OMSTRIDT BEHANDLING: Homeopatisk medisin er ikke medisin i det hele tatt, bare placebo, mener kritikerne. Homeopatene mener den virker på både barn, voksne og dyr. Foto: Stockxpert
OMSTRIDT BEHANDLING: Homeopatisk medisin er ikke medisin i det hele tatt, bare placebo, mener kritikerne. Homeopatene mener den virker på både barn, voksne og dyr. Foto: Stockxpert

Hevder homeopati kan erstatte antibiotika

Allmennlegeforeningen: - Farlig ved alvorlig infeksjon

HELSE

(VG Nett) Norske homeopater tilbyr homeopatisk medisin som erstatning for antibiotika og en homeopatimedisin basert på vaksiner. Eksperter er sterkt kritiske.

Publisert: Oppdatert: 14.09.10 19:47

Nettsøk VG Nett har gjort viser at norske homeopater reklamerer med å kunne behandle urinveisinfeksjoner og bihulebetennelse. Enkelte sier ordrett i sin markedsføring at homeopati kan erstatte antibiotika.

- Ja, homeopatiske medisiner kan i mange tilfeller erstatte antibiotika. Men det er viktig å samarbeide med lege, og ikke nøle med å be pasienten oppsøke lege dersom en alvorlig infeksjon vedvarer og det er fare for komplikasjoner, sier Tiril Friis Fladeby, leder for Norske Homeopaters Landsforbund (NHL), til VG Nett.

- Hvordan kan dere vite når en pasient er alvorlig syk?

- Man vurderer pasientens allmenntilstand, og hvis den behandlingen man gir, ikke viser umiddelbar effekt hos en sterkt medtatt pasient, ber man pasienten oppsøke lege, sier Fladeby.

Les også:- Hvem som helst kan kalle seg homeopat

Den tyskengelske ekshomeopaten Edzard Ernst ble i 1993 verdens første professor i alternativ medisin. Han har forsket mye på effekt av homeopati, men mener rett og slett at medisinen er helt virkningsløs.

- Virker homeopati mot noe som helst?

- Det korte svaret på det er nei, sier Ernst til VG Nett på telefon fra England.

VGD:Diskuter alternativ behandling her

- Frisk påstand

Han sier det ikke finnes noen støtte for påstandene om at homeopati kan erstatte antibiotika.

- Dersom noen har en infeksjon som trenger behandling med antibiotika, ville jeg ikke sendt denne personen til en homeopat. Det er ikke noe bevis over hodet for at det vil virke. Men det er også på det rene at leger skriver ut for mye antibiotika som kan skape resistens, men dette er virkelig ingen grunn til at homeopater kan hevde at de har en kur for sykdommer, sier Ernst.

Også Allmennlegeforeningen er kritiske til å bruke homeopati i stedet for antibiotika.

- Det er en frisk påstand. Ved en alvorlig infeksjon der antibiotika er nødvendig, vil det være farlig å erstatte det med homeopatisk medisin. Men det som nok gjør at man kan påstå dette, er at mange infeksjoner går over av seg selv uten at antibiotika er nødvendig. Det er noe som er en vedvarende utfordring - å finne ut når det er nødvendig å gi antibiotika, og hvilke infeksjoner vi kan la gå over av seg selv, sier leder Trond Egil Hansen til VG Nett.

Dersom pasienter har alvorlige infeksjoner, er det bare en ting å gjøre, mener han.

- Pasienter med symptomer på alvorlig infeksjon må ta kontakt med lege, sier Hansen.

Bruker homeopati i stedet for vaksiner i Storbritannia

I en dokumentar som ble vist på BBC mandag kveld tok man for seg at homeopati i Storbritannia benyttes i stedet for barnevaksinen kalt MMR - som beskytter mot blant annet meslinger.

I Norge bruker man også homeopatimedisin basert på MMR-vaksinen, men ifølge Fladeby er dette kun for å behandle bivirkninger av vaksinen.

- Norske homeopater styrker og forbedrer immunsystemet. Vi kaller det ikke vaksinering selv om prinsippet kan minne ved at man gir kroppen en liten dose av det sykdomsfremkallende stoffet. Blant norske homeopater er det vanlig å behandle komplikasjoner i etterkant av vaksiner, sier Fladeby.

- Kan det erstatte vaksiner?

- Homeopatisk behandling er en ting. Vaksinering er en annen ting. Norske homeopater driver ikke med vaksinering, sier Fladeby, som mener «homeopatisk vaksine» egentlig er et feilbegrep.

Ifølge Ernst har man i Storbritannia laget mange homeopatiske vaksiner.

- Om du ser på produksjonslisten av homeopatiske medisiner, ser du en rekke homeopativaksiner. Det er ingen bevis på at noen av dem gjør noe som helst. Hele behandlingen er biologisk usannsynlig - det finnes ikke noen årsak til at de skal gjøre noe, sier Ernst.

Behandler «likt med likt»

Homeopatisk medisin bygger på at likt behandler likt, også kalt likhetsloven. Slik er det forklart på NHL sine hjemmesider:

«Stoff som i normale eller store doser er i stand til å fremkalle visse symptomer, kan i små doser brukes for å lege en sykdomstilstand med et tilsvarende symptombilde».

Kritikerne mener at analyser viser at det bare er vann eller sukker igjen i medisinen fordi virkestoff i homeopatimedisin er så sterkt fortynnet, og at pillene dermed er fullstendig virkningsløse.

Les også:Slakter homeopati mot alvorlige sykdommer

I Storbritannia, der homeopatidebatten har pågått for fullt i hele år, har aksjonister hevet i seg hele pilleglass homeopatimedisin for å bevise at det ikke har noen effekt.

- Da man startet for 200 år siden brukte man rene ekstrakter, men så at man fikk mange bivirkninger. Så prøvde man seg med mer fortynnede stoffer der man så effekten vedvarte, men at bivirkningene forsvant, så det er bakgrunnen til at stoffene ble fortynnet, sier Fladeby i NHL.

På hjemmesidene til NHL står det også at «medisinene ofte er så fortynnet at det ikke lenger kan påvises kjemiske bestanddeler (molekyler) fra det råstoffet som fortynnes», men at dette skyldes kjemiens begrensninger.

Astma - vorter - løs mage

Ernst sier det er fullstendig usannsynlig at sukkerpiller gjør noe som helst med deg, og sier det er direkte farlig dersom man erstatter vaksiner med homeopati.

- Hvis du ikke vaksinerer et barn og gir dem homeopatiske medisiner som liksom skal virke, kan eksempelvis barnet få meslinger. Meslinger går ofte over i løpet av et par uker, men er også en sykdom som dreper en million barn på verdensbasis hvert år, sier Ernst.

Homeopatiske vaksiner nevnes så vidt, men i liten grad, på norske homeopaters nettsider. Derimot er det et vidt spekter andre sykdommer man tilbyr å hjelpe med; eksempelvis vorter, psykiske lidelser, herpes, øyekatarr, astma, kviser, PMS, sengevæting, mononukleose, barnløshet, matintoleranse, løs mage, migrene, røykeavvenning, senebetennelse, økt spermkvalitet, influensa og bronkitt er noe av det norske homeopater behandler, sammen med flere titalls andre plager.

Fladeby sier at loven åpner for at de kan behandle mange forskjellige sykdommer.

- Våre homeopater forholder seg til lov om alternativ behandling som blant annet sier at vi ikke har lov til å behandle kreft og veneriske sykdommer. Ellers behandler vi alle sykdommer, forskjellen er at vi bruker homeopatiske medisiner der legene bruker skolemedisin. Man kan også bruke homeopatiske medisiner samtidig som skolemedisin, sier Fladeby.

- Ikke bare placebo

Hun mener at forskning viser mange mener at homeopati har effekt, men denne forskningen har møtt motbør hos flere eksperter, også Edzard Ernst. Av og til tilskriver man det placeboeffekt - at man føler seg bedre fordi man tror man blir det.

- Men dersom mange sier det virker for dem, er dette bare placeboeffekt?

- Det er ikke bare placebo, det er mange ting. Dersom du har en forkjølelse og tar en homeopatisk medisin, så vil den forsvinne av seg selv i løpet av syv dager. Dersom du ikke tar noe, så tar det en uke. De fleste sykdommer går over av seg selv, sier Ernst.

I tillegg tar man ifølge Ernst ved forskjellige sykdommer ofte vanlige medisiner i tillegg, men når man senere blir frisk, mener han man lett gir æren for det til den alternative kuren.

- I England har vi en studie der 7000 mennesker mente de hadde fått en god effekt av homeopatimedisin på sikt, men denne studien betyr ingenting. De fikk masse forskjellige vanlige medisiner samtidig, og av og til er tiden i seg selv en egen placeboeffekt, og det er også mange andre ting, sier Ernst.

Fladeby mener derimot at forskningen begynner å komme seg til fordel for homeopatien.

- Det forskes hele tiden, det som er utfordringen med forskning på alternativ medisin, er at det bevilges lite penger til det, men det kommer rapporter hele tiden på verdensbasis om effekt av behandlingen. Det man ikke har sett i forskningen ennå er virkningsmekanismene til homeopatien. Man ser at pasienten opplever at de blir friskere, mener Fladeby.

Enig i mangel på forskningsmidler

Ernst synes hun har et godt poeng i at det ikke er nok penger på forskning til alternativ medisin og behandling, men fastholder at det ikke forandrer saken.

Han jobbet selv ved et homeopatisk sykehus i Tyskland da han var yngre, og begynte å forske ut i fra et håp om å bevise effekt av homeopati. Nå er han kjent på verdensbasis som en av dets sterkeste kritikere, og vekket oppsikt da han lovet 100.000 kroner til den første som kunne bevise effekt av homeopati - penger han var sikker på aldri å måtte utbetale.

- Når du begynner å forske på homeopati, blir du veldig skuffet, slår Ernst fast.

Her kan du lese mer om