlig. Heller ikke at det deles inn i et godt kolesterol (HDL) og et dårlig kolesterol (LDL). (Se egen sak).

Et lett forhøyet kolesterolnivå er isolert sett ikke farlig. Men høye konsentrasjoner av det usunne kolesterolet og lite av det gode kolesterolet, kan medføre tette blodårer. Dersom blodårene som forsyner hjertemuskelen med blod tettes til, kan det føre til hjerteinfarkt. Hvis det er små blodårer i hjernen som tettes, kan det igjen gi hjerneslag, forklarer Byfuglien.

- Er blodkolesterolet over 6 mmol/l bør kost- og mosjonsvanene legges om i mer hjertevennlig retning, mener hun.

Men gi deg selv tid. Det er en varig endring som er målet, og ved å tilpasse kostomleggingen gradvis over tre til seks måneder, har du størst sjanse til å lykkes.

For de fleste er endring av livsstil tilstrekkelig. Med høy risiko for hjerte- og karsykdommer, kan medisinering i tillegg til kostomlegging være nødvendig for å stabilisere eller senke nivået av kolesterol.

Les også:Kolesterolsenkende medisin kan gi øresus

Les også:Hypocol- en kolesterolsenkende medisin uten bivirkninger

Dette bør du spise:

Magre meieriprodukter (lett-, ekstra lett- eller skummet melk, rømmekolle, yoghurt naturell, 0,1 % yoghurt, matyoghurt og kesam. Hvorfor: Meieriprodukter er største kilde til mettet fett. Ved å velge magre meieriprodukter unngår du mye av det mettede fettet, men får alle de andre gode næringsstoffene som meieriprodukter inneholder.

Flere lettprodukter er sukkerbomber og fulle av fett. Foto: Markus Aarstad

Ost med maks 17 % fett
Hvorfor: Ost er kilde til mettet fett. Magre oster inneholder mindre mengde mettet fett.

Rene kjøttfileter
Hvorfor: Kjøtt med mye synlig fett inneholder mettet fett som øker det dårlige kolesterolet.

Magre pølser
Hvorfor: Fete pølser er med på å øke inntaket av mettet fett.

Karbonadedeig er magert kjøtt med mindre enn 10 fett. Foto: Håkon Vold

Karbonadedeig
Hvorfor: Kjøttdeig og medisterdeig har et mye høyere fettinnhold enn kardonadedeig.

Ren fisk
Hvorfor: Velger du panerte fiskestykker øker det det totale fettinnholdet i middagen. Panerte fiskestykker vil også tiltrekke seg stekefett.

Frukt og grønt
Hvorfor: Rikt på vitaminer, fiber og antioksidanter.
Hvor mye: 5 om dagen, derav 3 porsjoner grønnsaker og 2 porsjoner frukt.

Cashewnøtter setter god smak på mat og egner seg også godt i bakverk, eller hakket i frukt og nøtteblandinger. Foto: Nina Bugge Øyen

Nøtter
Hvorfor: Alle typer nøtter inneholder gode umettede fettsyrer. Hvor mye: Putt nøtter i frokostblandingen, men husk at nøtter er kaloririkt.

Havregrøt
Hvorfor: Rik på vannoppløselige fibre. Disse medfører at det produseres en "gele" i magen/fordøyelsen som suger opp LDL kolesterol, og fører det ut av kroppen.

Gjærbakst og nøttekaker
Hvorfor: Er bedre alternativ enn kremkaker, wienerbrød og kjeks som inneholder mettet fett og transfett.

Oljer
Hvorfor: Både flerumettet fett som i solsikke- og maisolje, eller enumettet fett som i oliven-, valnøtt- og rapsolje bidrar til å senke LDL-kolesterolet.

Alkohol
Hvorfor: Studier har vist at alkohol i moderate mengder kan øke det gode HDL- kolesterolet, og redusere risikoen for hjertesykdom. Rødvin er å foretrekke.
Hvor mye: I moderate mengder, (1-2 enheter pr. dag.)

Kilde: Marte Gjeitung Byfuglien, ernæringsrådgiver LHL

Fakta
Kolesterol er et fettstoff vi ikke kan være foruten. Viktig for oppbygging av cellemembraner og cellevegger, og til dannelsen av kjønnshormoner, vitamin D og gallesyrer.

Fra maten tilføres kolesterol fra animalske matvarer som egg, kjøtt og innmat, smør, melk og melkeprodukter. Kolesterol fra kosten utgjør en relativt liten del av den samlede kolesterolomsetningen i kroppen.

Kolesterol produseres i de fleste celler i kroppen.

Kroppen produserer kolesterol i takt med mengden fett i kostholdet. Mye mettet fett øker produksjonen av kolesterol.

I blodet deltar kolesterol sammen med proteiner i transporten av fett. Det dannes lipoproteiner som kalles LDL og HDL. LDL (low density lipoprotein) inneholder mye kolesterol og lite protein, og kalles det «dårlige» kolesterolet. LDL kan avleire seg på innsiden av blodårene, og øke risikoen for blodpropp.

HDL (high density lipoprotein) inneholder mest protein og lite kolesterol. Kalles det «gode» kolesterolet. HDL frakter kolesterol fra cellene og til leveren hvor det brytes ned.

Kilde: LHL, Store medisinske leksikon, Kunnskapsforlaget

Hva er høyt nivå?

- Alle med blodkolesterol over 6 mnol/l bør legge om kost- og mosjonsvanene sine i mer hjertevennlig retning. I tillegg til å stumpe røyken hvis de røyker, sier Byfuglien i LHL.

Her kan du lese mer om kolesterol:
www.go-red.no
http://www.lhl.no/
www.lipidklinikken.no/

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder