DYR FORSKNING: Forskning over ti år har kunnet dokumentere liten effekt av den alternative behandlingen som er testet. Enkelte former foravslapningsmetoder kan, kanskje ikke så overraskende, derimot motvirke anspenthet og også enkelte smerter. Foto: Stockxpert

- Har forsket på alternativ medisin for 15 milliarder

(VG Nett) Ti år og 15 milliarder kroner senere har amerikanske forskere på alternativ medisin få resultater å vise til.

Francis Lundh
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Unntaket er ifølge nyhetsbyrået AP funn som tyder på at kapsler med ingefær kan hjelpe mot kvalme som forårsakes av cellegift og at akupunktur kan hjelpe mot leddbetennelse.

Les også: Steinar Lems enke tar oppgjør med alternativ medisin

En annen studie viste derimot at narreakupunktur fungerte like bra, ifølge AP.

De siste tiårene er det rekke urter og behandlingsformer testet. Alt fra fjernhealing til haibrusk mot kreft og trykk på såkalte akupunkter mot fedme er testet, uten resultat.

Les også: - Akupunktur fungerer mot hodepine

Enkelte behandlingsformer som yoga, massasje og andre avslapningsøvelser skal derimot kunne fungere mot enkelte smerter, anspenthet og tretthet. Akupunktur kunne også hjelpe på enkelte tilstander.

Les også: Vil ha kvakksalverloven tilbake

- Politisk korrekt å forske på nonsens

Kritikerne mener amerikanske skattebetaleres penger kunne vært brukt langt bedre.

- Man forventer seg vitenskapelig tenkning på et nasjonalt forskningsinstitutt. Det har blitt politisk korrekt å forske på nonsens, sier forfatter R. Barker Bausell som har skrevet boken Snake Oil Science.

VGD: Diskuter alternativ medisin her

Direktør for National Center for Complementary and Alternative Medicine, Josephine P. Briggs, er enig i at senteret i løpet av ti år ikke har noen store gjennombrudd, men at de nå lærer å filtrere informasjonen.

- De første studiene var preget av veldig stor entusiasme. Nå lærer vi oss å skalere informasjonen, sier hun.

Senterets forskning kan leses på deres hjemmesider

Barrie Cassileth fra Memorial Sloan-Kettering Cancer Center sier til AP at hun synes enkelte av forskningsprosjektene har vært tåpelige, og at man burde valgt prosjekter med større omhu.

- Mange av studiene ville jeg ikke ha støttet, fordi de fremstår som irrasjonelle og tåpelige. Det er studier på healing gjennom bønn og energihealing, studier som strider mot alt man vet om menneskelig fysiologi og sykdommer, sier hun.

- Trenger ekspertise på området

Senteret har også fått kritikk fordi det ofte er utøvere innen alternativ medisin som stikker av med forskningsmidlene.

- Det blir som bukken som passer på havresekken. Dette er ikke vitenskap, det er ideologi, sier Joseph Jacobs, tidligere leder for Office of Alternative Medicine.

Briggs mener at man trenger utøvere innen alternativ medisin til å bidra til forskningen.

- Dersom man skal forske på akupunktur, trenger man ekspertise på området. Disse tror veldig strekt på det de gjør, men gode strukturer på studiene kan beskytte mot forutinntatthet, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder