Hovedinnhold

Stikk deg før du stikker

Vaksineguide før ferieturen

OPPDATER BARNEVAKSINENE: Noe av det viktigste er å sørge for at du har gyldige vaksiner, mot polio, difteri og stivkrampe, ifølge lege Gunnar Hasle. Foto: Solveig Vikene/SCANPIX
OPPDATER BARNEVAKSINENE: Noe av det viktigste er å sørge for at du har gyldige vaksiner, mot polio, difteri og stivkrampe, ifølge lege Gunnar Hasle. Foto: Solveig Vikene/SCANPIX
Pakker du snart kofferten og legger ut på langtur? Sjekk her om du har tatt de viktigste vaksinene.

Denne saken handler om:

- Reisebyråer opplyser ofte at vaksinasjon ikke er nødvendig når det ikke er påbudt ved innreise. Det er imidlertid en rekke vaksiner som er anbefalt for de fleste reisemål, påpeker spesialist i infeksjonssykdommer Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo.

Han sier at anbefalingene for reisevaksiner vil variere fra klinikk til klinikk. Det avhenger blant annet av hvor mye penger man skal betale for å unngå små risikoer.

Folkehelseinstituttet bekrefter også at det er viktig å finne ut om vaksiner på forhånd.

- Det er veldig viktig å finne om det er behov for å ta vaksiner før man reiser på ferie. Det er også viktig at du forbereder deg i god tid før ferien dersom du trenger vaksine. Dagen før du skal reise kan det være for sent å få både vaksiner og legemidler, som for eksempel malariaprofylakse, sier lege Siri Helene Hauge ved Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet.

Les mer om de ulike sykdommene du bør vaksinere deg mot her:

Oppdater barnevaksinene

Noe av det viktigste er å sørge for at du har gyldige vaksiner, mot polio, difteri og stivkrampe, ifølge Hasle.

Felles for alle disse tre sykdommene er at det er enkelt å forebygge dem, og etter fullvaksinering varer immuniteten i ti år.

- Risikoen for å få disse sykdommene er i og for seg liten ved vanlige turistreiser, men dette er sykdommer alle skal ha oppdaterte vaksiner mot. Å ordne det i forbindelse med reiser er praktisk, mener Hasle.

Du bør starte vaksineringen 4-6 uker før avreise:

Hepatitt A

Dersom du skal reise utenom Nord-Amerika, store deler av Europa og Australia er det også moderat til stor risiko for å bli smittet av Hepatitt A, ifølge Verdens helseorganisasjon.

- Før ble også de baltiske landene regnet som risikoområder, men nå anbefales vaksinering fra og med Romania, Ukraina, Russland, Hvite-Russland og østover, forklarer Hasle.

Les mer om internasjonal reising og helse på hjemmesidene til Verden helseorganisasjon:

Hasle påpeker at du kan smitte andre dersom du selv får sykdommen, og anbefaler derfor hepatitt A som en del av grunnpakken innenfor reisevaksine.

- Hvis du tar en dose før du reiser og en ved neste reise, gjelder den sannsynligvis hele livet. Og det finnes ingen argumenter for ikke å ta den, sier han.

Les også: Feriens mørke side:

Gulfeber og malaria

Gulfeber forekommer i en rekke land i Afrika sør for Sahara og Sør-Amerika, og ved passkontrollen i enkelte land må du vise en gyldig gulfebervaksinasjonsattest.

Flere av de samme landene har også høy malariarisiko, og du bør derfor ta malariamedisin forebyggende, oppfordrer Gunnar Hasle.

- Dette gjelder først og fremst Afrika sør for Sahara. Dersom du skal på jungelturer i Amazonas, Nord-Borneo eller Ny-Guinea, bør du også ta malariamedisin. Ellers er det lurt å ha med seg en beredskapspakke dersom du skal til et sted hvor det er over et døgn til lege, sier Hasle.

Slik beskytter du deg mot myggen

Kolera og diaré

Koleramedisin er bare helt nødvendig for helsearbeidere som skal arbeide i en koleraepidemi. Den gir også beskyttelse mot ETEC, bakterien som forårsaker minst halvparten av tilfellene med turistdiaré.

Les også: Unngå mageplager på ferie:

- Om man for eksempel har en ukes ferie i Egypt, India eller Mexico, vil det helt klart lønne seg å spandere noen hundre kroner på å redusere risikoen for å ødelegge tre av dagene på grunn av diaré, mener Hasle.

Saken er levert av helsenettstedet Mozon.no

VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne sider.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse