FORBUDEN FRUKT: En veldig vanlig fantasi, både hos menn og kvinner, er å ha sex med enten sjefen, eller en kollega. Foto:Frank May,NTB scanpix

Ny forskning: De aller fleste seksuelle fantasier deler du med naboen

Norsk sexolog: Bruk seksuelle fantasier aktivt i hverdagen

Kun 11 av 55 fantasier betraktes som sjeldne eller uvanlige

Lurer du noen ganger på om du er alene om dine seksuelle fantasier? Kanskje skammer du deg? Det er det som regel ingen grunn til, forsikrer forskere i en ny studie.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Forskere i Canada hevder nå de er de første til å gjøre en avviksanalyse av seksuelle fantasier, skriver Washington Post. De har nylig intervjuet 1500 kvinner og menn om sine fantasier. De ble også bedt om å utdype deres favoritt i detalj.

Slik får du mer sex: Se tipsene!

Studien er publisert i det anerkjente tidsskriftet Journal of Sexual Medicine.

Spesielt ett funn overrasket forskerne: Svært få seksuelle fantasier kan betraktes som statistisk uvanlige eller sjeldne.

Kun 2 av 55 fantasier er sjeldne

Kun to få fantasier blir i studien betraktet som statistisk sjeldne (hvor 2,3 prosent eller færre av respondentene oppga det som en fantasi): seksuell aktivitet med et barn eller dyr, og pedofili eller annen bestialsk aktivitet.

Ni fantasier blir betraktet som statistisk uvanlige (15,9 prosent eller færre), blant annet: urinere på partneren, kle seg i klær for det motsatte kjønn, ha sex med en prostituert, eller å misbruke noen mens de er under rus.

I andre enden av skalaen, fant forskerne fem fantasier som betraktes som typiske (84 prosent eller fler), blant annet: å være romantisk under sex, ha munnsex, eller ha sex på et uvanlig sted.

De resterende 39 fantasiene blir betraktet som statistisk vanlige (50 prosent eller fler). Det betyr at 44 av 55 seksuelle fantasier oppleves av minst halvparten av oss. Dette inkluderer fantasier som innebærer dominans, underkastelse, bondage, gruppesex og analsex.

– Det som ikke overrasket oss var at studien viste at men har flere fantasier enn kvinner, og beskriver dem mer utdypende, sier studiens sjefsforfatter Christian Joyal i en pressemelding.

Menn vil leve ut fantasiene

Forskerne fant også at en signifikant andel av kvinner – mellom 30 og 60 prosent, fantaserer om temaer knyttet til underkastelse.

OPPMUNTRER: Spesialist i klinisk sexologi, Anders Lindskog. Foto:Ingunn Saltbones,VG

– Mange kvinner som fantaserer om mer ekstreme ting, som for eksempel å bli dominert av en fremmed, spesifiserer at de aldri ville levd ut disse fantasiene. De fleste menn, derimot, sier de skulle ønske at fantasiene ble virkelighet, sier Joyal.

– Generelt kan funnene våre hjelpe oss med å forstå spesielle sosiale fenomener, som for eksempel hvorfor Fifty Shades of Grey har blitt så populær blant kvinner.

Les også: Svenske jenter og gutter fantaserer om samme typer pornoinspirert sex.

Ifølge forskerne, er noe av det mest normale menn fantaserer om, å ha sex med to kvinner. For kvinner er det veldig normalt å ha Fifty Shades-fantasier.

Norsk sexolog: Start å fantasere i bilen

Ifølge spesialist i voksenpsykologi og sexologi, Anders Lindskog, er seksuelle fantasier noe man bør prioritere i hverdagen.

– Seksuelle fantasier er brukbare til å få et morsomt og aktivt sexliv, og gjør at man blir mer bevisst på mulighetene.

Fordi vi lever i et overflodssamfunn der vi har mye å gjøre og er mye stresset, kan fantasier være et godt verktøy for å prioritere et godt sexliv, mener sexologen.

– Om man begynner å fantasere litt så raskt man har kommet seg i bilen på vei fra jobb, kan man være i god stemning når man kommer hjem. Denne stemningen kan deretter brukes for også å få partneren i god stemning. Slik er det lettere å prioritere sex fremfor å se på TV.

Les også: Derfor drømmer du om dette (VG+, krever innlogging)

– Men hvorfor har vi egentlig seksuelle fantasier?

– Det å kunne fantasere er en av de tingene som gjør oss til mennesker. Kan man fantasere, så har man to muligheter; man kan fantasere om dårlige ting og man kan fantasere om ting som går bra. Seksuelle fantasier faller selvfølgelig under sistnevnte.

– En rekke studier viser at de som liker å fantasere om at ting går bra, har det gjerne bedre med seg selv og er mer lykkelige enn de som fantaserer om dårlige ting.

Tror ikke menn fantaserer mer

– Har Fifty Shades-feberen gjort noe med kvinners fantasier?

– Ja, jeg tror den har gjort at kvinner i mindre grad skammer seg for fantasier som innebærer dominans og underkastelse. Flere tør å snakke om det, men også å leve ut disse fantasiene.

Lindskog tror det spesielt er en grunn til at kvinner i mindre grad ønsker å leve ut sine fantasier.

– Det er fortsatt slik at det eksisterer en holdning om at dersom man lever ut ting, så er man en dårlig kvinne. Å leve ut fantasier er ofte mindre akseptert for kvinner, mens menn har lov til å være litt mer opptatt av sex.

– Nettopp på grunn av at det i mange tilfeller er slik at menn har mer lov til å være opptatt av sex, ser man nok en del underrapportering i studier. Totalt sett tror jeg ikke det er slik at menn fantaserer mer enn kvinner, som forskerne i Canada fant.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder