Hovedinnhold

- Tjener gode penger på å selge ulovlig helsekost - blir ikke straffet

LIVSFARLIGE PILLER: Kosttilskuddet Fortodol er trukket fra markedet etter at det viste seg at de inneholdt et helseskadelig stoff. Forbrukerrådet ønsker innstramming på tilsyn. Foto: Aftenposten
LIVSFARLIGE PILLER: Kosttilskuddet Fortodol er trukket fra markedet etter at det viste seg at de inneholdt et helseskadelig stoff. Forbrukerrådet ønsker innstramming på tilsyn. Foto: Aftenposten
(VG Nett) Forbrukerrådet er bekymret for manglende reaksjoner etter avsløringer om skadelige helsekostprodukter.

Denne saken handler om:

I et brev til departementet, sendt etter skandalen med kosttilskuddet Fortodol som kan ha kostet en nordmann livet, ber de om en avklaring.

- Vi tror det er behov for å øke tilsynsfrekvensen på disse produktene, og vi mener det er opp til departementet å bestemme hvem som skal ta større ansvar, sier regionsdirektør Terje Kili til VG Nett.

Les også: Kjøper livsfarlig slankemiddel på nettet

- Fikk ingen konsekvenser

KRITISK: Regionsdirektør i Forbrukerrådet, Terje Kili, ber helsedepartementet se nærmere på tilsynet med helsekost. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG
KRITISK: Regionsdirektør i Forbrukerrådet, Terje Kili, ber helsedepartementet se nærmere på tilsynet med helsekost. Foto: Alf Øystein Støtvig/VG

Særlig mener Forbrukerrådet at reaksjonene rundt nyere helsekostskandaler har vært små eller fraværende og bruker Fortodol som eksempel:

«Dermed får selskapet, som har solgt syv millioner kapsler av dette kosttilskuddet, tilsatt et legemiddel som kan skade leveren, ingen reaksjon i form av bøteleggelse. Importør og selger har altså tjent penger på å selge en stor mengde skadelig kosttilskudd til forbrukere i Norge, uten at dette får noen konsekvenser» skriver forbrukerrådet i brevet.

Les også: Fant arsenikkstoff i helsemat

Et annet eksempel som trekkes frem er saken med et såkalt «naturlig» potensmiddel som viste seg å inneholde det samme virkestoffet som Viagra. Der fikk produsenten bare 20.000 kroner i bot for å selge et ulovlig produkt.

- Poenget med straff er at det skal være preventivt, og det er vaskelig å se at en bot på 20.000 kroner er preventivt for et produkt man har tjent gode penger på, sier Kili.

- Har hatt gjennomgang av alle rutiner

Daglig leder Siv-Katrin Ramskjell hos kosttilskuddsimportøren Bringwell, forklarer at de ble lurt da det viste seg at Fortodol inneholdt et stoff som var skadelig for leveren.

- Dette er en sak der en råvareleverandør har forfalsket et analysesertifikat. Det kan man ikke enkelt avdekke, men vi har hatt en gjennomgang av alle våre rutiner for å skjerpe det ytterligere, for det skal ikke kunne skje, sier Ramskjell til VG Nett.

Les også: Sjokkfunn av ulovlige legemidler i helsekost

Hun sier at de er medlem av Bransjerådet for Naturmidler og at det er en ekstra sikkerhet for produktkontroll. Bringwell opplyser også tydelig på sine hjemmeiser at alle som sitter på kapsler med kosttilskuddet ikke må innta disse.

- Legemiddelverket har i denne saken fulgt oss opp veldig bra. Det klart at når det skjer ting som dette så må man skjerpe seg og se hvor det glipper hen, sier Ramskjell.

Bringwell er ikke tilknyttet det ulovlige potensmiddelet.

- Lem-saken en bekreftelse

Kili i Forbrukerrådet trekker også frem VG Netts sak om Gunn Hild Lem, som ble tilbudt en rekke mirakelkurer og alternativ kost da mannen Steinar Lem lå for døden, som eksempel på et marked som mangler kontroll.

- Lem-saken var en bekreftelse på at vi tror det er viktig å ha en viss oppmerksomhet på dette, sier Kili.

Han sier de ikke er kritiske til hele markedet, men advarer mot for mye ideologi.

- I hovedsak tror jeg de som driver her er har fått en økt profesjonalitet, men samtidig er det en del ideologi og mange som tror produktene er veldig gode og bidrar til god helse, sier han.

I brevet til departementet legges det også vekt på at en forretning hadde markedsført Fortodol som «Paracet, bare uten bivirkningene».

Ramskjell i Bringwell er også svært klar på at man må sette et tydelig skille mellom kosttilskudd og medisin.

Når det gjelder boten på 20.000 for å selge det ulovlige potensmiddelet, blir det småtterier sammenlignet med lignende dommer fra utlandet, ifølge Forbrukerrådet.

«Til sammenligning ble en brite dømt for ulovlig markedsføring og salg av et legemiddel i april. Det dreide seg her om legemiddelet Lipostabil, som ikke er godkjent i England. Liopstabil var blitt markedsført ulovlig som et kosmetisk slankeprodukt. Boten ble her satt til drøyt 800 000 pund» skriver rådet i brevet.

Helsedepartementet hadde ikke anledning til å kommentere saken tirsdag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse