Hovedinnhold

Vil oppheve hamp-forbudet

KAN BLI LOVLIG: Industriell hamp med svært lave nivåer av det narkotiske virkestoffet THC kan bli lovlig i Norge. Bildet viser planter frie for THC i Tyskland. Foto: EPA
KAN BLI LOVLIG: Industriell hamp med svært lave nivåer av det narkotiske virkestoffet THC kan bli lovlig i Norge. Bildet viser planter frie for THC i Tyskland. Foto: EPA
Både hampplanten - cannabis - og virkestoffet THC er på narkotikalisten. Nå vil Helsedepartementet oppheve forbudet.

Denne saken handler om:

FAKTA: Hamp

  • Hamp er en gammel kulturvekst.

  • Hampdyrking er blant annet aktuell for fiberfremstilling.

  • Hampplanter for fremstilling av narkotika må inneholde minst 6 – 7 prosent av virkestoffet THC.

  • Plantene som er aktuelle for industriell produksjon, inneholder mindre enn 0,2 prosent.

  • KILDE: Dagens Medisin

All besittelse og bruk av cannabis, i tillgg til dyrking, er forbudt i Norge, men nå vil Helsedepartementet gjøre industriell dyrking av cannabisplanten lovlig, ifølge Dagens Medisin.

Les også: - Hasj øker kreftfaren mer enn tobakk

Viktig totalforbud

- Totalforbudet har vært et viktig virkemiddel for å signalisere Norges restriktive rusmiddelpolitikk, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i et brev til Legemiddelverket og Mattilsynet.

Les også: Pasienter får hasj i tablettform

Noen hamparter brukes til å fremstille narkotika.

Les også: Kjører bil i blandingsrus

Oppmyking?

- Det kan tenkes at en åpning for dyrking av industriell hamp kan tolkes som et signal om oppmyking av norsk narkotikapolitikk, heter det i brevet.

Her ber de om å få utarbeidet forslag til endring av reglene slik at forbudet mot dyrking av såkalt industriell hamp - cannabis - kan oppheves.

På narkotikalisten

Hva som regnes som narkotika i Norge, følger av narkotikaforskriften. Både hampplanten - cannabis - og det narkotiske virkestoffet THC er oppført på denne listen.

I Norge er det forbud mot import og omsetning av planter som inneholder narkotiske stoffer, og samtlige hampplanter inneholder THC. Plantefrøene kan altså ikke omsettes i Norge.

Helseministeren er for

Også Landbruks- og matdepartementet stiller seg bak forslaget om en lovendring.

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har tidligere åpnet for oppheving av forbudet; det skjedde da han var landbruksminister.

I 2001 fikk han sterk kritikk for dette av både narkotikasjefen i Oslo Politidistrikt og avholdsorganisasjoner.

Foreslått tidligere

Også i 1998 ble legalisering vurdert, ifølge nrk.no.

Da mente imidlertid Sosial og helsedepartementet at det var for vanskelig å skille mellom lovlige og ulovlige hampplanter.

Saken er levert av www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse