Dette bør du vite om svineinfluensa

(VG Nett) Svineinfluensaen er i ferd med å spre seg i verden, og skaper frykt hos mange. Med kunnskap om sykdommen kan den begrenses.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Spesial:Dette lurer vi på om svineinfluensaen
Mexico er sammen med USA hardest rammet av det dødelige viruset. Det er kun i disse to landene at folk har dødd av viruset. Samtidig har viruset bredt seg stadig videre ut over verden, og nærmere Norge. Fredag ble det første tilfellet i Skandinavia bekreftet, da en dansk kvinne som nylig kom hjem fra New York-ferie fikk påvist viruset.

I Norge har et titalls personer blitt testet for svineinfluensa, men ingen har gitt positivt resultat.

I både Tyskland og Storbritannia ble det fredag meldt om de første tilfellene hvor smitten har blitt overført fra person til person innad i landet - med andre ord personer som ikke har vært utenlands nylig.

I Asia ble det første tilfellet av smitte bekreftet fredag. En meksikansk turist på ferie i Hong Kong fikk diagosen fredag etter å ha ankommet torsdag ettermiddag. Hotellet han bodde på ble evakuert som følge av dette.

Ellers fordeler smitten seg over Østerrike, Canada, Tyskland, Israel, Nederland, New Zealand, Spania, Sveits, Storbritannia, Hong Kong, Sør-Korea.

Onsdag kveld, 29. april, hevet WHO alarmnivået til fase 5, som betyr at vi er et trinn unna en verdensomspennende pandemi.

Onsdag ble de første tilfellene bekreftet i Tyskland og Østerrike. I de hardest rammede områdene setter myndighetene nå inn drastiske tiltak for å begrense spredningen av viruset. I California erklærer guvernør Arnold Schwarzenegger unntakstilstand i delstaten etter at det er påvist svineinfluensa hos 16 innbyggere.

Over hele verden forbereder man seg nå på at sykdommen skal spre seg enda mer.

Det gjør også norske helsemyndigheter. Så langt har det ikke blitt oppdaget noen tilfeller av sykdommen her i landet. UD fraråder reiser til Mexico.

SISTE:WHO-ekspert: Svineinfluensaen er mild

Men myndighetene mener det er meget sannsyling at sykdommen kommer til Norge, derfor kan det være lurt å lese rådene helsemyndigheter over hele verden nå gir, samt vite noe om hvordan sykdommen smitter, hvilke symptomer som kjennetegner den og hva man bør gjøre for å unngå å bli smittet.

LES OGSÅ:Alle smitteprøver så langt negative

LES OGSÅ:17 nye tilfeller av svineinfluensa påvist i Europa

LES OGSÅ:Helseministeren: - Ikke gå rundt og vær redd

Slik smitter svineinfluensa

I teorien er det ikke noe forskjell på hvordan svineinfluensaen smitter og den vanlige influensaen som hver vinter herjer landet vårt. Sykdommen smitter fra menneske til menneske, og skjer dermed når vi er i kontakt med hverandre.

Sykdommen er en luftveisinfeksjon, så dette skjer særlig ved hosting og nysing. Dersom dråper fra et host eller nys fra en person som har sykdommen lander på munnene eller nesen til en annen person kan man bli smittet. Også nær kontakt med folk som allerede er syke kan smitte, selv om disse ikke hoster, eller nyser. Har man for eksempel tatt hånden over munnen og så håndhilser på noen uten å ha vasket seg i mellomtiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grafikk: Tom Byermoen

Navnet svineinfluensa er heller ikke tilfeldig. Man kan også bli smittet av gris, eller for eksempel grisebinger hvor smittede dyr har vært. Svineinfluensaen gir ingen grunn til å ikke spise kjøtt fra gris. Sykdommen kan nemlig ikke smitte på den måten.

Meksikansk lege til VG Nett:- Symptomene er virkelig sterke

LES OGSÅ:Vaksine fungerer ikke mot svineinfluensa

Dette er symptomene

På samme måte som svineinfluensaen smitter slik som vanlig influensa gjør, ligner symptomene på hverandre. Smittede personer vil oppleve ting som feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger og tretthet.

Men fra Mexico er det kommet rapporter om at symptomene er sterkere enn ved vanlig influensa. En lege i Mexico City sa følgende til VG Nett i helgen:

- Det er snakk om virkelig sterke symptomer. Man får ikke bare litt vondt i hodet, men veldig vondt i hodet. Får man leddsmerter er de også skikkelig sterke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grafikk: Tom Byermoen

Det har også kommet frem at flere pasienter har opplevd diaré og oppkast, samt symptomer som minner om alvorlig lungebetennelse.

I likhet med sesonginfluensa kan svineinfluensa også forverre en underliggende kronisk sykdom.

LES OGSÅ:- Prøver ikke å ta så mye på hverandre

LES OGSÅ:- Unge spesielt utsatt for svineinfluensaen

Slik unngår du smitte

Igjen kan man trekke paralleller til sesonginfluensaen. Noe av det viktigste man kan gjøre er å tenke ekstra mye på hygiene. Man bør vaske hendene godt og ofte med såpe og vann. Dette gjelder særlig dersom du hoster og nyser. Bruk av alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektivt.

Dersom du vet om noen som er syke, eller mistenker at de er syke, anbefales det selvsagt å begrense nærkontakten med disse så mye som mulig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grafikk: Tom Byermoen

I Mexico har man gjennom helgen blitt oppfordret til å unngå nærkontakt som klemming, kyssing og andre ting. I tillegg har man avlyst en rekke arrangementer som trekker store folkemengder til ett, lite sted. Dette kan være ting som konsert- og sportsarenaer.

På bildene fra landet har man kunnet se folk gå rundt med munnbind. Dette kan være med på å begrense smittespredning. Man anbefaler som et minimum å dekke til nese og munn med et papirlommetørkle når man hoster eller nyser. Dette bør kastet rett etter bruk.

Nordmann i Mexico City:- Vi holder barna inne, og går ikke på besøk

Frykter du at du er smittet?

Fra man blir smittet til sykdommen slår ut går det en viss tid. Derfor er faren for spredning på tvers av landegrenser ekstra stor. Folk som befinner seg i Mexico nå med symptomer på sykdommen får ikke reise ut av landet. Likevel kan altså folk med smitte i kroppen forlate Mexico fordi de enda ikke har oppdaget symptomene.

Dersom du har blitt syk etter å ha vært på reise i områder der sykdommen finnes, bør du umiddelbart kontakte fastlegen, eller legevakt. Samtidig bør du ha minst mulig kontakt med andre mennesker frem til det er påvist at du ikke er smittet likevel.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen nå, og dette vil heller ikke være tilgjengelig på flere måneder dersom man i det hele tatt beslutter å lage en vaksine. Derimot har man medisin.

Norge kjøpte 1,4 millioner doser av influensamedisinet Tamiflu etter frykt for spredning av fugleinfluensa i 2005. De kan komme til nytte dersom svineinfluensautbruddet i Mexico når oss.

Holdbarheten av disse, som ble kjøpt inn for mellom 100 og 150 millioner kroner, går ut neste år.

Kilder:Folkehelseinstituttet,Centers for Disease Control and Preventionognewscientist.com.

Les også

 1. WHO hever alarmnivået til fase 5

  (VG Nett) WHO oppjusterte onsdag kveld alarmnivået til 5. De ber nå alle land om å gå i høyeste beredskap for å bekjempe…
 2. UD fraråder reise til Mexico

  (VG Nett) Utenriksdepartementet følger en rekke andre land og fraråder nå reiser til Mexico som ikke er strengt…
 3. Helseministeren: - Ikke gå rundt og vær redd

  REGJERINGSKVARTALET (VG Nett) Norske helsemyndigheter mener det ikke er noen grunn for nordmenn til å få panikk.
 4. Folkehelsa: - Munnbind kan bli bakteriebomber

  (VG Nett) Ifølge Folkehelseinstituttet kan bruk av munnbind for å beskytte seg mot svineinfluensasmitte, bare gjøre…
 5. Ikke svineinfluensa i Tromsø

  TROMSØ/OSLO (VG Nett) De to personene som ble testet for svineinfluensa i Tromsø, er ikke smittet av det dødelige…
 6. - Her startet svineinfluensaen

  (VG Nett) Mureren Gerardo Leyva Lolis (39) var et av svineinfluensaens første ofre.
 7. Myndighetene klare til å dele ut influensamedisin

  Norges innkjøp av 1,4 millioner doser influensamedisin etter frykt for spredning av fugleinfluensa i 2005, kan komme til…
 8. Meksikansk lege til VG Nett: - Symptomene er virkelig sterke

  MEXICO CITY (VG Nett) Meksikanske myndigheter gjør nå alt de kan for å informere innbyggerne om svineinfluensaen.
 9. Vaksine fungerer ikke mot svineinfluensa

  Det finnes ingen vaksine mot svineinfluensaen som foreløpig har tatt livet av mer enn 80 personer i Mexico.
 10. Forberedt på at svineinfluensaen kan komme til Norge

  Folkehelseinstituttet frykter at svineinfluensaen kan komme til Norge, men mener at beredskapen til å håndtere…
 11. Mexico: Myndighetene ber folk holde avstand på to meter

  (VG Nett Myndighetene i Mexico ber nå innbyggerne om å holde en avstand på to meter i frykt for at svineinfluensaen skal…
 12. - Prøver ikke å ta så mye på hverandre

  (VG Nett) Norske Stine Møller Nilsen (25) isolerer seg i leiligheten mens svineinfluensaen herjer i Mexico City.
 13. - Unge spesielt utsatt for svineinfluensaen

  (VG Nett) WHO sier at utbruddet av svineinfluensaen minner om spanskesyken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder