Hovedinnhold

Vil ikke åpne for homofile blodgivere

SIER NEI: Helsedepartementet, med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i spissen, har ingen planer om å åpne for homofile blodgivere. Foto: Espen Braata/VG
SIER NEI: Helsedepartementet, med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i spissen, har ingen planer om å åpne for homofile blodgivere. Foto: Espen Braata/VG
Senterungdommen krever at helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) inkluderer homofile som potensielle blodgivere. Det er imidlertid ikke aktuelt, ifølge Helsedepartementet.

Denne saken handler om:

- Vi har ingen planer om det, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet til homoavisen Blikk.

Les også: Venstre vil la homofile få gi blod

Senterungdommens leder Johannes Rindal mener man ikke kan påstå at en hel gruppe bedriver risikoatferd og dermed ekskludere dem fra å bidra til blodbankene.

- Det skal være strenge helsemessige krav til alle blodgivere, men dette forslaget står ikke i motsetning til det, sier Rindal.

Høyere HIV-risiko

Statssekretær Ingebrigtsen påpeker at regjeringen fører en praksis som samsvarer med Europarådets retningslinjer.

- Lovverket gir ikke et spesifikt forbud mot at homofile kan gi blod, men tar hensyn til at man kan utelukke grupper med risikoatferd. Vi vet at det er mer enn 70 prosent større risiko for hiv i gruppen menn som har sex med menn.

Det er storsamfunnets ansvar og plikt og sørge for at alle som får blod ikke blir utsatt for risiko, sier Ingebrigtse

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse