Hovedinnhold

Vil behandle alkoholisme med LSD

Ny forskning: LSD nyttig mot alkoholavhengighet

LSD MOT ALKHOLISME: Èn enkelt dose LSD gir like godt resultat som daglig bruk av medikamenter som brukes mot alkoholisme i dag, viser forskning fra NTNU. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
LSD MOT ALKHOLISME: Èn enkelt dose LSD gir like godt resultat som daglig bruk av medikamenter som brukes mot alkoholisme i dag, viser forskning fra NTNU. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix
LSD kan brukes til å behandle alkoholisme, viser oppsiktsvekkende forskning fra NTNU. Forskerne ønsker LSD i behandling i Norge.

Denne saken handler om:

En dose med det psykedeliske stoffet LSD kan fungere like bra mot alkoholavhengighet som daglige doser av medisiner som brukes i dag.

Det oppdaget forsker og psykolog Pål-Ørjan Johansen og stipendiat Teri Krebs ved Institutt for nevromedisin på NTNU da de analyserte gammel forskning på LSD.

Resultatene publiseres i dag i det ankerkjente britiske tidsskriftet Journal of Psychopharmacology og av Nature News.

Som de første i verden har Johansen og Krebs gått gjennom all forskningen som ble gjort på LSD og alkoholisme på 1950-, 60-, og 70-tallet. De fant seks studier som holder dagens vitenskapelige krav, og undersøkte disse.

- I hver studie fikk alle pasientene samme behandling, bortsett fra at noen fikk LSD og andre narremedisin eller ingenting, forteller de to.

Ikke drukket på førti år

Ved oppfølging senere hadde 59 prosent av pasientene som hadde fått LSD enten sluttet å drikke, eller drakk mindre.
Det samme gjaldt bare 38 prosent av de som fikk samme behandling uten LSD. Effekten fra LSD-dosen varte i minst et halvt år.

- Behandling med én enkelt dose LSD synes å gi like godt resultat som daglig bruk av medikamenter som brukes mot alkoholisme i dag. Det er uvanlig at et legemiddel har behandlingseffekt i et halvt år etter én dose, sier de.

De fleste som fikk LSD i forsøkene beskrev opplevelsen som dyptgripende og meningsfull.

- Det finnes pasienter som ikke har tatt én drink på førti år, etter at de deltok i LSD-behandling, sier Krebs.

Angst og uro

LSD er allment kjent som et stoff som kan gi endrede bevissthetstilstander og sanseopplevelser. Det er forbudt som rusmiddel, men er faktisk fortsatt tillatt som legemiddel.

- LSD er verken giftig eller fører til avhengighet, men mange opplevde perioder med angst og uro under behandlingen. Mange av dagens behandlingstilbud mot avhengighet har både mindre, og mer tvetydig forskningsgrunnlag enn LSD-behandling, sier Johansen.

De to forskerne mener det er nødvendig å se på forskningen på nytt.

- Utviklingen innen nevrobiologi har ført til ny interesse for stoffer som LSD. Vedtatte sannheter om stoffer har nok vært ute av kontakt med virkeligheten.

Vil ha LSD som medikament

De to forskerne mener at resultatene deres burde føre til at man innfører LSD som medikament i rusbehandling.

- Man bør vurdere å tilby repetert LSD-behandling i kombinasjon med annen terapeutisk behandling til pasienter som ikke har fått hjelp av dagens metoder.

- Vil det ikke være farlig å behandle avhengighet til ett rusmiddel med et annet rusmiddel?

- Effekten fra LSD og liknende stoffer er forskjellig fra heroin og alkohol. Det er et utbredt syn at LSD fører til en konfrontasjon med ens problemer, heller enn flukt. Alkoholisme er derimot ofte dødelig.

- Interessant forskning

Jørgen Bramness, leder for Seraf - Senter for rus- og avhengighetsforskning i Oslo, har liten tro på at LSD er framtidens behandling.

- Behandlingseffekten av LSD er på høyde med andre medikamenter, men psykososiale metoder som terapi er vel så gode. Det er stor interesse for raske løsninger, men vi må være forsiktig med stoffer som har stor misbruksfare. Men forskningen er interessant og viktig.

Kari Lossius, klinikkdirektør ved Bergensklinikkene har sett på forskningen til Johansen og Krebs, og mener den er interessant.

- De viser at LSD-behandling har en effekt på kort sikt. Men LSD hjalp bare i kombinasjon med annen terapeutisk behandling. Bare denne ene forskningsartikkelen tilsier ikke at vi skal begynne med LSD-behandling.

I dag er det ikke uvanlig å bruke rusmiddel-lignende medikamenter i behandling av avhengighet. Bergensklinikkene var blant de første til å bruke subutex og metadon.

- Bruken av dette har hatt stor betydning for mange heroinavhengige, så noe liknende kan godt hjelpe for alkoholisme.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse