KOK VANNET: Det skal svært små mengder til for å bli smittet av giardia-parasitten som er oppdaget i drikkevannet i Oslo. Foto: VG

Urent drikkevann i Oslo: Slik unngår du smitte

(VG Nett) Hvordan unngår du smitte, og hva gjør du dersom du har blitt syk? Les rådene her.

Geir Arne Johansen (DinSide Helse)
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL


- Så langt har vi ikke registrert noen sykdomstilfeller som følge av giardia-parasitten, men vi har mottatt mange henvendelser fra folk som lurer på hvordan de skal forholde seg til dette, sier informasjonssjef i Helse- og velferdsetaten, Anne Brit Haug, til VG Nett.

Den fryktede parasitten som ble oppdaget i drikkevannet på tre steder i Oslo-området allerede i forrige uke , kan ifølge smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen slå ut i form av symptomer opptil 25 dager etter at man er smittet.

- Langvarige ettervirkninger

- Det kan ta opptil 25 dager, men som regel kommer symptomene i løpet av sju til ti dager, sier Nilsen, som tidligere i dag gikk ut med anbefalninger om å koke alt vann til mat, drikke og tannpuss:

- Dette gjør vi for å være på den helt sikre siden. Vi vet enda ikke om dette kan gi sykdom hos mennesker, men om det skulle vise seg å være det kan det gi akutt mage- og tarmsykdom, som vil si diaré og magesmerter, og det kan gi langvarige ettervirkninger for ti prosent av befolkningen.

Smitteverntips

Siden advarselen mot å drikke springvannet smalt ned som en bombe over Oslo-borgerne i dag tidlig, har det strømmet på med henvendelser fra folk som er bekymret for om de kan være smittet, eller hva de kan gjøre for å unngå smitte. Derfor har kommuneoverlege Eilif Rytter i løpet av dagen lagt ut følgende smitteverntips på Helse- og velferdsetatens hjemmeside:

Det anbefales at alt vann til mat, drikke og tannpuss kokes opp.

Dusjing og bading er greit, men unngå å få vann i munnen.

Syke må kontakte sin fastlege eller legevakten om de har spørsmål.

Tannleger kan inntil videre ikke borre.

Kaffetraktere koker ikke vannet, og vil ikke bli tilstrekkelig renset.

Et oppkok i vannkoker skal være nok til å drepe parasittene.

Oppvaskmaskiner kan brukes som normalt, så lenge oppvasken er tørr.

Salater og liknende som er skylt i ukokt vann må kastes.

- Kontakt lege ved symptomer

Ved akutt sykdom er vanlige symptomer vanntynn avføring, magesmerter og luftoppstøt med råtten lukt. Giardia-inefksjon kan også gi kronisk diaré og løs avføring med magesmerter og vekttap.

- Har du noen av disse symptomene bør du kontakte fastlegen din ellerlegevakten. Infeksjonen behandles med antibiotika av typenetinidazolellermetronidazol, sier smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen.

Giardia er den hyppigste tarmparasitten som blir diagnostisert hos mennesker. Man regner med at cirka 500 000 personer, vesentlig barn, smittes årlig på verdensbasis.

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder