Hovedinnhold

Vaginal-krem kan halvere antall hiv-infeksjoner

SVÆRT LOVENDE: Den geleaktige kremen kan redusere antall hiv-smittede med opptil 54 prosent, viser ny forskning. Foto: AP
SVÆRT LOVENDE: Den geleaktige kremen kan redusere antall hiv-smittede med opptil 54 prosent, viser ny forskning. Foto: AP
(VG Nett) Oppsiktsvekkende forskningsresultater fra Sør-Afrika gir nytt håp i kampen mot det dødelige viruset.

Denne saken handler om:

Hiv-utsatte kvinner har så langt hatt få muligheter til å beskytte seg mot smitte dersom mannen i forholdet nekter å bruke kondomer. Det har forskerne forsøkt å gjøre noe med, og resultatene som ble offentliggjort på en aids-konferanse i Østerrike i dag, er svært lovende.

Det såkalte Caprisa-prosjektet har nå pågått i flere år. Forskerne fra KwaZulu Natal-universitetet i Sør-Afrika rekrutterte 889 hiv-negative kvinner mellom 18 og 40 år som alle var seksuelt aktive og i risikogruppen. Samtlige fikk utdelt et spøytelignende apparat som inneholdt en geleaktig og gjennomsiktig krem ment for underlivet. Sammensetningen var imidlertid ulik. Mens halvparten av sprøytene inneholdt en krem bestående av blant annet én prosent tenofovir - et vanlig virkestoff i hiv-medisiner - inneholdt den resterende halvparten et inaktivt stoff.

Last ned hele forskningsrapporten her

Kvinnene fikk beskjed om å injisere kremen cirka 12 timer før sex, og deretter en ny dose umiddelbart etter samleie, og senest innen 12 timer.

Lovende resultater

Etter ett år oppdaget man følgende: Blant kvinnene som hadde fått utdelt tenofovir-kremen var det 54 prosent færre hiv-smittede sett i forhold til kontrollgruppen. Etter to år og et halvt år var forskjellen noe lavere, med 39 prosent færre smittede, men denne nedgangen kan iallfall delvis forklares med inkonsekvent bruk, tror forskerne.

Begeistringen er stor, både blant forskere og aktivister.

- Det er en historisk dag for forskning på hiv-forebygging, sier administrerende direktør Mitchell Warren i organisasjonen Avac.

Warren mener det viktigste nå er å verifisere resultatene gjennom ytterligere forskning, og deretter se på mulighetene for å masseprodusere kremen.

Artikkelen fortsetter under bildet

UNDERVISER: Dr. Abdool Karim forklarer hvordan man bruker kremen. Foto: CAPRISA
UNDERVISER: Dr. Abdool Karim forklarer hvordan man bruker kremen. Foto: CAPRISA

En av forskerne som deltok i prosjektet, Dr. Quarraisha Abdool Karim, forklarer hvordan hun nå kan gi fortvilte kvinnelige pasienter nytt håp.

- Fra å måtte fortelle henne at det ikke er noe jeg kan gjøre, kan jeg nå tilby henne tenofovir-krem som gir 39 prosent beskyttelse, og - dersom hun bruker det konsekvent - gir 54 prosent beskyttelse, sier hun til The Guardian.

Både Verdens helseorganisasjon (WHO) og FNs Aids-program mener gjennombruddet kan være med på å bremse den dødelige epidemien, som tar i overkant av 2 millioner menneskeliv hvert år.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse