GIR BEHANDLING: Anita Berntzen hos Oslo Tannlegevakt AS. Foto: Tore Kristiansen

Advarer mot tannbleking

Kan gi etseskader, betennelse og overfølsomme tenner

(VG) Vurderer du å bleke tennene? Det er ikke sikkert at det er en lys idé.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

På TV har «alle» tenner hvite som snø. Trenden ser også ut til å ha gjort sitt innhugg i lommebøkene til stadig større deler av befolkningen - som går rundt med et blendahvitt smil etter å ha bleket biteredskapene.

LES OGSÅ:- Jeg forventet Hollywood-tenner

Hydrogenperoksid, populært kalt vannstoffperoksid, trenger inn i tennene. Etter et visst antall behandlinger - eller en viss tid - blir tanngarden hvitere.

Jon E. Dahl, professor ved Nordisk Institutt for Odontologiske Materialer i Bærum, har forsket på bleking av tenner i ti år. Han ser mørkt på hvitvaskingen av norske bitt.

- Noen er helt ekstreme og bleker flere ganger i året. Akkurat som noen mennesker ikke føler de er tynne nok, greier ikke hjernen å se et riktig bilde, mener Dahl.

KRITISK PROFESSOR: Seniorforsker Jon E. Dahl. Foto: Tore Kristiansen

- Ungdommer som tror de har misfargede tenner, har egentlig ganske lyse tenner, tilføyer han.

Økt kreftrisiko

Forskeren mener tennene ikke bør blekes oftere enn hvert andre til tredje år. Blekemidlene kan gi flere skader, blant annet forandringer i emaljen, etseskader på tannkjøttet, betennelse i nerven og overfølsomme tenner. Hydrogenperoksid, som er det aktive stoffet i alle blekemidler, knyttes til dessuten til økt risiko for kreft, om konsumet av tobakk og alkohol er høyt.

Dahl får støtte av Ulla Pallesen, overtannlege ved Odontologisk Institutt ved Københavns Universitet. Hun er en av Nordens fremste eksperter på tannbleking.

- Jeg anbefaler bleking kun ved spesielle behov, sier Pallesen. Mellom 15 og 60 prosent får alt fra lette til alvorlige symptomer ved tannbleking, ifølge Pallesen.

Anbefaler tannlege

Overtannlege Catarina Wallman ved Göteborgs Odontologiske fakultet, er opptatt av at blekingen foregår hos tannlege. Grunnen er at tannlegen vet hvilke tenner som lar seg bleke.

Først og fremst er det tenner der fargestoffer har satt varige spor som kan utsettes for bleking. Ikke tenner med plastfyllinger, rotfyllinger eller slitt emalje. Tenner med amalgamfyllinger bør ikke blekes fordi kvikksølv frigjøres ved bleking.

- Hydrogenperoksid er sterke saker. Det er ikke et stoff som er til å leke med, understreker Wallman.

Hun er spesielt kritisk til «gjør-det-selv-varianten». Dårlig tilpassede skinner øker risikoen for at mye av blekemiddelet havner i magesekken. På det norske markedet finnes det dessuten strips som kan plasseres på tennene, og som kan svelges ved uhell. Også kremer som tas på tennene inneholder hydrogenperoksid eller stoffer som frigjør hydrogenperoksid.

Ifølge Dahl er det mange ulovlige produkter i omløp på det norske markedet.

- I regelverket er det satt en grense på 0,1 prosent med hydrogenperoksid. Det betyr at det er ulovlig å selge produkter over disk med høyere konsentrasjon, men det selges likevel i parfymerier og apoteker, påpeker Dahl.

- Produktene finnes der ute, selv om det ikke er lov å selge dem. Dette er et område vi vil få mer fokus på, opplyser Julie Håland, rådgiver i Mattilsynet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder