Hovedinnhold

Vil gjøre solkremene tryggere

EU-kommisjonen gjør nå tiltak for å forbedre merkingen på solkremer. Forbrukerne skal få bedre informasjon om hvor mye kremene beskytter mot solstrålene.

Denne saken handler om:

NYTER SOLA: For ikke å bli skadet av for mye soling er det viktig å solkrem som beskytter mot uv-strålene. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS
NYTER SOLA: For ikke å bli skadet av for mye soling er det viktig å solkrem som beskytter mot uv-strålene. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS

De aller fleste kremene som er i handelen i dag er merket i forhold til beskyttelse mot UVB-stråling, ikke mot UVA-stråling. Det står heller ikke hvor mye og hvor ofte man må smøre seg.

Ifølge Hans Jørgen Talberg, seniorrådgiver i Mattilsynet var det Norge som tok initiativ til dette arbeidet i Europarådet. Viktig krav fra Norges side har vært at kremene skal være bredspektret, det vil si at de også skal dekke store deler av UVA-området.

Helsemessige grunner

Tidligere har det ikke vært noen krav om beskyttelse mot UVA, men av helsemessige grunner er det ifølge Talberg viktig å ha mest mulig bredspektert solkremer.

- Den faktoren som står på produktene angir hvor lenge du kan være ute i solen uten på bli solbrent. Den gir informasjon relatert til solbrenthet, men det kan også være andre effekter av UV-stråling enn solbrenthet, sier Talberg og viser til faren for hudkreft, for tidlig aldring av huden og negativ påvirkning av immunforsvaret.

I dag finnes det ingen felles metode for å teste UVA-beskyttelse. Resultatet er at produktene er merket på mange forskjellige og forvirrende måter.

I det nye regelverket ønsker EU-kommisjonen å fjerne uttrykket "sun blocker", som skulle tilsi fullstendig beskyttelse mot ultrafiolett stråling, noe som ikke er mulig. Ønsket er å gi folk sikker informasjon om hvor mye og hvor ofte de bør smøre seg.

Kommisjonen peker på at riktig bruk av solkrem er like viktig som å kjøpe det riktige produktet. De anslår at en voksen solbader må bruke 35 gram solkrem tilsvarende seks teskjeer, for å beskytte hele kroppen.

Neste sommer

Gregor Kreuzhuber, talsmann for Kommisjonen sier ifølge BBC News at industrien er enig om at noe må gjøres så snart som mulig og at nye regler kan være på plass neste sommer. Kommisjonen vil ha en anbefaling om hvordan solkremene skal merkes, mens Norges krav har vært lovpålagte regler om merking.

- Vi ville jo gjerne hatt lovfestede regler om denne merkingen, men det fikk vi ikke til denne gangen, det ble bare en såkalt "recommandation", en anbefaling. Men vi håper likevel at denne anbefalingen skal få stor innflytelse på markedet, sier Talberg.

For sommeren som nå står for døren, har EU-kommisjonen følgende råd:

- Unngå for mye sol midt på dagen
- Ha på det beskyttende klær
- Hold babyer og barn utenfor direkte sollys.

Kommisjonen understreker at 90 prosent av utrafiolette ståler trenger gjennom skyene og at intensiteten av strålene en halv meter under vann er 40 prosent i forhold til stråling på overflaten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse