Hovedinnhold

WHO: Eksosgass fra diesel er kreftfremkallende

ADVARER: Verdens helseorganisasjon er nå helt sikre på at dieseleksos er kreftfremkallende. Bildet er fra Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
ADVARER: Verdens helseorganisasjon er nå helt sikre på at dieseleksos er kreftfremkallende. Bildet er fra Trondheim. Foto: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX
Eksosgass fra dieseldrevne motorer fører til kreft i mennesker, fastslår eksperter i Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne saken handler om:

Konklusjonen er basert på data som knytter eksosgass til lunge- og urinblærekreft. Kunngjøringen vil trolig føre til sterke reaksjoner blant bil- og lastebilprodusenter.

Tidligere har Det internasjonale kreftforskningsbyrået (IARC) og WHOs kreftavdeling regnet utslipp fra diesel i kategorien 2A, som betyr at noe trolig er kreftfremkallende. Nå har diesel havnet i kategori 1, som betyr at stoffet med sikkerhet er forbundet med kreft.

- Arbeidsgruppen fant at eksosutslipp fra diesel er en årsak til lungekreft og fastslår også en kobling når det gjelder økt risiko for urinblærekreft, het det i en uttalelse fra IARC tirsdag.

Den samme gruppen mener at eksosutslipp fra bensin skal klassifiseres som «trolig kreftfremkallende for mennesker». Dermed blir klassifiseringen som ble gjort i 1989, stående uendret.

Beslutningene er tatt etter et ukelangt møte mellom uavhengige eksperter som skulle vurdere hvorvidt bensin og diesel er kreftfremkallende basert på nyere forskningsdata.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse