1 av 6 drikker ett glass om dagen

FOR SØTT: Søte drikker, som brus og saft, kan føre til at barn blir født for tidlig. Foto: Jan Oivind

Brus kan føre til for tidlig fødsel

(VG Nett) Søte drikker som brus og saft kan føre til at barn blir født for tidlig, ifølge en ny undersøkelse.

Artikkelen er over syv år gammel

- For tidlig fødte barn dør oftere enn andre barn, de ligger mer på sykehus og har høyere sykelighet i relasjon til fødselen, sier Bo Jacobsson, seniorforsker på Folkehelseinstituttet og professor ved Sahlgrenska universitetssykehus i Sverige.

Han har sammen med forskere fra både Folkehelseinstituttet og Sahlgrenska gått gjennom data fra over 60.000 norske gravide. Der fant de ut at ett glass søt drikke om dagen kan øke risikoen for for tidlig fødsel (før 37. uke) med hele 16-25 prosent.

- Av de vi spurte var det 10.000, altså 1/6 som oppga at de drakk ett glass slik drikke om dagen, sier han.

- Må tas på alvor

Han mener det er viktig at gravide tar høyde for funnene i undersøkelsen og følger myndighetenes kostholdsråd.

- Det er grunn til å være forsiktig med hvordan man lever, en sunn livsstil er vesentlig for gravide. Det lønner seg å ta dette på alvor og følge de rådene som myndighetene gir, sier han.

Forskerne fant ut at de kvinnene som drakk mye søte drikker hadde lavere utdanning og oftere røyket og var enslige.

- I studien var det en sammenheng ved at de litt større kvinnene oppga at de drakk mer av disse produktene, sier Jacobsson.

Små forskjeller

Forskerne fant bare små forskjeller mellom de som drakk vanlig brus og saft og de som drakk lettprodukter med kunstig søtning. Ett glass om dagen ga uansett høyere risiko for for tidlig fødsel.

- Vi kan ikke si sikkert med denne studien at det finnes en årsakssammenheng, men at det finnes en assosiasjon, en kobling, sier han, og legger til at de trenger ytterligere studier for å bekrefte sammenhengen.

- Det holder vi på å planlegge nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder