Hovedinnhold

Vil ha kjempesykehus i Oslo

MEGASYKEHUS: Oslo vil få et kjempesykehus dersom Ullevål får viljen sin og blir slått sammen med Aker sykehus og Rikshospitalet. Foto: Knut Erik Knudsen/VG
MEGASYKEHUS: Oslo vil få et kjempesykehus dersom Ullevål får viljen sin og blir slått sammen med Aker sykehus og Rikshospitalet. Foto: Knut Erik Knudsen/VG
Ullevål universitetssykehus foreslår at Aker Universitetssykehus blir slått sammen med Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus.

Denne saken handler om:

I sin høringsuttalelse til Helse Sør-Øst om Hovedstadsprosessen foreslår Ullevål universitetssykehus å samle Aker universitetssykehus, Rikshospitalet og Ullevål til ett foretak.
Les også: Hovedstadsprosessen sluker millioner

Dette vil medføre at alle de tre HF-ene legges ned og at det etableres ett nytt felles helseforetak med eget navn, for eksempel Oslo universitetssykehus.

Les også: Tviler på stor gevinst av Hovedstadsprosessen

Prosessen skal ifølge forslaget starte så fort som mulig.

Les også: Vil tøyle hovedstadsprosessen

Samlokalisering

Ullevål foreslår at både Kirkeveien og Gaustad kan være aktuelt for lokaliseringen av et samlokalisert sykehus. Ullevål mener at Kirkeveien er stort nok til å gi plass for alle oppgavene.

Les også: Taust om sammenslåing av Riksen og Ullevål

Samlokaliseringen av alle tre sykehusene skal gjøres på sikt, men Ullevål antyder at Aker skal avvikles allerede når Ahus utvider sitt opptaksområde i 2011.

Helse Sør-Øst har i område sentrum foreslått å slå sammen Ullevål og Rikshospitalet. Men Ullevål vil nå altså gå enda lengre, og ta med Aker i sammenslåingen også.

For mange lokalsykehus

Etter Ullevåls vurdering er det en svakhet i modellen til Helse Sør-Øst at det legges opp til tre somatiske lokalsykehus, nemlig Aker, Lovisenberg og Diakonhjemmet. «Dette er for mange i et så lite geografisk område», ifølge høringsuttalelsen.

Ullevål mener det vil bli for stor pasientoverflytting fra lokalsykehusene til regionsnivået.

Gevinstuttak?

Dessuten uttaler Ullevål i høringsuttalelsen at det bare vil bli en stor økonomisk verdiskaping ved avvikling av hele driftsenheter, og dette legger ikke Helse Sør-Øst sitt forslag opp til.

Å avvikle ett lokalsykehus allerede når Ahus utvider sitt opptaksområde i 2011, vil gi mulighet for økonomisk gevinstuttak.

Samler akuttfunksjonene

Ullevål vil i den nye strukturen ha både regionfunksjoner, områdefunksjoner og lokalsykehusfunksjoner i ett offentlig foretak. Akuttkirurgien skal samles, og akuttfunksjonene i indremedisin konsentreres til lokal- og områdenivået i dette foretaket.

I tillegg foreslås det at det i område Sentrum skal være lokalsykehus uten akuttberedskap, og storbylegevakt.

Flere helsenyheter på www.dagensmedisin.no

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse