SNUSFORNUFTIG: Forsker Karl Erik Lund mener myndighetene bør opplyse om fordelene med snus. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Forsker: - Snus vil kunne redde liv

Flere vil slutte å røyke hvis myndighetene informerer om fordelene ved å bruke snus, mener forsker Karl Erik Lund.

Artikkelen er over åtte år gammel

Et flertall av røykerne tror snus er like farlig som røyk og ønsker derfor ikke å bruke snus når de skal prøve å slutte med å røyke.

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirius) mener helsemyndighetene nå må på banen og fortelle sannheten om hvor mye mindre farlig snus er, skriver Aftenposten.

- Hvis vi fikk dagligrøykerne som ikke klarer å slutte over på snus, ville det kunne redde livet deres. Røyking er livsfarlig, sier Lund.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at antallet dagligrøykere nesten er halvert i løpet av 15 år. Samtidig øker andelen snusere.

TETT PÅ NETT: Slik stumper du røyken

Lund har forsket på røykeatferd i 20 år og sier at det er bred enighet om at snus har minst 90 prosent mindre skadepotensial enn tobakk.

- Snustypene på det norske markedet er ikke risikofrie, men de fører verken til kols, lungekreft eller munnhulekreft. De har sannsynligvis meget lav sammenheng med utvikling av hjerte- og karsykdommer, sier han.

Lunds oppfordring møter ikke særlig gehør hos Helsedirektoratet.

- Snus er et avhengighetsskapende stoff og vi vet det gir økt risiko for enkelte kreftformer. Det er derfor ikke aktuelt for Helsedirektoratet å anbefale snus som metode for å slutte å røyke, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Mer om

 1. Tobakk

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slik takler du røyksuget i sommer

 2. Pluss content

  Amerikansk rapport: Dette skjer hvis du bytter røyk med snus

 3. Snus med smak kan bli forbudt

 4. Pluss content

  Ny studie overrasker: Hvor farlig er egentlig snus?

 5. Pluss content

  Tre trinn: – Slik slutter du å snuse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder