Hovedinnhold

Trendy øko-mat

Så knasende, digre og bugnende blir de økologiske grønnsakene når proffe bønder har vært på ferde.

Denne saken handler om:

ÆRLIG: - Vi driver ikke med lettprodukter her, smiler kulturvertinne Ann Kristin Wang. - Økologisk mat er ærlig mat. Foto: Thomas Andreassen
ÆRLIG: - Vi driver ikke med lettprodukter her, smiler kulturvertinne Ann Kristin Wang. - Økologisk mat er ærlig mat. Foto: Thomas Andreassen
Som et værbitt eventyrslott troner et tårnhus med løkkuppel i utkanten av kystperlen Hvitsten. Det var hit kristianiabohemen rømte for å få fred til å male og feste. Nå utvikler finansmannen Petter Olsen sin økologiske drøm her på Ramme Gaard.

Folk kommer gående og kjørende for å kjøpe kjøtt, honning og grønnsaker i den økologiske landhandelen. Nye studier viser at økologisk kosthold kan bidra til bedre helse for mennesker. Men forskerne sliter med å dokumentere årsakssammenhengen. Gårdsbestyrer Håkon Nesheim og kulturvertinne Ann Kristin Wang er mest opptatt av kvaliteten på grønnsakene som de nå stolt høster fra det nye veksthuset på gården.

Selv brenner de for kortreist mat. Lokal tradisjonskost. Og samarbeid. Målet og drømmen er at Akershus og Østfold blir ett økologisk rike. At Ramme Gaard kan fungere som en inspirator for fersk, økologisk dyrket mat.

- Vi er gått fra hippie-veldet til profesjonelle produsenter. Før var det urbane folk med romantiske drømmer, men uten faglig kunnskap som drev økologisk. Nå sorterer og distribuerer vi bedre, sier Håkon Nesheim om kvaliteten på grønnsakene.

Dagens øko-bønder serverer caffè latte. Med melk rett fra kua. Den er tykk og varm. Laget på trendy vis - med økologisk espresso og melkemarmorert høstløv.

- Vi driver ikke med lettprodukter her, smiler Ann Kristin Wang.

- Økologisk mat er ærlig mat. Dønn ærlig. På beitet ned mot Oslofjorden gresser kuene som gir økologisk melk til både Tine og gårdsmeieret Den Blinde Ku på Ås. Kuene må ut av fjøset hver eneste dag - så sant de ikke risikerer å knekke bena på hålkeføret. Fôret er dyrket uten bruk av kjemiske sprøytemidler, vekststimulerende midler og kunstgjødsel.

PROFFE: Dagens øko-bønder er blitt mer profesjonelle, men maten er like fristende som før. Foto: Thomas Andreassen
PROFFE: Dagens øko-bønder er blitt mer profesjonelle, men maten er like fristende som før. Foto: Thomas Andreassen
Tilbake fra Den Blinde Ku får Ramme Gaard ostene som er blitt så populære at de selges til restauranter i Oslo, spesialbutikker i New York og matbutikker i Frankrike. Norges minste meieri må til og med ha hjelp til eksporten fra et meieri på Vestlandet. Snart skal Ramme få smør og ferskost også.

Litt av melken beholder Ramme Gaard selv. Når turfolket stikker innom den økologiske landhandelen og kafeen, kan de drikke varm melk med honning fra bikubene på gården. Økologisk mel fra Hurum mølle brukes til all bakst på gården, men går også videre til spesialbestillinger hos Bondebakst i Frogn.

Eggene er verpet av høner som har større plass å boltre seg på både ute og inne enn vanlige høner. De eksotiske silkehønene som spankulerer i hvite og sorte «pelskåper» utenfor gårdsbutikken, skal bare ta seg ut. Kalvekjøttet fra Ramme Gaard selges foreløpig bare i gårdsbutikken. Økologiske forbrukere vil nemlig ikke spise så mye kjøtt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse