Hovedinnhold

Helse-Høie kraftig ut mot godteri ved butikk-kassene

<p>KAMP MOT DET SØTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ble med VG på godterijakt i Stockholm. Vi trengte ikke gå lenger enn til den første dagligvarebutikken, for å finne godteri i sentral posisjon foran kassene.</p>

KAMP MOT DET SØTE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ble med VG på godterijakt i Stockholm. Vi trengte ikke gå lenger enn til den første dagligvarebutikken, for å finne godteri i sentral posisjon foran kassene.

Foto: Magnus Sandberg
STOCKHOLM (VG) Helseminister Bent Høie vil ha slutt på at det er godteri plassert lavt ved kassene i matbutikkene.

Denne saken handler om:

– Jeg har sett meg grundig lei på det som foreldre utsettes for i kassaområdet i matbutikkene våre. Sjokolade og godteri er plassert lavt, for å lokke barn og foreldre til å kjøpe. Det er rett og slett godteri-terror som vi må bli kvitt, sier Høie.

Vi møter ham på EAT-konferansen i Stockholm, hvor mat og helse settes på dagsorden. Han møtte blant annet kjendiskokk Jamie Oliver som pratet engasjert om hvordan unger faktisk får med seg Red Bull til skolematen.

– Skrik og krangling

– Det er veldig bra at mat og sukker settes på dagsordenen. Noe av det verste knyttet til sukkerforbruket, er at dagligvarebutikkene bevisst bruker det til å lokke kundene til å kjøpe sukker og godteri, ved å plassere dem strategisk på siste del av sløyfen du går i, når du handler i matvarebutikkene i Norge, sier han og forteller om hverdagen:

– Jeg har ikke små barn, så jeg slipper; men jeg slipper ikke fortsatt å se på hva som skjer, fordi jeg som alle andre må handle etter jobb.

Fakta om EAT – Stockholm food forum

* Konferanse som samler internasjonale ledere og eksperter innen forskning, politikk og næringsliv for å diskutere veier til en sunn og bærekraftig matindustri.

* Over to dager diskuteres mål og strategier for å nå et felles mål: Å brødfø hele jordas befolkning på en sunn og bærekraftig måte.

*Arrangeres av EAT Foundation, som Gunhild og Petter A. Stordalen står bak, i samarbeid med forskningssenteret Stockholm Resilience Centre og verdens nest største stiftelse, britiske Wellcome Trust.

*Holdes på Clarion Hotel Sign i Stockholm.

* Hensikten er å komme fram til konkrete mål og tiltak for å nå disse målene fram mot 2050.

– Da går vi rundt i butikken og handler og så ender vi opp i kassakø, sammen med mange foreldre med barn de har hentet i barnehage eller skole. Det blir skrik og krangling, fordi det står sjokolade og godteri i høyde med ungene. Den kampen bør foreldrene slippe å ta hver dag, sier Høie.

Les: Professor vil forby barn å kjøpe godteri

– Blir ikke i godt humør

Han mener både butikkene og foreldrene er tjent med at butikkene legger om.

– Jeg kan ikke se at noen er tjent med at folk kommer ut av butikken med en dårlig opplevelse. Det gjelder også vi som ser på dette; jeg blir ikke i godt humør av å handle i butikk når du opplever forhandlinger og kamp mellom barn og foreldre ved kassene.

– Hva vil du gjøre?

– Vi vil samarbeide med kjedene for i samarbeid finne løsninger som gjør at disse varene havner andre steder enn i kassakøen.

– Er dialog det du har av virkemidler?

– Vi vil ikke bruke lov eller påbud for å tvinge private aktører til å rokere på sortimentet, men vi tror at kjedene ser behovet og vil være med på en endring.

– Hva vil dere gjøre?

– Vi samarbeider godt og vil ta det opp på neste møte vi skal ha med de store kjedene.

Ga 18 prosent fall

Det er tre store hovedkjeder igjen i Norge: NorgesGruppen, Coop og Rema.

Kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i Coop sier de er positiv.

– Jeg synes det er spennende signaler fra Høie. Vi er positive til å diskutere dette. Vi ser for tiden på om vi skal prøve mer sunne varer i kassaområdet; vi må finne en balanse som passer.

Les: Hvor mye godteri bør barn få?

Han har erfaring fra daværende Ica.

– Der fjernet vi sjokoladen fra kassaområdet. De ga 18 prosent nedgang i salget, sier han.

– Når sjokoladesalget faller med 18 prosent, viser det at det virker å fjerne det fra kassaområdet. Men det viser også at dette er noe vi må få kjedene med på i samarbeid, slik at de gjør det sammen, sier Høie.

Blomster bedre business

Kommunikasjons- og samfunnskontakt i Rema, Mette Fossum Beyer, sier de også er positive.

– Vi har i bare pastiller og tyggegummi ved kassene og godteri på vei inn i kassaområdene; altså ikke der du står og venter. Vi er uansett positive til å ha en dialog om dette: Vi skal nå bygge om butikkene våre og dette er noe vi vil vurdere.

Hun sier hun tror det er mer fornuftig å ha blomster der.

– Det er mer fremtidig business i blomster enn godteri ved kassene. Vi har i dag frukt og grønt i området som selger best; med en gang du kommer inn, og deretter fisk, som er det nest beste området. For både fisk og grønt har vi derfor opplevd økt salg, sier hun.

– Ønsker aktiv dialog

NorgesGruppen er landets desidert største kjede, som blant annet Kiwi-butikkene.

Les: Hektet på dop-godteri

– Vi deler myndighetens kostholdsråd når det gjelder sukker. Det vil si at sukkerforbruket i Norge må ned. NorgesGruppen ønsker å bidra til det, direktør for myndighetskontakt og næringspolitikk i NorgesGruppen, Bård Gultvedt.

– Hvordan?

– Det vil blant annet skje ved at vi legger til rette for sunne valg, men det vil også innebære at vi vil jobbe for å redusere sukkerinnholdet i produkter vi selger. De siste årene har våre kjeder redusert omfanget av sukkerholdige produkter i kassesonen. Dette er en prosess som vil fortsette. Vi ønsker en aktiv dialog med myndighetene om dette, og vi tar gjerne et møte med Høie for å legge frem våre planer, sier Gultvedt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse