Dødeligheten størst blant menn

Kreftregisteret med ferske tall

Dobbelt så mange tilfeller i Sør-Norge

FLERE FÅR FØFLEKKREFT: Fersk statistikk fra Kreftregisteret viser at Norge er verdenstoppen når det gjelder antall tilfeller føflekkreft. Ifølge Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret er nordmenns atferd i solen en av årsakene til at vi stikker oss ut på statistikken. Her fra amadores-stranden på Gran Canaria. Foto: ESPEN BRAATA

Forsker: 1 av 55 vil få føflekkreft i løpet av livet

De siste 20 årene har det vært en dobling i antall tilfeller føflekkreft i Norge. - Ingen annen kreftform øker så mye, sier forsker.

 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

Sol, solarium og hudkreft - Kreftforeningen

Det plasserer Norge i toppen når det gjelder føflekkrefttilfeller på verdensbasis. Bare i Europa er vi på tredjeplass - kun Danmark, Sveits og Nederland flere tilfeller.

På verdensbasis ligger Norge på topp fem.

Nye tall fra Kreftregisteret viser at stadig flere får diagnosen. Statistikk som registeret la frem tirsdag viser at 1755 nordmenn fikk diagnosen føflekkreft i 2012.

- Ingen av de andre store kreftformene som øker så mye som føflekkreft, sier forsker, Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Aldri før har flere nordmenn hatt føflekkreft.

- 1 av 55 nordmenn vil få føflekkreft før de er fylt 75 år, sier hun.

Føflekkreft, eller malignt melanom som det heter på fagspråket, er den mest alvorlige formen for hudkreft.

De fleste kommer seg til legen tidsnok, og da er sjansen for å overleve god, cirka 90 prosent for kvinner og cirka 80 prosent for menn. Men går man for lenge synker overlevelsesprosenten drastisk.

- Et paradoks

- Det at vi er på verdenstoppen er et paradoks, i og med at vi ikke har så mye sol. Vi nordmenn liker å ligge på verdenstoppen, men dette er en topplassering vi ikke vil være på, sier Erik Vigander, pressesjef i Kreftforeningen til VG.

- Dette er en kreftform det er lett å forebygge, nettopp fordi at 9 av 10 krefttilfeller har sammenheng med UV-stråling. Ved å bruke solvettrådene kan man redusere risikoen betraktelig, sier han.

De fleste som blir rammet kommer seg til legen tidsnok, og da er sjansen for å overleve 90 prosent. Men går man for lenge synker overlevelsesprosenten drastisk.

- Sprer det seg til for eksempel lymfeknuter er overlevelsen cirka 50 prosent for kvinner og bare 40 prosent for menn. . Sprer føflekkreften seg videre til andre organer er overlevelsesevnen svært dårlig, sier forskeren.

I 2012 mistet 315 personer livet som følge av føflekkreft.

26 prosent flere rammet

Sammenligner man perioden 2003 - 2007 med siste periode (2008 - 2012) har det vært antall kvinner som blir rammet av føflekkreft økt med hele 19 prosent. Blant menn har det vært en økning på 26 prosent.

Robsahm forklarer årsaken til at Norge stikker seg ut på føflekkstatestikken med nordmenns adferd.

- Det er som er spesielt i Norge er at vi har så dårlig tid. På grunn av årstidene ønsker vi jo å utnytte de soldagene vi har både i inn - og utenland. Mange sluntrer nok unna med solkremen og tilbringer for mye tid i solen, sier Robsahm.

- Hovedårsaken til hudkreft generelt er overdreven soling. Vi skal ikke unngå solen, men vi må unngå å bli solbrent. Vi må sole oss med litt forstand. Mitt råd er bli solbrent så få ganger som mulig, fortsetter hun.

Flere menn dør

Hun mener at overdreven soling, kombinert med nordmenns velstand, kan betraktes som grunnen til at Norge har en høyere forekomst av føflekkreft enn for eksempel vår nabo Sverige.

- Jeg tror det har noe med velstanden vår og vår solingsadferd å gjøre. Vi har god råd så vi reiser oftere på ferier og oppsøker sol. Og når vi er på solferier har vi det også travelt med å få den rette farge, sier forskeren.

Det er lite som skiller forekomsten av denne formen for kreft blant menn og kvinner totalt ifølge Kreftregisterets ferske tall, men når det gjelder aldershruppen over 60 år er økningen i forekomst absolutt størst for menn.

I 2012 var det 875 kvinner og 880 menn som fikk diagnosen. Likevel er det flest menn som dør av denne typen kreft. Hvorfor er et mysterium for forskerne.

- Vi lurer på hvorfor flest menn dør, en av de tingene vi mistenker er at de kommer seg senere til legen og derfor oftere har mer avansert sykdom. Men uansett hvor langt føflekkreften har kommet, så er det færre menn enn kvinner som overlever, sier Robsahm.

Dobbelt så mange i Sør-Norge

Det dessuten svært stor forskjell på forekomsten av føflekkreft i Nord- og Sør-Norge.

- Det er dobbelt så stor forekomst sør i landet enn i nord. Det er ikke så overraskende med tanke på klima, sier forskeren.

Mens forekomsten av føflekkreft skjøt i været fra Kreftregisteret startet sine målinger i 1953 og frem til slutten av 80-tallet, så det ut til å flate ut på 90-tallet.

- På 90-tallet trodde vi hadde nådd et slags toppnivå, men på 2000-tallet ser vi at forekomsten fortsetter å øke. Vi må se på hva som er årsaken for å finne et svar, sier Robsahm.

Ny solkremtest: Flere solkremer gir dårligere beskyttelse enn oppgitt

Frykter kraftig økning

Kreftforeningens undersøkelse om nordmenns solvaner fra i fjor viser at halvparten av de spurte hadde blitt solbrent det siste året.

- Alle vet at man må smøre seg, men mange glemmer det. Solvanene våre må bli litt mer edruelige, man legger ikke ut på Birken om man ikke har trent først. Det samme gjelder huden, man må begynne litt forsiktig, sier Vigander.

Han tror økningen skyldes endringer i samfunnet. Vi soler oss mer med mindre klær og reiser oftere til varmere strøk.

- Det vi ser nå kan ha sammenheng med endrende adferdsmønstre, derfor frykter vi en ytterligere økning de neste tiårene som følge av solarium.

Mye lungekreft

Også lungekrefttallene er historisk høye. Denne sykdommen sto for nesten 10 prosent av alle krefttilfeller i 2012, og 20 prosent av kreftdødsfallene. Til sammen 2.902 personer fikk lungekreft dette året, skriver NTB.

Den gode nyheten her er at færre yngre blir rammet, men reduksjonen er ikke så stor. Overlege Tom Kristian Grimsrud ved Kreftregisteret innrømmer at han hadde håpet å se en større effekt av at det er færre røykere nå enn før.

- Jeg går og venter på en nedgang, og jeg synes det er trist at vi ikke ser det ennå, sier han til NTB.

Men han påpeker at den store økningen i krefttypen finnes blant de godt voksne som har røykt i mange tiår.

Ekspertene anslår at 80 prosent av lungekrefttilfellene kunne vært unngått ved å kutte ut røyken.

Den ferske statistikken viser også at det er flere som overlever en kreftsykdom. I 2012 var det nesten 225.000 personer som hadde fått en kreftdiagnose som var i live.

Les også

 1. Norske jenter bruker stadig mer «barbiedop»

  Stadig flere norske jenter har prøvd det. Adina Jeanette (24) og Sophie Elise (19) innrømmer at de har testet…
 2. Foreldrene fikk oppreisning etter at Matias (21) døde av kreft

  Foreldrene til nå avdøde Matias Brenna Wilberg fikk 250.000 kroner i oppreisning fra det private sykehuset Aleris etter…
 3. Færre dør av brystkreft

  Antallet tilfeller av brystkreft øker, men det er færre som dør av sykdommen enn før, viser nye tall fra Kreftregisteret.
 4. Tatoveringer kan skjule kreft i føflekkene dine

  Har du tatoveringer? Ny forskning viser at du bør passe ekstra godt på føflekkene som gjemmer seg under blekket.
 5. Avviser pasienter med føflekkreft

  OSLO/ÅS/STAVANGER(VG) Stavanger Universitetssykehus avviser nesten ukentlig føflekkreft-pasienter fra Østlandet, som…

Mer om

 1. Helse

Flere artikler

 1. Pluss content

  Forskere om kreftformene som øker mest: Derfor har føflekkreft eksplodert

 2. Flere nordmenn får påvist føflekkreft: – Bekymringsfullt

 3. Ny statistikk: Dette er de vanligste kreftformene

 4. Ny studie: Nordmenn vet minst om føflekkreft-risiko

 5. Ny rapport: Vestfoldinger får oftest kreft

Fra andre aviser

 1. Disse kreftformene øker mest. Her er åtte viktige funn om kreft i Norge.

  Aftenposten
 2. Står klare for å sjekke føflekker

  Bergens Tidende
 3. - Mye skyldes livsstil

  Aftenposten
 4. Kraftig økning av kreft som kan forebygges

  Fædrelandsvennen
 5. Høyeste antall rammet av føflekk-kreft

  Fædrelandsvennen
 6. Kraftig økning av kreft som kan forebygges

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder