SKADET FOR LIVET: Etter slaget i 2008 må Anna Rubin (46) bruke rullator når hun beveger seg utenfor huset. Foto: Lasse Allard, Aftonbladet

Ny studie: Lavkarbo farlig for hjertet

Er du en av dem som dropper karbohydratene? Det øker risikoen for både hjertesykdom og slag.

  • Siri Eggen

Artikkelen er over åtte år gammel


Det viser en ny og omfattende studie som er publisert i tidsskriftet British Medical Journal.

I studien er over 44000 svenske kvinner i alderen 30 til 49 undersøkt i 1991-92. 15 år senere viste det seg at 1270 av kvinnene var rammet av hjertesykdom og slag.

Risikoen øker

Tendensen var klar: Risikoen for sykdommene økte når kvinnene fulgte et lavkarbokosthold.

- De som spiste mest kjøtt hadde mellom 50 og 100 prosent større risiko for å bli rammet, sammenlignet med dem som spiste minst, sier Hans-Olov Adami, professor i kreftepidemiologi ved Karolinska Institutet til Aftonbladet.

Også i Norge får studien oppmerksomhet.

- Denne studien gir enda et argument for at folk flest kanskje bør holde seg unna lavkarbodietter, sier Jøran Hjelmesæth, Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold.

- Jo mer lavkarbo, desto høyere er risikoen. Dette gjelder altså ikke bare de helt ekstreme, sier førsteamanuensis og lege Kjetil Retterstøl ved avdeling for ernæringsvitenskap, Universitetet i Oslo.

Uheldig

Retterstøl mener funnene passer godt inn med deres observasjoner på lipidklinikken ved Rikshospitalet.

- Hvis du går på lavkarbo uten å være overvektig får du den uheldige virkningen av høyt fettinntak. Da øker kolesterolet hos de aller fleste, hos enkelte opp til en dobling. Dette øker igjen risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier Retterstøl og legger til:

- Hvis lavkarbo-moten holder seg i mange år, så frykter man at tilfellene av hjertesykdommer vil øke.

Hjelmesæth understreker at flere studier støtter en sammenheng mellom hjerte- og karsykdom og et lavkarbokosthold.

Likevel vil han ikke avvise lavkarbo som et alternativ for å gå ned i vekt.

- For noen kan en kortvarig diett være fornuftig, men da gjerne ikke den mest ekstreme varianten, sier Hjelmesæth.

FRISK OG PIGG: Anna Rubin jobbet som gruppeleder da hun begynte på lavkarbodietten. Foto: Privat

Anna Rubin (46) fikk slag

Fire år etter at svenske Anna Rubin (46) begynte på lavkarbodiett har hun nedsatt funksjon i venstre del av kroppen. Hun setter slaget i direkte sammenheng med dietten.

- Jeg tror det var den utløsende faktoren, sier hun til Aftonbladet.

Etter å ha fulgt anbefalingene i starten, kuttet hun etter hvert ut alle karbohydrater. Hos legen fikk hun påvist høyt blodtrykk, men holdt seg likevel til den strenge dietten. Et halvt år senere fikk hun plutselig hodepine. Like etter kom hjerneblødningen.

I dag angrer Rubin på at hun fulgte dietten så slavisk.

- Det er ikke morsomt å gå med rullator når man akkurat har passert 40 år, sier hun.

Mer om

  1. Mat og drikke
  2. Helse

Flere artikler

  1. Pluss content

    Hjertealarm etter lavkarbo-bølgen

  2. Pluss content

    Jøran gikk ned 30 kilo med lavkarbo: – Man trenger ikke være feit hvis man ikke vil

  3. Pluss content

    Ekspert: Lavkarbo kan gi hjerteinfarkt

  4. Pluss content

    Sjekk disse MR-bildene: Dette fjerner bukfettet best!

  5. Pluss content

    Slik har lavkarbo forandret våre liv

Fra andre aviser

  1. Karbohydrater har vært et «skjellsord» i årevis. Nå viser ny studie at det ikke er så farlig likevel.

    Bergens Tidende
  2. Ny studie: Lavkarbo kan gi økt kolesterolnivå

    Aftenposten
  3. Når mennesker med diabetes får råd om å spise mye sukker, må det gå galt

    Aftenposten
  4. Ny studie: Lavkarbo kan gi økt kolesterolnivå

    Fædrelandsvennen
  5. - Diett og trening hører ikke sammen

    Aftenposten
  6. Anerkjent hjerteforsker mener kostholdsrådene bør endres: – Retningslinjene har gjort skade

    Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder