Hovedinnhold

- Tre ME-syke svært dårlige etter Lightning Process-kurs

22 ble mye bedre - vurderer klinisk studie på kurset

(VG Nett) Helsedirektoratet jobber med saken etter at tre personer sier de har blitt svært syke etter å ha tatt det omstridte ME-kurset Lightning Process.

Denne saken handler om:

ME og Lightning Process

  • Kronisk utmattelsessyndrom eller «Chronic fatigue syndrom» er en betegnelse på en sykdom som blant annet kjennetegnes av vedvarende utmattelse.
  • Lightning Process er treningsopplegg utviklet av Phil Parker, og brukes blant annet av personer med ME.
  • Det skal lære deg teknikker basert på hvordan hjerne og kropp jobber sammen, og på den måten la det endre eller påvirke din egen helse.
  • Kilde: Wikipedia, Lightningprocess.com

Samtidig vurderer Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (NAFKAM) kliniske studier på kurset, etter at 22 har meldt om svært gode resultater.

Nå har senteret varslet Helsetilsynet og Helsedirektoratet om de tre som skal ha blitt syke, skriver Dagens Medisin.

- Alle tre forteller at de har fulgt rådene de har fått på Lightning Process-kurset, nemlig ikke å ta hensyn til signalene som kroppen gir dem. De har oversett signalene en stund, og fått et tilbakefall, hvor de har kjent seg veldig dårlige, sier Vinjar Magne Fønnebø, professor og direktør ved NAFKAM, til VG Nett.

Helsedirektoratet opplyser til VG Nett at de er varslet, og jobber med saken.

22 mye bedre - vurderer studie

Senteret sendte brevet om historiene i romjulen, etter at de dukket opp i deres register for «eksepsjonelle sykdomsforløp».

- Der inviterer vi folk til å rapportere sin historie om bruk av alternativ behandling. Der har vi bestemt at når vi har fått inn tre slike fra folk som har samme tilstand og har brukt samme behandling, hvor de melder om et eksepsjonelt dårlig forløp, så melder vi det til helsemyndighetene. Det er det som har skjedd nå med de ME-syke som har brukt Lightning Process, sier Fønnebø.

Det er frivillig å sende sin historie inn til senteret, og de tre historiene har dukket opp over en periode på 3-4 år. I samme periode har senteret fått inn 22 historier fra folk som sier de føler seg veldig mye bedre etter å ha tatt behandlingen.

- Når vi får slike historier så sender vi dem over til våre forskere, for å vurdere om man skal gjøre såkalt kontrollerte, kliniske studier på det. Det har vi gjort, og det vurderer nå forskerne på NAFKAM.

Immunolog: - Ikke unaturlig

Det finnes få behandingsmetoder for ME, eller kronisk utmattelsessyndrom, og det er stor uenighet om virkningen av kurset Lightning Process. Det tre dager lange kurset skal blant annet lære deltagerne å endre tankemønster, som igjen skal kunne gi dem bedre helse.

I oktober i fjor, kom banebrytende norsk forskning som antyder at ME-syke kan bli friske ved hjelp av kreftmedisin.

Elling Ulvestad, professor i immunologi ved Gades institutt i Bergen, er ikke overrasket over funnene.

- Vi vet at mange har blitt friske etter Lightning Process. Men det må også forventes at noen kan bli sykere av det, så jeg synes ikke det er unaturlig. Tenk deg at en hvilken som helst medisin du bruker har både virkninger og bivirkninger. Har den ikke bivirkninger så har den heller ikke virkninger, sier han til VG Nett.

Han har jobbet med mye med immunsystemet og hvordan psykologiske faktorer påvirker det.

- Og gitt at Lightning Process virker positivt, så ser jeg for meg at enkelte vil kunne komme ut med en negativ effekt også, sier han.

- Naturlig med tilbakefall

Live Landmark, Lightning Process-coach som har kurset og veiledet mer enn 1000 personer i Norge, mener det er svært viktig at eventuelle bivirkninger av kurset undersøkes.

Hun sier hun ikke har blitt kontaktet av egne deltakere som har sagt at de har blitt dårligere etter kurs.

- Ingen har kontaktet meg og sagt at de har blitt verre, men det er helt naturlig å få tilbakefall eller symtomer i etterkant. Da er grunnen ofte at man enten presser seg mer enn man tåler, fysisk og mentalt, eller er redd for at man ikke lykkes og får følelse av skyld og skam. Også det kan føre til symptomer, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse