Hovedinnhold

Unge kvinner med lav utdanning tar oftest abort

Sosial status, oppvekstforhold og utdanningsnivå er forklarende faktorer på hvorfor tenåringer og unge kvinner velger å ta abort, ifølge ny undersøkelse.

Denne saken handler om:

For første gang har norske forskere undersøkt hvem som tar provosert abort i Norge. Resultatet fra undersøkelsen, som omfatter mer enn 2.000 kvinner som er fulgt fra de var i tenårene til de er unge voksne, viser oppsiktsvekkende tall, skriver Aftenposten.

8 prosent av kvinnene har tatt minst én provosert abort. 1 prosent av kvinnene har tatt to eller flere aborter. Antallet aborter faller med stigende utdanning, og de med foreldre med lav utdanning tar oftere abort enn de med foreldre med høyere utdanningsnivå.

Familiefaktorer som foreldres samlivsbrudd, dårlig tilsyn i oppveksten og alkoholmisbruk blant foreldrene er forbundet med økt risiko for provosert abort, og kvinner vokst opp i Nord-Norge har høyere risiko for provosert abort enn andre.

Undersøkelsen er gjort av forskerne Willy Pedersen, Anne Eskild og Sven Ove Samuelsen, og offentliggjort i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.

Hvert år blir det utført 14.000 provoserte aborter i Norge. Antall aborter har gått ned i de yngste aldersgruppene. Men ikke i aldersgruppen 20-24 år. Sosial- og helsedirektoratet vil derfor sette i verk nye tiltak overfor denne gruppen.

- Kvinner i denne aldersgruppen har høyest risiko for uønsket graviditet og abort. Vi mener derfor at det ville vært svært hensiktsmessig å videreføre ordningene med gratis hormonell prevensjon også for denne aldersgruppen, sier rådgiver Arild Johan Myrberg i Sosial- og helsedirektoratet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse