Hovedinnhold

- Urinprøve kan avsløre risiko for lungekreft

RØNTGENBILDE: Lungekreft er svært vanskelig å oppdage på et tidlig stadium. Foto: STOCKXPERT
RØNTGENBILDE: Lungekreft er svært vanskelig å oppdage på et tidlig stadium. Foto: STOCKXPERT
(VG Nett) En dag kan trolig en enkel urinprøve vise om du har risiko for å få lungekreft, dersom du røyker.

Denne saken handler om:

Forskere har nemlig funnet to stoffer i tobakk som direkte forårsaker lungekreft.

Åtte ganger høyere risiko

En studie fra Minnesota viser at røykere med høye konsentrasjoner av stoffet NNAL i urinen, har dobbel så stor risiko for å få lungekreft sammenlignet med de som har lavere konsentrasjoner av stoffet.

Røykere som både har mye NNAL og samtidig har stoffet cotinine, har mer enn åtte ganger høyere risiko, sammenlignet med røykere som ikke har disse stoffene i urinen.

Funnene kan forklare hvorfor noen røykere får kreft og andre ikke, mener forskerne, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også:Flere får kreft

- 60 kreftfaktorer

- Røyking fører til lungekreft, men det er omkring 60 mulige kreftfremkallende faktorer i tobakk. Jo mer nøyaktig vi kan identifisere "syndebukkene", jo bedre kan vi forutsi risikoen, sier forfatter av studien Jian-Min Yuan, førsteamanuensis ved University of Minnesota. Han presenterte funnene ved American Association for Cancer Research i Denver sist søndag.

Yuan understreker at denne forskningen er på et tidlig stadium, og det kan ta år før prøven blir tilgjengelig for folk flest. Med dersom det fungerer, vil urinbaserte undersøkelser kunne motivere røykere til å stumpe røyken, ifølge HealthDay.

To typer lungekreft

Ved lungekreft skilles det mellom to krefttyper: ikke-småcellet lungekarsinom og småcellet lungekarsinom. 85 prosent av lungekrefttilfellene er ikke-småcellet lungekarsinom, ifølge Kreftforeningen.

Røyking regnes som hovedårsaken til lungekreft og svarer for omkring 90 prosent av sykdomstilfellene.

I Norden er lungekreft den vanligste kreftformen. Antall tilfeller er stigende for kvinner, mens forekomsten for menn har begynt flate ut. I 2007 var det 2550 tilfeller av lungekreft i Norge, noen flere enn året før.

Les også:Lungekreft fortsatt like dødelig

- Vet ikke hvem som får kreft

Normann Edelmann, sjefslege ved American Lung Association, sier at man nå ikke kan bestemme hvem av røkerne som mest sannsynlig vil utvikle lungekreft.

- Det man vet er at røykere som har KOLS, eller har en familiehistorie med lungekreft, har høyere risiko, sier dr. Edelmann

I studien undersøkte amerikanske forskere i samarbeid med forskere fra Singapore og Kina, funn fra to tidligere spørreundersøkeler.

I en studie fra Kina deltok 18.000 menn i alderen 45-64 år. Den andre studien ble gjennomført i Singapore i årene 1993 til 1999 og inkluderte 63.000 menn og kvinner av kinesisk opprinnelse i alderen 45-74.

I den nye studien undersøkte forskerne 246 røykere som utviklet lungekreft og 245 røykere som lignet dem. Forskerne undersøkte urinprøver fra forsøkspersonene og forsøkte å finne ut om stoffet NNAL, kunne forutsi lungekreft.

Les også:Flere kvinner dør av lungekreft enn brystkreft

Fant markører

Resultatet viste at en tredel av røykerne som hadde det høyeste nivået av NNAL og stoffet cotinine, hadde åtte og en halv gang større risiko for å få lungekreft enn den tredelen som hadde lavest nivå av NNAL og som en lignende røykebakgrunn.

Forskerne mener testen kan forbedres til å bli mer pålitelig, men for tiden er det ingenting, bortsett fra å slutte å røyke, som kan redusere risikoen for å lungekreft.

- En undersøkelse kunne gi svar på hvem som bør undersøkes videre, men det for tiden er det vanskelig å oppdage smulster på et tidlig stadium, sier Edelman til HeathDay.

- Vi trenger bedre og mer raffinerte strategier for å undersøke lungekreft på et tidlig stadium. Det er bare da det er mulig å kurere sykdommen, men på et så tidlig stadium finnes ingen symptomer, legger han til.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse