Hovedinnhold

Helseministeren rørt av Inger-Johannes' åpenhet

LITTERATURHUSET(VG Nett) Historien om Inger-Johanne Martens siste tid har gjort inntrykk på helseminister Jonas Gahr Støre.

- Det var en veldig sterk film. Først leste jeg bare teksten, før jeg leste VG Helg og så filmen. Det gjør veldig inntrykk, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Han var en av deltakerne i paneldebatten VG arrangerte om verdighet ved livets slutt på Litteraturhuset i Oslo mandag kveld. Bakgrunnen var nettopp nettopp Inger-Johanne Martens' oppfordring om å snakke mer om døden.

- Hun snakker om temaet vi alle står overfor - livets forutsetning er jo at vi alle skal dø. Jeg kjente henne ikke og vet ikke hva hun sto for, men jeg tror ikke jeg kunne fått et bedre bilde av henne enn det jeg fikk på disse få minuttene. Det er uvanlig at noen åpner seg på denne måten, sa Støre til en fullsatt sal.

Se panelsamtalen på VGTV: Hvordan er det å dø i Norge i 2012?

Teolog og politiker Inge Lønning er enig.

- Den var vidunderlig usentimental og nøktern. Det var en kvinne som hadde gjort opp livsregnskap og opplevd at fortøyningene løsnet etter hvert. Jeg tror det er en naturlig prosess, sier Lønning.

Etterlyser åpenhet

VG Helg fulgte Inger-Johanne Martens fra hun kom inn på Paulus sykehjem, til hun døde i mai. 83-åringen følte at ingen rundt henne ville snakke om at hun skulle dø.

- Det finnes ikke et språk i samfunnet vårt om døden, mente Inger-Johanne.

Les hele historien om Inger Johanne på VG+! 

Kreftsykepleier og paneldeltaker Marie Aakre mener man må snakke mer om døden enn det som er tilfelle i dag.

- Arbeidet med menneskeverd er avhengig av at vi har en samfunnsmessig åpenhet og nærhet til døden. Det gjør noe med livet og identiteten vår å forstå at vi har tilmålt tid. For at verdigheten ikke skal tapes må vi være mye mer åpen om døden enn det vi er i dag.

Hun får støtte fra overlege Audun Myskja, som har jobbet med problemstillingen i over 20 år. Han etterlyser mer viten og informasjon om livets siste fase.

- Vi må ta tilbake døden som naturlig fenomen. Prosessen kan virke skremmende på pårørende. Hvis det kommer lyder fra den døende, kan man eksempelvis bare å informere om at det er litt løst slim i halsen, og skuldrene senkes umiddelbart. Det handler om enkel viten som gjør det lettere å forholde seg til døden, sier Myskja.

- Individuelt

- Alle vi som er i dette rommet er veldig forskjellig, men har noe til felles: Vi skal dø. Det er likevel noe av det vanskeligste å snakke om, sier VGs politiske redaktør Hanne Skartveit.

Les kommentaren: Hvorfor snakker vi så lite om døden?

Jonas Gahr Støre er imidlertid ikke helt enig i påstanden om at den siste etappen er blitt samfunnets siste tabu.

- Jeg tror det er veldig individuelt, og jeg tror ikke det er helt sant. Vi tenker mye på døden og vi snakker mye om døden. I hvilken grad vi har fått nærhet til døden er avhengig av hvilke opplevelser man har gjort seg, det har jeg selv erfart.Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse