ANBEFALES IKKE: To danske eksperter understreker at friske og sunne mennesker ikke har en økt risiko for å bli rammet av alvorlig influensasykdom, og at influensavaksinen kun er anbefalt for de som er i risikogruppen. Foto: Illustrasjonsfoto:Cornelius Poppe,NTB scanpix

Studie: Influensavaksine virker ikke på friske voksneVaksinasjon mot influensa har bare en liten effekt på influensasymptomer hos sunne og friske voksne, ifølge en ny studie.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hvis du er en sunn og frisk voksen person, trenger du ikke en influensavaksine. Det er konklusjonen fra The Cochrane Collaboration som har gjennomgått 90 studier på området, skriver forskning.no.

Ifølge studien må 71 personer vaksineres hvis man vil unngå bare ett tilfelle av influensa. Vaksinasjon viser ingen effekt på antallet fraværsdager og sykehusinnleggelser.

– Dette er en kjent observasjon, sier Allan Randrup Thomsen, som er professor i virologi på Institutt for internasjonal helse og immunologi ved Københavns Universitet.

VGTV: Bør du ta influensavaksinen - eller ikke?

Overlege Tyra Krause fra Statens Serum Institut i Danmark er heller ikke overrasket.

– Det er ikke overraskende, for unge og friske mennesker har ikke en økt risiko for alvorlig influensa. Derfor anbefaler vi vaksinen bare til risikogruppene, sier Krause.

Advarer mot smertestillende

I fjor gikk også flere norske forskere ut for å advare friske nordmenn mot å vaksinere seg.

Da var argumentet at de som blir syke vil stå bedre rustet mot sykdommen neste gang, og at de som vaksinerer seg kan komme dårligere ut mot nye stammer av influensa.

Tidligere i år omtalte VG et amerikansk studie som viser at det å ta smertestillende kan bidra til å spre influensa.

Da regnet forskerne seg frem til at influensaforekomsten blant befolkningen øker med fem prosent som følge av at personer velger å ta smertestillende når de er syke, før de går ute blant folk, fordi de føler seg mer opplagte enn det som egentlig er tilfelle.

I slutten av oktober fikk også Stormberg-gründer Steinar J. Olsen kraftig kritikk, blant annet fra LO-sjefen, etter at det kom frem at han mente at folk med influensa eller lungebetennelse uansett burde kunne komme på jobb.

Olsen valgte senere å modere seg og omtalte uttalelsene som et «uheldig valg av eksempler».

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder