Legionella påvist ved malmbedrift i Narvik

Legionella-bakterier er påvist ved malmbedriften LKAB i Narvik. I forrige uke ble en ansatt ved bedriften innlagt på Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), med mistanke om legionella-smitte.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Langfredag mottok LKAB svaret på prøvene som er tatt ved anlegget i Narvik. Prøvene viser at det er legionella i vannet, melder Fremover.

For knappe to uker siden ble mannen i 40-årene alvorlig syk. I forrige uke ble han innlagt ved Narvik sykehus med høy feber, og 1. april var tilstanden blitt så alvorlig at han ble sendt til UNN i Tromsø. Der var han isolert og ble behandlet med store mengder antibiotika.

Alvorlig tilstand

Langfredag var tilstanden hans alvorlig og stabil.

- At tilstanden fortsatt betegnes som alvorlig er egentlig ikke overraskende. Legionellasmitte er en kraftig infeksjon, sier kommunelege Lene Stene Salberg i Narvik.

Prøver tatt ved LKAB bekrefter funn av bakterien. Mannen har symptomer på legionella, noe også en urinprøve indikerer. Men blodprøver har ennå ikke endelig bekreftet at han selv er smittet. Kommunelegen tror det kan ha sammenheng med at mannen har fått så kraftig medisinering at bakteriene allerede kan ha blitt drept eller så svekket at de ikke lenger kan påvises.

Det er i prøver ved LKABs vogntineanlegg at bakterien er påvist. Vogntineanlegget er nå tatt i begrenset bruk igjen, men det er innført maskepåbud og adgangsrestriksjoner. Mannen som ligger på sykehus i Tromsø arbeidet med tining og vask av malmvogner. Til dette benyttes spyling med vann under høyt trykk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder